Ozvučení menších prodejen

Ozvučení menších prodejen

Ještě nedávno jsme k ozvučení prodejen přistupovali tak, že bylo potřeba se zamyslet, zda hudba v prodejně má být hlasitá, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Hlasité ozvučení připadne ve většině případů např. na prodejny s oblečením, kdežto tišší ozvučení např. na prodejny typu květinářství a potraviny. I dnes si musíme tuto otázku položit? Ano. V technologii ozvučení nebude zase tak velký rozdíl, ale stále platí, že čím hlasitější ozvučení má být, tím kvalitnější reproduktory musíme instalovat.

Samotné maloobchodní prodejny, jsou-li součástí nákupního centra, využívají také evakuačního rozhlasu. Ten je instalovaný ještě před obsazením obchodní jednotky, maloprodejce (nájemce prostoru prodejny) nemá na něj vliv a my se jim nyní nebudeme zabývat. Pouze zmíníme fakt, že podkresové ozvučení prodejny musí být podřízeno evakuačnímu rozhlasu. Z tohoto důvodu se v případě poplachu podkresové ozvučení automaticky vypíná. Zůstaňme u našeho „vlastního“ ozvučení, jež má sloužit k dokreslení atmosféry nakupování.

V případě hlasitého ozvučení musíme dbát na to, aby zvuk byl líbivý a výrazný. Navíc, efektní je, když toto ozvučení je nenápadné, ale dostatečně výkonné. Na základě provedení prodejny se rozhodneme, zda reproduktory budou na stěnách, nebo vestavěné v podhledovém stropě.

V případě nástěnného provedení, volíme jako reprosoustavy obvykle SP 402 nebo SP 412 nebo SP 512 s konzolou. Pamatujme ale, že čím menší reproduktory instalujeme, tím méně basů bude slyšet a proto bude nutný subwoofer na jejich doplnění, viz dále.

V případě stropní instalace, volíme tzv. podhledové reproduktory, jak již název napovídá. Pro kvalitní ozvučení doporučujeme oblíbené výkonné podhledové reproduktory RP 122. Jejich zvuk je kvalitní při malé i hlasité reprodukci. Zvuk dopadne také příjemně, nainstalujeme-li podhledové reproduktory RP 81×111, RP 81×81, RP 91 Ty se od RP 122 odlišují velikostí a tvarem.

Silnější ozvučení potřebuje basy. K tomu se nabízí tzv. subwoofery, což jsou reprosoustavy hrající basy. Mohou již mít vestavěný zesilovač. Mohou vypadat domácky jako dřevěnné, nebo jako profesionální robustní. Umísťujeme je do skrytého místa, nejlépe do rohu místnosti.

Subwoofer, ať už domácí nebo profesionální je velice vhodný pro hudbu, film, tanec, ale i pro tichý poslech – zvukovou kulisu. Hudební pásmo totiž příjemně doplní o nejnižší basy, čímž se atmosféra prostoru ještě více „zútulní“. Návštěvníci se pak v tomto prostředí mnohem lépe cítí.

Záměrem někdy bývá naopak ozvučení typu tichá zvuková kulisa. Nejsou kladeny takové nároky na výkon, ale i tak musí být reprodukce vyvážená a příjemná. Tady si dovolíme další poučku. Má-li být ozvučení vyvážené, tedy metoda „všude stejně“, instalujeme větší počet reproduktorů, postačí menších. Pak použijte podhledové reproduktory RPT 102, RPT 92, RP 81×81, nebo RP 91.

Na závěr výběru reprosoustav, nesmíme opomenout ty maloobchodní prodejny, jež doslova „trpí“ vysokým stropem. Slovo „trpí“ je zde na místě. Atmosféra nakupování je rozhodně horší (studenější) a ozvučení takového prostoru je komplikovanější. Vyvarujeme se typické chyby, kdy někde nahoře v 6 metrech u stropu jsou namontovány „bedýnky“, a tak zvuk dole je nepříjemný, nesrozumitelný a studenou atmosféru prodejny ještě více podpoří. Jaké je tedy řešení? Buďto instalujeme nástěnné ozvučení pomocí reprosoustav s konzolou SP 402, SP 412 nebo SP 512, jak bylo zmíněno výše, nebo použijeme tzv. závěsné reprosoustavy RPT 83Z nebo větší RPT 90Z. Vzhledově připomínají bílé koule (interiér nerušící) a visí ze stropu v potřebné výšce, např. 3 – 4 m.

