909 Jak proti zpětné vazbě?

Tak to je nejtypičtější problém související s používáním mikrofonu. Kdysi někdo prohlásil: „Každý správný zvukař si jednou pískne. Jsou ale zvukaři tupci, kteří pískají furt a neví o tom.“ Tyto věty jsou více než výstižné. To je ale případ, kdy zvukaře skutečně používáte, ten celou „akustiku“ prostoru „pochopí“ a zvuk nastaví tak, aby ke zpětné vazbě nedocházelo.

Jak to ale udělat, když jste sami a potřebujete se rychle otravného pískání a houkání mikrofonu zbavit?

  1. Na mikrofon mluvte skutečně zblízka. jedině tak může být nastavena menší citlivost a tedy i menší náchylnost ke zpětné vazbě.
  2. Kupujte jen kvalitní mikrofony. Nejde jen o jejich zvuk, ale také o směrovou charakteristiku, která nám říká, jak mikrofon snímá z bočních směrů a tedy jak je náchylný ke zpětné vazbě.
  3. Pohybujte se s mikrofonem jen za reprosoustavami. Pokud se s mikrofonem ocitnete před reproduktory, je jasné že k zpětné vazbě musí dojít. Zvukovou aparaturu tedy rozestavte s pečlivým uvážením i s ohledem na akustiku prostoru.
  4. Různá udělátka typu feedback supressory použijte skutečně až jako poslední. Obvykle problém se zpětnou vazbou lze vyřešit už výše uvedeným postupem.