Ozvučení pro bazén, wellness centrum nebo aqua centrum

Ozvučení pro bazén, wellness centrum nebo aqua centrum

Stále více a více se do popředí zájmu dostávají místa pro odpočinek a relaxaci. Mohou to být i ty komerční, samostatné, nebo jako součást hotelu či penzionu. Myšlenka je vytvořit místo pro aktivní i pasivní odpočinek, ke kterému dopomůže příjemná hudba.

Už v samotném začátku je důležité na zvuk myslet. Pozdější zásahy do již existujícího vydlážděného interiéru jsou téměř nemožné, především z důvodu nemožnosti dodatečné pokládky elektroinstalace. Zvážíme, zda a kde by přítomný zvuk byl vhodný. Jsou totiž místa, kde je naopak žádoucí úplné ticho.

Bazén je místo s největší vlhkostí. Vybíráme reproduktory s patřičnou odolností na vlhkost, pozor také na korozi. Místo bazénu ve většině případů nemá žádný podhled, proto jsou nutné vlhkuodolné reprosoustavy, např. ty s konzolou SP 412, SP 512, SP 812, nebo SP 632, nebo SP 1032 nebo SP 402. Poslední jmenované vynikají nasměrováním zvuku do stran a tak ozvučí daleko větší plochu z jediného místa. V některých případech architekti volí i závěsné reprosoustavy. Ať už vyberete klasické „bedničky“ nebo závěsné typy, platí, že zásadně ozvučujeme místo kolem bazénu, tedy tam, kde jsou umístěná lehátka. Nabízí se také varianta ozvučení nad samotnou vodní plochou, to má ovšem tři nevýhody. Tou první je zvýšená vlhkost. Druhou je příliš vysoký strop, kdy zvuk by byl směrován z velké výšky oproti vodní hladině, od které se odrazí, a tudíž se stane nesrozumitelným. Třetí nevýhodou je, že ve vodě jsou návštěvníci (zejména děti) daleko hlučnější, takže nemá příliš smyslu tento povyk přehlušovat. Naopak v místech okolo bazénu snadno použijeme reprosoustavy níže na zdi, které nasměrujeme na místa s lehátky. Zde zvuk bude daleko příjemnější.

Relaxační místnost, nebo chcete-li, odpočívárna, je koncipována odlišně. Nejprve se dotažte budoucího provozovatele, zda tento prostor nemá být náhodou zcela tichý (i tyto případy se již vyskytly). S velkou pravděpodobností se střetnete s případem, kdy bude požadavek na pohodovou hudbu. Všimněte si, že zde tedy musí „hrát“ zcela něco jiného (pohodovějšího) než v místě bazénu. To se týká zejména wellness center, kde tím pádem musíme použít několikerého hudebního signálu, jinak řečeno „různou hudbu do různých zón“. Pokud jsme ovšem v soukromí, a tedy v malé instalaci, obvykle se zákazník spokojí s hudbou společnou, pro relaxační i bazénové prostory.

Jaké repro tedy pro odpočívárnu použít? Je-li k dispozici pohled, tak rozhodně doporučujeme podhledové typy. A protože hudba má být příjemná, musíme zvolit ty nejkvalitnější, hifi, RP 122, RP 124, RP 81×111 nebo RP 81×81. Není-li k dispozici podhled, nezbývá, než použít kvalitně hrající reprosoustavy, raději ty větší, SP 512 nebo SP 402, aby byl dostatek basů, které dělají zvuk daleko „teplejším“ a příjemnějším.

Sprchy. Ano i prostor sprch je záhodno ozvučit. Vzhledem k tomu, že je tady stříkající voda, musíme reproduktory vestavět do zdí nebo stropů. Samotné ozvučení se v těchto „koupelnách“ provádí pomocí vlhkuodolných reproduktorů RP 61, RP 62, RP 64, RP 84, RP 81 nebo RP 82, do kterých přivádíme stejný signál jako do prostoru samotného bazénu. Nezapomínáme ani na ozvučení WC ve stejném stylu.

