Bezdrátové provedení ozvučení

Bezdrátové provedení ozvučení

Aktivní reprosoustavy, rozhlasová ústředna, subwoofer, mixážní pult, zesilovač, hifi receiver, mp3 přehrávač, notebook, tablet, to vše nyní můžete velice snadno, do a z ozvučení připojit bezdrátově. Je konec složitým a nepřehledným kabelážím. Postačí „chytré krabičky“ v systému tzv. Wifi přenášeče signálu, které vaše zařízení do ozvučení připojí. Váš systém se stane velice variabilním a především ihned připraveným k použití, protože se nezdržujete zapojováním.

Bezdrátový přenos se děje v pásmu 2,4 GHz (tam kde se provozují wifi sítě), přenos je zašifrovaný a vychází z digitální podoby audio signálu – vysílač obsahuje A/D 24b převodník, přijímač D/A 24b převodník. Všechna zařízení jsou spárována a není možné se do nïch nijak nabourat zvenčí.

Následující případy níže popisují bezdrátovou verzi těchto zařízení:

Z praxe popisujeme níže následující případy:

  • domácí použití – spojení hifi receiveru s aktivními reprosoustavami na terase
  • spojení zvukové kabiny s pódiovým mixážním pultem v kulturním domě či divadle
  • bezdrátové spojení s kapelou
  • bezdrátové spojení vzdáleného přehrávače do místního ozvučení v restauraci nebo hotelu
  • spojení notebooku do místního ozvučení v konferenčním sále
  • rychlé mobilní ozvučení venku na terase penzionu
  • využití na hřišti, kdy potřebujeme napojit ozvučení z hrací plochy.

Bezdrátové aktivní reprosoustavy blízko sebe

Máme-li dvě aktivní reprosoustavy mimo „drátový“ dosah ozvučení, nabízí se možnost signál přenést bezdrátově. Jako vysílač volíme WA 800RA chceme-li hudbu pouštět přímo z počítače nebo notebooku, nebo WA 800RB, chceme-li hudbu pouštět např. z Mp3 přehrávače nebo místního hifi receiveru.

Protože jsou reprosoustavy blízko sebe, postačí pro příjem 1 ks přijímače WA 800RC. Výstup z něj je stereofonní, takže použijeme např. kabel 2× RCA / 2× XLR on, který signál rozdvojuje do obou reprosoustav, jedna reprosoustava hraje levý kanál, druhá pravý.

Bezdrátové aktivní reprosoustavy daleko od sebe

Tento případ je podobný předešlému, co se týče vysílací strany. Máme-li dvě aktivní reprosoustavy mimo „drátový“ dosah ozvučení, nabízí se možnost signál přenést bezdrátově. Jako vysílač volíme WA 800RA chceme-li hudbu pouštět přímo z počítače nebo notebooku, nebo WA 800RB, chceme-li hudbu pouštět např. z Mp3 přehrávače nebo místního hifi receiveru.

Protože jsou reprosoustavy daleko od sebe, pro příjem použijeme 2 ks přijímačů WA 800RC. U prvního využijeme na výstupu pouze levý kanál a pomocí kabelu RCA / 1× XLR on jej zavedeme do levé aktivní reprosoustavy. U druhého přijímače WA 800RC využijeme na výstupu pouze pravý kanál a pomocí kabelu RCA / 1× XLR on jej zavedeme do pravé aktivní reprosoustavy. Jedna reprosoustava hraje levý kanál, druhá pravý. Každá má svůj přijímač.

Bezdrátová rozhlasová ústředna

Často se stává, že v budově existuje „pevné“ ozvučení s rozhlasovou ústřednou. Objeví se požadavek, do tohoto ozvučení vstoupit novým signálem, ale ovšem v místě, kde není vyvedena žádná signálová kabeláž. Navíc, druhý den to může být z úplně jiného místa.