Jak reproduktory zapojit? Je-li prodejna menší, s počtem reproduktorů do 4, jsou reproduktory zapojeny tzv. nízkoimpedančně, tedy sérioparalelně, tedy na výstup 4–8 Ω na rozhlasové ústředně. Je-li prodejna rozlehlejší, s větším počtem reproduktorů, jednoznačně volíme tzv. vysokoimpedanční režim, tedy režim 100 V a všechny reproduktory zapojíme (snáze) paralelně. Tato informace patří především elektromontáž­ní firmě.

To nejpodstatnější nakonec. Čím reproduktory nabudit? Výhodou prodejnového ozvučení je fakt, že nepotřebujeme řešit zóny. Hlavním zesilujícím prvkem bude tzv. rozhlasová ústředna. Jako základní modely (lišící se výkonem) Dexon nabízí řadu JPA 3035, JPA 1185, JPA 1306, JPA 1506. Patřičný model vybereme v podstatě podle typu a množství použitých reproduktorů. Ústředna nejenom zesiluje, ale má vestavěn i Mp3 přehrávač, FM rádio, Bluetooth a množství vstupů, takže použití různých zdrojů hudby se meze nekladou. Někdy prodejny přehrávají své Mp3 soubory, někdy FM rádio, někdy mají ústřednu napojenou na počítač pokladny, který poslouchá hudební stream z centrály (to je případ prodejen v řetězcích).

Vývoj v rozhlasových ústřednách jde ale stále kupředu. Tím nejmodernějším řešením ozvučení, je ozvučení digitální po počítačové síti. Proto výše uvedené ústředny můžete pořídit ve verzi IP nebo WiFi a pak je snadno ovládat přes počítač, přehrávat internetová rádia, volat do nich, plánovat reklamy a spuštění, mít spoustu aplikací a mnoho dalšího.

rozhlasové ústředny nesmíme zapomenout na jeden důležitý doplněk, a tím je přepážkový mikrofon PA 580. Napojen je do ústředny nebo počítače a slouží k vyhlašování provozních sdělení zaměstnanci.

Přehrávání hudby pro zaměstnance má dva úskalí. Tím prvním je fakt, že dříve nebo později se Mp3 soubory nebo rádia oposlouchají. Hudební kulisa už nebude tak zajímavá, bude známá a vznikne potřeba přeladit rádia nebo stáhnout jiné Mp3. Tudíž nastávají mezi zaměstnanci dohady, co vlastně poslouchat a komu se co líbí. Druhým úskalím je zákonná nutnost platit autorské poplatky a je jedno jestli posloucháte FM rádio, internetové rádio nebo Mp3 soubory. Oba problémy řeší služby streamování hudby a reklam InStore Radio Lite a InStore Radio Full. Hudební podkres je tvořen „dál a dál“ automatem, takže se neoposlouchá, a nemusíte platit autorské poplatky OSA a Intergramu.





Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
Chcete se o sestavě dozvědět více, upřesnit ji a nebo na ni vytvořit nezávaznou cenovou nabídku?