Zajímavou kapitolou jsou sauny. Jistě vás napadne riziko vysoké teploty. Abychom reproduktory doslova nespálili, je žádoucí je instalovat dole, při podlaze, kde teplota nepřesahuje 100 °C, na které jsou modely RP 61, RP 62, RP 64, RP 84, RP 81 nebo RP 82, dimenzovány. Naopak, nahoře, ve nebo u stropu, může být teplota až 120 °C a ta je pro reproduktory smrtící.

Jak jsme zmínili na začátku tohoto článku, relax může být pasivní nebo aktivní. Aktivní relax není nic jiného, než sport. Soukromé prostory i veřejná wellness centra tak nabízejí služby sportovního vyžití. Aby sportovní výkony byly co největší a „nejpropocenější“, dopomůžeme návštěvníkům dynamickou rychlou a zároveň hlasitou hudbou. Ozvučení toho musí být schopné. Ve stropní variantě jdeme do výkonnějších RP 122, RP 124, RP 81×111 nebo RP 81×81,, v nástěnné variantě pak do robustnějších SP 812, nebo SP 632, nebo SP 1032 nebo SP 402. To první je nenápadné (pozor ale na drnčení podhledu), to druhé zase viditelné, ale výkonnější.

U bazénů se téměř vždy nacházejí prostory se zázemím, tím máme na mysli šatny, chodby a atrium s recepcí. Máme-li případ wellness centra, bude vychytávkou do těchto míst „pustit“ opět jiný signál, než pro bazén nebo relaxační prostory. Hudba musí být „nenápadná“, spíše tišší, navozující příjemnou ˇčerstvou atmosféru". Ozvučení má být i nenápadné fyzicky – skryté. Jde-li vestavovat, vestavujeme. A tak používáme podhledové reproduktory střední třídy, např. RPT 102, RPT 92, RPT 80×80.

Nyní k samotné volbě hudebního zdroje. Wellness centra – to je případ, kdy instalujeme rozhlasovou ústřednu maticového typu. Říkáme „různé signály do různých zón“. V každé části wellness centra bude hrát jiná hudba. Za tímto účelem se hodí typy JPA 6120 nebo JPA 6240, MRT 8000, nebo multiroom systém MRS 1160 posílený o koncové zesilovače, nebo přehrávače podkresové hudby JBG 201, JBG 202, JBG 203 napojené na koncové zesilovače, nebo nejkomfortnější, a stále více populárnější, varianta IP digitálního ozvučení NetAudio. Regulace hlasitosti se děje v případě wellness centra pouze centrálně.

Je-li požadavek na „rychlou“ instalaci hudebního zdroje, tedy „jedná krabička“ s minimem zapojování, co vyřeší vše v jednom prostoru s malým výkonem, šáhneme po tzv. nástěnném přehrávači. A to je elegantní řešení. Představte, si že vedle vypínačů na osvětlení instalujete další chytrou krabičku. Tou je tzv. nástěnný přehrávač se zesilovačem. Má v sobě přehrávač audia a videa, zesilovače, FM rádio nebo internetové rádio, většinou dotykový displej a hlavně spojení Bluetooth a na internet přes kabel nebo WiFi. Napájí se rovnou z 230 V, není potřeba žádný překážející adaptér. Předností nástěnných přehrávačů Dexon je jejich komfort a to, že nikde nic nepřekáží a hudba je vždy snadno dostupná, navíc i přes aplikaci v tabletu nebo smartphonu. A je dokonce možnost další nástěnné přehrávače instalovat do dalších prostor a následně je sloučit do multiroom režimu. Pak je ovládáme hromadně. Vše záleží na komfortu přehrávače, který si vyberete.