Bezdrátově to je velice snadné. Jako vysílač volíme WA 800RA chceme-li hudbu pouštět přímo z počítače nebo notebooku, nebo WA 800RB, chceme-li hudbu pouštět např. z výstupu Mp3 přehrávače nebo jiného mixážního pultu.

Přijímač WA 800RC propojíme pomocí kabelu 2× RCA (cinch) / 2× RCA Cinch do vstupů AUX L+R na rozhlasové ústředně.

Bezdrátový notebook

Připojit k ozvučovací sestavě notebook? Není to tak snadné. Ve většině případů ozvučení začne díky nekvalitnímu napájecímu zdroji značně „brumět“. Ano, můžete notebook provozovat na baterii, ale ne na dlouho. Snadným řešením je použít vysílač WA 800RA, který s notebookem spojíme přes USB. Přijímač WA 800RC spojíme jeho audio výstupem s ozvučovací technikou. Problém brumu je ihned vyřešen.

Bezdrátový mixážní pult

Tento příklad popisuje požadavek, kdy do pevného ozvučení, např. v kulturním centru nebo školícím sále se potřebujeme dostat s dalším signálem. Požadavek může být ale i opačný – výstup z mixážního pultu je potřeba dodat na vzdálené zařízení a není k dispozici kabeláž.

Bezdrátově je řešení snadné. Pro první případ, kdy do vstupu mixážního pultu potřebujeme zavést vzdálený signál, volíme přijímač WA 800RC, jehož výstup zapojíme do vstupu mixážního pultu pomocí kabelu 2× RCA (Cinch) / 2× Jack 6,3 mono. Pro druhý případ, kdy z výstupu mixážního pultu vysíláme signál bezdrátově, jako vysílač volíme WA 800RB, který napojíme na výstup z mixážního pultu pomocí kabelu 2× RCA (Cinch) / 2× Jack 6,3 mono.

Bezzdrátový subwoofer

Zvukové podmínky v restauraci, prodejně nebo wellness centru mohou být nevyspitatelné. Při původní realizaci ozvučení nikdo nemyslel na to, že zde najednou bude více lidí, prostory se rozšíří, nebo zkrátka potřebujeme ozvučení silnější. Instalované reprosoustavy by na to stačily, ale basů je nedostatek. Musíme instalovat subwoofer.

To je klasický případ jeho použití. Ovšem ouha, subwoofer víme jaký a kde, ale nevíme kudy vést k němu kabely. Interiérové možnosti jsou omezené. Zkusíme tedy subwoofer spojit bezdrátově. Má to své výhody – nemusíme se trápit s kabeláží – demontáží obložení, sekáním a pokládáním trubek, a tou druhou výhodou je, že zcela jistě nevznikne problém brumu – zemní smyčky.

Jako vysílač volíme WA 800RB do jehož vstupu zapojíme výstup stávajícího ozvučovacího systému. K tomu použijeme kabel 2× RCA (Cinch) / 2× RCA Cinch. Na straně subwooferu to bude opačně. Jako přijímač zvolíme WA 800RC na jehož výstup připojíme vstup aktivního subwooferu. K tomu použijeme stejný kabel 2× RCA (Cinch) / 2× RCA Cinch.

Oddělení zemní smyčky

Představme si typickou situaci, kdy ve dvou prostorech se nacházejí dva oddělené ozvučovací systémy, každý na svém zásuvkovém okruhu. Rozhodneme se systémy signálově spojit. Je to snadný úkol, ale téměř končící stejně: jeden ze systému začne „brumět“. Dochází k tzv. zemní smyčce.

Ze zemní smyčkou můžeme bojovat klasicky, tzn. různě zkoušet odpojovat signálové země, zařazovat oddělovací členy. Ne vždy to ale pomůže. Téměř jistým řešením je signálový propoj provést bezdrátově.

Jako vysílač volíme WA 800RB do jehož vstupu zapojíme výstup prvního ozvučovacího systému.