Naše reference s podobným ozvučením

Zahradní centrum (Bruntál) Zahradní centrum (Bruntál) 08/2023 76 000 Kč
Ozvučení nových prodejních prostor formou závěsných reprosoustav RPT 90Z, jež jsou buzeny zesilovačem JPM 1504IP z technologie IP Audio. K dispozici je také digitální mikrofon PA 701 pro vyhlašování.
Přednáškový sál Obchodního zeměďělského družstva (Mrákov) Přednáškový sál Obchodního zeměďělského družstva (Mrákov) 05/2023 118 900 Kč
Výkonová ozvučovací sestava osmi pasivních reprosoustav řady BC, Výkonového zesilovače DAC 2000, mixážního pultu a mikrofonní bezdrátové techniky pro firemní účely přednášek a školení.
Prodejna Albert (Brno) Prodejna Albert (Brno) 04/2023 36 500 Kč
Větší počet nástěnných reprosoustava a především podhledových reproduktorů ozvučuje interiéry supermarketu. Vše budí ústředna JPA 1185 doplněná o možnost telefonování do ozvučení.
Obchodní centrum Nisa (Liberec) Obchodní centrum Nisa (Liberec) 12/2022 536 300 Kč
Větší množství podhledových reproduktorů je buzeno maticovou rozhlasovou ústřednou JPA 6240, jež je doplněna o posilující zesilovače a streamery internetových rádií.
Měšťanský pivovar (Kojetín) Měšťanský pivovar (Kojetín) 08/2022 57 500 Kč
Vícekanálové řešení ozvučení prodejních i reprezentačních prostor, kdy v každé zóně hraje jiná hudba. Jako reprosoustavy byly zvoleny nástěnné SP 512.
Kdeřnictví no. 1 (Praha) Kdeřnictví no. 1 (Praha) 08/2022 56 100 Kč
Kombinace rozhlasové ústředny a nástěnných reprosoustav řady SP pro účely ozvučení salónu (prodejny kadeř. potřeb). Dále je doplněna profesionální ozvuč. sestava s reprosoustavami řady BC pro touring akce.
Prodejna Rossmann (Otrokovice) Prodejna Rossmann (Otrokovice) 07/2022 18 400 Kč
Další ze sestav pro řetězec prodejen drogérií obsahuje ústřednu JPA 1185 a podhledové reproduktory.
Prodejna oken Sulko (Zábřeh) Prodejna oken Sulko (Zábřeh) 06/2022 68 700 Kč
Plošné ozvučení nástěnnými reprosoustavami a rozhlasovou ústřednou spolu s mikrofonem je dále doplněno dvěma lokálními ozvučeními pro prezentační LCD panely, kde jsou použity malé zesilovače JPM 2032WB s bohatou konektivitou.
Prodejna svítidel Eglo (Košice) Prodejna svítidel Eglo (Košice) 04/2022 109 400 Kč
Jednoduchý systém rozhlasové ústředny JPA 1504 a více podhledových reproduktorů v interiéru prodejny
Čerpací stanice pohonných hmot Mol (Celá ČR) Čerpací stanice pohonných hmot Mol (Celá ČR) 03/2022 84 100 Kč
Průběžné několik sestav rozhlasová ústředna řady JPA + vnitřní RPT + venkovní DPT reproduktory je využíváno při rekonstrukcích stanic PHM (benzinky, benzínových čerpadel)
Prodejna bytových dekorací (Uherské Hradiště) Prodejna bytových dekorací (Uherské Hradiště) 02/2022 21 700 Kč
Ozvučovací systém pro prodejnu je postaven na komfortní rozhlasové ústředně JPA 1186 a na podhledových reproduktorech s možností regulace a ovládání přes aplikaci.
Infocentrum a půjčovna (Dolní Morava) Infocentrum a půjčovna (Dolní Morava) 02/2022 62 400 Kč
Maticová rozhlasová ústředna JPA 6240 včetně ovládačů a reprosoustav ozvučuje prostory prodejny, půjčovny a infocentra turistického areálu.
Prodejna komunálních vozidel Multicar - Unikont (Praha) Prodejna komunálních vozidel Multicar - Unikont (Praha) 12/2021 81 300 Kč
Základem je rozhlasová ústředna JPA 1504 a k ní 9 párů reprosoustav SP 402 doplněných aktivním subwooferem a bezdrátovým mikrofonem.
Velkoobchod prodejna květin Flamengo (Bratislava) Velkoobchod prodejna květin Flamengo (Bratislava) 11/2021 55 800 Kč