Jak to vše zapojit? Nelze krátce říci, zda v systému nízkoimpedančním (4 nebo 8 Ω), nebo v systému vysokoimpedančním (100 V). Malé instalace, jako wellness místnosti a bazény v rodinných domech budeme pravděpodobně řešit ve stereu v nízkoimpedančním režimu. Velké areály a rozsáhlé systémy je naopak výhodné řešit ve 100V režimu. Samozřejmě dáváme pozor na elektrickou bezpečnost a všeobecné zásady elektroinstalace ve vlhku.

Na závěr se musíme ještě zmínit o požadavku na různá hlášení ve veřejných aqua a wellness centrech. Řešení je mnoho. V případě IP digitálního ozvučení toto hlášení (a také upoutávky a reklamy) provedeme přímo mobilním telefonem, klasickým telefonem, nebo přepážkovým mikrofonem PA 580 zapojeným do počítače. Můžeme hlásit i prostřednictvím interního mikrofonu v notebooku. Vše můžeme zautomatizovat a naplánovat v nastavení systému. Nainstalovali-li jsme klasický analogový systém, zapojíme výše uvedený mikrofon přímo do rozhlasové ústředny.





Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
Chcete se o sestavě dozvědět více, upřesnit ji a nebo na ni vytvořit nezávaznou cenovou nabídku?

