Regálové hifi reprosoustavy s IRB 20/100/01,8 a IRT 10/80/01,8

Regálové hifi reprosoustavy s IRB 20/100/01,8 a IRT 10/80/01,8

Dobrý den,,
zasílám stručný popis a fotky mého prvního projektu stavby reprosoustavy.

Základ vycházel z Vaší konstrukce, kde je použit basový reproduktor IRB 20 a výška IRT 10/80/01,8. Vyhýbku jsem použil odladěnou, která je zde u projektu ve Vašich konstrukcích. Byla mnou pouze spájena. Konstrukce se však trochu liší od té Vaši. Na korpus byla použita 18mm MDF deska a přední stěna má tloušťku 22mm. Reproduktory jsou zafrézované, stejně jako nátrubek a svorkovnice na zadní straně. Bylo provedeno také skosení hran na přední stěně. Ozvučnice má odlišné rozměry, je totiž tažena více do vejšky. Basreflexový nátrubek se přesunul ze zadní strany na přední a to až nad výškovou kalotu. Nátrubek ma oboustrané zaoblení a je dle programu WinISD odladěn na 44Hz. Jeho Ø je 6.5cm a dlouhý je 16cm. Ozvučnice má přibližně 33l. Jako povrchová úprava byl netradičně použit Warnex lak. Někumo se může zdát do obýváku nehodící se, mě to však nijak neruší.

Reproduktory mohu porovnat pouze s předtím vlastněnym setem komerčních sloupových stereo reproduktorů, né zrvona valné kvality. Oproti nim je poslech opravdu na lepšim levelu. Výšky jsou přijemnější ale zároveň nepostrádají důraz. Basová sekce je táké velmi dobrá. Člověka občas i překvapí, co basový reproduktor ze sebe vyloudí za docela mocné basy, které jsou ale přesné a pevné. Malilinko mě chybí na soustavě středy, ale jedná se o dvou pásmo, takže se s tím samozřejmě musí trochu počítat. Celkově mě ale jejich přednes baví a rád si na nich poslechnu hudbu v dobré kvalitě.

Planuji ještě k bednám udělat stojany hodícího se tvaru, které budou též upraveny Warnex lakem. Výška stajanů bude měřena tak, aby pak kalota byla zhruba v 90cm výšce.

Sečteno podtrženo paráda!!!

Děkuji S pozdravem

Roland Volkmann, Vejprty