Sloupové HiFI reprosoustavy s reproduktory IRB 20/100/01,8 a IRT 10/80/01,8

Sloupové HiFI reprosoustavy s reproduktory IRB 20/100/01,8 a IRT 10/80/01,8

Dobrý den. Pokusím se tu shrnout stavbu sloupových dvoupásmových reprobeden do pár odstavců. Měl bych hned v úvodu zmínit to,že bez odborné pomoci pana Ing. Tomana bych zde nejspíš neměl vůbec o čem psát.

Jedná se o bx ozvučnici osazenou dvěma středobasovými reproduktory IRB 20/100/01,8 s k­evlarovou membránou a jedním kalotovým výškovým reproduktorem IRT 10/80/01,8. Vše od firmy Dexon. Reproduktory jsou podtěsněné a bx nátrubky a výškový reproduktor jsou zafrézované. U basového vznikl problém s dostatečně velkou frézou a tak zůstali na povrchu. Což celkový dojem a zvuk nijak neovlivnilo… viz přiložené fotografie. Bx nátrubky jsou zdvojené, jelikož jeden vycházel příliš velký. Jsou seřízlé na hloubku 130 mm, dle výpočtů a simulace od pana Ing. Tomana. Sám bych si na konstrukci bx ozvučnice netroufnul. Jak mi bylo vysvětleno, hraje zde roli mnoho faktorů, důležitých pro správné sladění. Ale výsledek se dle mého vydařil.

O přesné sladění a vyrovnanou frekvenční charakteristiku se stará laděná výhybka, navržená pro dané potřeby. Při osazováni součástek jsem použil silikonový tmel, kterým jsem vše důkladně podlepil, aby nedocházelo k nežádoucím rezonancím. Celá výhybka je pak přichycena přes gumové podložky. Vnitřní kabeláž má dostatečný průřez pro bezeztrátový přenos (2,5 mm2).

Celý korpus, kromě předního panelu, je vyroben z 19mm MDF desky s přírodní bukovou dýhou. Veškeré spoje jsou řádně podlepené a seřízlé na pokos. Uvnitř jsou dvě celoobvodové přepážky zvyšující celkovou tuhost ozvučnice. Na přední panel jsem použil bukovou spárovku a po okrajích zfrézoval hrany. Jediný odnímatelný díl je zadní panel, který je podtěsněný a řádně uchycený vruty. Vše ošetřeno bezbarvým lakem. Na vnitřní utlumení stojatého vlnění jsem použil tlumící rouno.

Pro úplnou představu jsem nafotil v průběhu stavby pár fotek. Myslím,že po vzhledové stránce jsou pěkné a všem mým známým se velice líbily. Po zvukové stránce si je netroufám hodnotit a ani nevím pořádně jak je popsat, ale ve mě i všech přizvaných zanechaly hluboký dojem. Hrají čistě, vyrovnaně a s naprostou jistotou i ve vyšších hlasitostech. Náklady na stavbu těchto sloupovek se mi vyšplhaly na 12 000kč, což si myslím, že je slušná cena. A pocit, že vám doma hrají vámi postavené reprobedny, je k nezaplacení!

Jsem velice spokojený a služby firmy Dexon, konkrétně pana Ing. Tomana, vřele doporučuji. Ještě jednou děkuji za věnovaný čas a cenné rady.

S pozdravem Václav Zajíc, Česká Lípa.

Tato ukázka byla odměněna v naši soutěži a výherce tak získává hodnotné ceny. Gratulujeme!