Naše reference s podobným ozvučením

Privátní wellness (Jeseník) Privátní wellness (Jeseník) 10/2023 85 300 Kč
Základ ozvučení mnoha prostor tvoří rozhlasová ústředna JPA 6240 doplněná o další zdroje hudby, jako jsou další internetová rádia z JWS 11. Na stěnách se nachází reprosoustavy SP 412 a ve vestavbách pak voděodolné repro RP 84.
Bazén Lužánky (Brno) Bazén Lužánky (Brno) 09/2023 123 500 Kč
Část ozvučovací techniky pro ozvučení prostor bazénu v kombinaci se zvukovými projektory CSP a zesilovači a rozhlasovou ústřednou z technologie Dexon IP Audio. Je také doplněn přístroj JBG 203 pro příjem dalších internetových rádií a DAB+ vysílání.
Krytý bazén (Uničov) Krytý bazén (Uničov) 08/2023 70 000 Kč
Rozhlasová ústředna JPA 6240 budí samotné reprosoustavy s konzolou SP 512 a vestavěné stropní reproduktory RP 84. Pro účely hlášení do prostor bazénu i zázemí slouží mikrofon PA 120.
Wellness Symphony Hotel Sonata (Praha - Nové Město) Wellness Symphony Hotel Sonata (Praha - Nové Město) 06/2023 76 800 Kč
Hudba ze tří internetových rádií je distribuována přes rozhlasovou ústřednu JPA 6240 do prostor wellness centra. Jako reprosoustavy byly zvoleny voděodolné SP 632.
Krytý bazén (Karviná) Krytý bazén (Karviná) 05/2023 68 300 Kč
Kombinace rozhlasové ústředny a posilujícího výkonového zesilovače s vestavěným internetovým rádiem je zdrojovou částí ozvučení prostor bazénu. Doplněn je dále mixážní pult a bezdrátové mikrofony.
Krytý bazén (Kyjov) Krytý bazén (Kyjov) 05/2023 283 500 Kč
Pětizónový ozvučení prostor bazénu pomocí technologie IP Audio, kterou zde zastupují zesilovače JPM 1504IP a mikrofony PA 701. Zesilovače budí větší množství podhledových reproduktorů, vlhkuodolných reprosoustava zvukových projektorů.
Sauna Park výroba Saun (Stará Ves nad Ondřejnicí) Sauna Park výroba Saun (Stará Ves nad Ondřejnicí) 09/2022 114 100 Kč
Prostory výrobce saun, výrobní i reprezentativní ozvučuje rozhlasová ústředna napojená na podhledové reproduktory i nástěnné reprosoustavy.
Plavecký bazén Lázně Libverda (Liberec) Plavecký bazén Lázně Libverda (Liberec) 04/2022 103 900 Kč
Dva ozvučovací celky pro 1. a 2. nadzemní podlaží - prostory bazénu, masérny, koupele a dalších prostor je tvořen rozhlasovou ústřednou, podhledovými reproduktory v zónovém členění s důrazem na vlhkuodolnost repro.
Koupaliště Starez Sport (Brno) Koupaliště Starez Sport (Brno) 04/2022 152 800 Kč
Ozvučení vstupu, hlavní budovy i prostranství pomocí několika zón IP systému, jež je složen z IP zesilovačů i IP nástěnných reprosoustav.
Tělocvična a bazén SZŠ (Most) Tělocvična a bazén SZŠ (Most) 01/2022 60 800 Kč
Několikazónové ozvučení prostor školy, postavená na základě sloupových reprosoustav DPT a maticové rozhlasové ústředny vč. lokálního ovládání a mikrofonu
Wellness lázně Aurora (Třeboň) Wellness lázně Aurora (Třeboň) 09/2021 135 300 Kč
Rozšíření ozvučení na bázi IP Audio. Je tvořeno několika výkonovými zesilovači pro budoucí napojení i dalších reproduktorů. Sestavu doplňuje samozřejmě IP mikrofon PA 701 pro hlášení.
Wellness Hotel Fénix (Liberec) Wellness Hotel Fénix (Liberec) 05/2021 50 500 Kč
Multiroom ozvučení pomocí nástěnných přehrávačů MRP 2201 v kombinaci se zesilovači JPM 2032 a podhledovými reproduktory RP 110.
Koupaliště Petynka (Praha) Koupaliště Petynka (Praha) 05/2021 89 500 Kč
Areál koupaliště je ozvučen pomocí technologií IP Audio, konkrétně IP reprosoustavami a IP rozhlasovou ústřednou s reproduktory.
Balance Club Brumlovka (Praha) Balance Club Brumlovka (Praha) 11/2020 49 400 Kč
Několik sad nástěnných přehrávačů a podhledových reproduktorů s napojením na další zdroje hudebního signálu ozvučují interiér fitness a wellness centra.
Městský bazén (Litoměřice) Městský bazén (Litoměřice) 10/2020 39 700 Kč
Komfortní rozhlasová ústředna a nástěnné reprosoustavy pro ozvučení interiérů. Systém doplňují bezdrátové mikrofony.
Rezidence HB (Horní Bříza) Rezidence HB (Horní Bříza) 07/2020 72 900 Kč
Několikazónové ozvučení wellness prostor maticovým způsobem s lokálními ovládači pro výběr hudby, internetových rádií, podhledovými reproduktory a reprosoustavami
Wellness Böhmova (Brno) Wellness Böhmova (Brno) 06/2020 50 400 Kč
Rozhlasová ústředna, různá hudba do různých zón, podhledové i nástěnné reproduktory
Aquapark (Proseč pod Ještědem) Aquapark (Proseč pod Ještědem) 05/2020 46 400 Kč
Technologie IP Audio pro třízonové ozvučení s výkonovými zesilovači
Wellness hotelu Volařík (Mikulov) Wellness hotelu Volařík (Mikulov) 05/2020 70 800 Kč
Šestizónové ozvučení, různá hudba do různých zón, podhledové a nástěnné reproduktory
  Hotel Horal (Otrokovice) 11/2019 61 500 Kč
ozvučení wellness rozhlasovou ústřednou
Koupaliště (Plzeň) Koupaliště (Plzeň) 6/2019 112 300 Kč
Plošné ozvučení areálu, ústředna a posilující zesilovač, reprosoustavy
  Wellness centrum (Ostrava - Marianské Hory) 2/2019 83 300 Kč
IP systém se zesilovači i reproduktory
Fitness a wellness centrum Kvalita (České Budějovice) Fitness a wellness centrum Kvalita (České Budějovice) 6/2015 370 600 Kč
IP ozvučení vč. zesilovačů, roz.ústředen a reproduktorů
  Wellness centrum (Praha 10) 5/2015 146 500 Kč
Několikazonový maticový systém vč. reproduktorů