Závěsné reprosoustavy RPT 90Z ve větším počtu jsou napájeny rozhlasovou ústřednou s internetovým rádiem. Doplněno o vyhlašovací mikrofon PA 580.
Prodejní stánek chata Slaměnka (Dolní Morava) Prodejní stánek chata Slaměnka (Dolní Morava) 11/2021 66 800 Kč
Kompletní šestikanálový systém ozvučení chaty je tvořen ústřednou JPA 6240C a 3 nástěnnými lokálními ovládači pro volbu kanálu hudby, hlasitost a lokální vstup. Doplněno o nástěnné i stropní reproduktory.
Prodejna Stavebniny DEK (Opava) Prodejna Stavebniny DEK (Opava) 08/2021 26 200 Kč
Závěsné reprosoustavy a reproduktory pro prostor prodejny budí rozhlasová ústředna JPA 1186IP s technologií IP audio s plánováním a automatizací.
Prodejna autodílů a servis (Bílina) Prodejna autodílů a servis (Bílina) 07/2021 38 100 Kč
Prostory prodejny a autoservisu jsou vybaveny podhledovými reproduktory RPT 110x110 a nástěnnými reprosoustavami SP 512. Bohatě vybavena ústředna JPA 1306 je napojena také na mikrofon PA 570.
Autobazar AAA Auto (Nitra) Autobazar AAA Auto (Nitra) 06/2021 28 800 Kč
Ozvučení prodejny a okolního areálu pomocí rozhlasové ústředny JPA 1185 a několika sloupových reprosoustav DPT 614
Prodejna stavebnin DEK (Košice) Prodejna stavebnin DEK (Košice) 02/2021 74 500 Kč
Ozvučení prodejny a prostor zázemí podhledovými a závěsnými reproduktory, které budí systém matice MRT 8000 se zesilovači.
Prodejna s elektronikou (Havířov - Bludovice) Prodejna s elektronikou (Havířov - Bludovice) 12/2020 54 000 Kč
Dvouzónové ozvučení prostor prodejny a zázemí firmy s elektronikou a bezpečnostními systémy. Ozvučení je doplněno dvěma subwoofery a je buzeno rozhlasovou ústřednou JPA 1306.
Kavárna LUI Chocolate (Znojmo) Kavárna LUI Chocolate (Znojmo) 10/2020 22 000 Kč
Ozvučení prostor prodejny (kavárny) pomocí podhledových reproduktorů a rozhlasové ústředny.
Firemní prodejna Interiéry Horyna (Mělník) Firemní prodejna Interiéry Horyna (Mělník) 08/2020 38 600 Kč
Stropní ozvučení prodejny s reproduktory RPT 102, aktivním subwooferem SUB 1201A a rozhlasovou ústřednou
Řetězec prodejen  potravin Flosman (Jindřichův Hradec) Řetězec prodejen potravin Flosman (Jindřichův Hradec) 07/2020 92 900 Kč
Ozvučení 15 prodejen malými rozhlasovými ústřednami a nástěnnými reproduktory
Autosalon Lexus (Čestlice - Průhonice) Autosalon Lexus (Čestlice - Průhonice) 06/2020 40 000 Kč
Rozhlasové ústředny, podhledové reproduktory pro prodejní prostory s několika zónami
Prodejna Rossman (Praha 4) Prodejna Rossman (Praha 4) 04/2020 15 100 Kč
Ozvučení prodejny podhledovými reproduktory a ústřednou
Moto prodejna a muzeum (Ústí nad Labem) Moto prodejna a muzeum (Ústí nad Labem) 03/2020 35 700 Kč
Rozhlasová ústředna s internetovým rádiem a podhledové reproduktory
Showroom vířivých van USSPA (Dobrouč) Showroom vířivých van USSPA (Dobrouč) 03/2020 70 300 Kč
Podhledové reproduktory, šestizónová rozhlasová ústředna vč. bezdrátového mikrofonu a subwooferu
Kampi prodejna kancelářského sortimentu (Hodonín) Kampi prodejna kancelářského sortimentu (Hodonín) 01/2020 34 900 Kč
Závěsné reprosoustavy pro prodejnu, podhledové reproduktory pro kanceláře a buzení
Decathlon prodejna se sportovním vybavením (Ostrava) Decathlon prodejna se sportovním vybavením (Ostrava) 01/2020 64 100 Kč
Ozvučení jak hlavní prodejní plochy závěsnými reprosoustavami, tak zázemí, včetně rozhlasové ústředny a mikrofonů.
Obchodní centrum Severka (Liberec) Obchodní centrum Severka (Liberec) 4/2019 104 500 Kč
Výkonová sestava s mikrofony a reprosoustavami