Výstup přijímač WA 800RC propojíme se vstupem druhého ozvučovacího systému. Tím je zemní smyčka zcela přerušena a nic v systému „nebrumí“.

Domácí použití – spojení hifi receiveru s aktivními reprosoustavami na terase

Rozhodnete se pořádat zahradní párty. Jak ale reprodukovat hudbu venku, kterou máte vlastně doma? Vynášet ven receiver, mp3 přehrávač, notebook, zesilovač a reprosoustavy? Jistěže tak složitě ne. Pomocí wifi přenášeče signálu to uděláme elegantně.

Cenná elektronika zůstane pěkně doma v suchu, audio signál pošleme na terasu bezdrátově v digitální kvalitě a venku budou jen aktivní reprosoustavy. Takže žádné složité drátování.

Jako vysílač volíme WA 800RA chceme-li hudbu pouštět přímo z počítače nebo notebooku, nebo WA 800RB, chceme-li hudbu pouštět např. z Mp3 přehrávače nebo domácího hifi receiveru.

Pro příjem na terase postačí 1 ks přijímače WA 800RC. Výstup z něj je stereofonní, takže použijeme kabel 2× RCA (Cinch) / 2× XLR on, který signál rozdvojuje do obou reprosoustav, jedna reprosoustava hraje levý kanál, druhá pravý.

Divadlo, kulturní centrum – spojení zvukové kabiny s pódiovým mixážním pultem

Rekonstrukcí divadel a kulturních domů jsme zažili přehršle. Je to pořád stejné – zvuková kabina s novou technikou, napevno natažené propoje na pódium.. Ale věřte, že dříve, či později, se najde místo, odkud chceme posílat hudbu do zvukové kabiny. Může to být zrovna z toho pódia, kde již nejsou volné vstupy, ale také klidně ze zákulisí, z předsálí.

Tahat kabel? To je zdlouhavá varianta. Do vstupu mixážního pultu potřebujeme zavést vzdálený signál, volíme tedy přijímač WA 800RC, jehož výstup zapojíme do vstupu mixážního pultu pomocí kabelu 2× RCA (Cinch) / 2× Jack 6,3 mono. Na druhé, vysílací straně, z výstupu „něčeho“ (asi mixážního pultu) dodáváme signál do vysílače WA 800RB.

Bezdrátové spojení s kapelou

Tento případ je velice podobný předešlému. Kapela má své ozvučení, svého zvukaře. Souhlasili s tím, že přes jejich aparaturu může o přestávce pořadatel „něco pustit“. Anebo jiný případ. Kapela vyjímečně potřebuje do stávajícího ozvučení zavést samply z notebooku nebo sampleru, ale ten je mimo pódium, protože ho obsluhuje někdo jiný.

Opět to zrealizujme digitálně bezdrátově. Do vstupu mixážního pultu potřebujeme zavést vzdálený signál, volíme tedy přijímač WA 800RC, jehož výstup zapojíme do vstupu mixážního pultu pomocí kabelu 2× RCA (Cinch) / 2× Jack 6,3 mono. Na druhé, vysílací straně, z výstupu „něčeho“ (asi mixážního pultu) dodáváme signál do vysílače WA 800RB, pokud je analogový, nebo rovnou použijeme variantu vysílače WA 800RA, který jsme zapojili do USB výstupu přehrávacího zařízení.

Restaurace, wellness, hotel – spojení vzdáleného přehrávače do místního ozvučení

Často se stává, že v budově existuje „pevné“ ozvučení s rozhlasovou ústřednou. Objeví se požadavek, do tohoto ozvučení vstoupit novým signálem, ale ovšem v místě, kde není vyvedena žádná signálová kabeláž. Navíc, druhý den to může být z úplně jiného místa.

Bezdrátově to je velice snadné. Jako vysílač volíme WA 800RA, chceme-li hudbu pouštět přímo z počítače nebo notebooku, nebo WA 800RB, chceme-li hudbu pouštět např. z výstupu Mp3 přehrávače, DVD nebo jiného mixážního pultu.

Přijímač WA 800RC propojíme pomocí kabelu 2× RCA (Cinch) / 2× RCA Cinch do vstupů AUX L+R na rozhlasové ústředně.

Zasedací místnost nebo konferenční sál – spojení notebooku do místního ozvučení

Ozvučení v konferenční místnosti je vyřešeno. Dokonce pamatovali i na připojení video výstupu z notebooku na projektor. Ale jaksi zapomněli vyvést audio kabel, notebook tak není možné snadno připojit. A když už kabel je k dispozici, i tak to není tak snadné.

Ve většině případů ozvučení začne díky nekvalitnímu napájecímu zdroji notebooku značně brumět. Ano, můžete notebook provozovat na baterii, ale ne na dlouho. Snadným řešením je použít vysílač WA 800RA, který s notebookem spojíme přes USB. Přijímač WA 800RC spojíme jeho audio výstupem s ozvučovací technikou. Problém brumu je ihned vyřešen. A nejen to, notebook je na stole velice variabilní, nepřekážejí žádné kabely, jen malá krabička se nachází hned vedle tohoto počítače.

Zahrádka a terasa – rychlé mobilní ozvučení venku

Pro restauraci anebo jakýkoli jiný podnik, je to nová příležitost. Ve venkovním prostranství musí uspořádat párty. Jak ale reprodukovat hudbu venku, kterou mají vlastně již uvnitř? Vynášet ven receiver, mp3 přehrávač, notebook, zesilovač a reprosoustavy? Jistěže tak složitě ne. Pomocí wifi přenášeče signálu to udělají elegantně.

Cenná elektronika zůstane pěkně v suchu v interiéru, audio signál pošleme ven bezdrátově v digitální kvalitě a venku budou jen aktivní reprosoustavy. Takže žádné složité drátování.

Jako vysílač volíme WA 800RA chceme-li hudbu pouštět přímo z počítače nebo notebooku, nebo WA 800RB, chceme-li hudbu pouštět např. z Mp3 přehrávače nebo firemního hifi receiveru.

Pro příjem venku postačí 1 ks přijímače WA 800RC. Výstup z něj je stereofonní, takže použijeme kabel 2× RCA (Cinch) / 2× XLR on, který signál rozdvojuje do obou reprosoustav, jedna reprosoustava hraje levý kanál, druhá pravý. Ozvučení venku je hotovo.

Hřiště, sportovní areál – ozvučení mimo zvukovou kabinu

Celou dobu se ozvučení hřiště využívalo stejně. Zvuková kabina, v ní přijímač bezdrátového mikrofonu, nějaký ten přehrávač, zesilovač, jehož výkonový výstup je veden k reproduktorům na tribuně. Až do dnešního dne, kdy si hřiště pronajal někdo jiný a ten potřebuje mít přehrávací zařízení venku na hrací ploše.

Klasicky by to znamenalo přes celou plochu vést minimálně audio kabel do zvukové kabiny. Ale to se nikomu nechce. Výborná to příležitost na instalaci bezdrátového přenosu. Postačí dvě chytré krabičky: Jako vysílač na hrací ploše volíme WA 800RA, chceme-li hudbu pouštět přímo z notebooku, nebo WA 800RB, chceme-li hudbu pouštět např. z výstupu Mp3 přehrávače, DVD nebo jiného mixážního pultu.

Přijímač WA 800RC ve zvukové kabině propojíme pomocí kabelu 2× RCA (Cinch) / 2× Jack 6,3 do vstupů stávajícího mixážního pultu. Tak snadno jsme do zvukové kabiny přivedli audio signál a to v digitální kvalitě.

Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
Chcete se o sestavě dozvědět více, upřesnit ji a nebo na ni vytvořit nezávaznou cenovou nabídku?