Ozvučení zasedací místnosti

Ozvučení zasedací místnosti

Zde popisované ozvučení jest určeno pro školení, prezentace, konference, porady a zasedání (firemní i státní správa). Audiovizuální technologie zaznamenaly vysoký pokrok, takže i podle toho budeme systém navrhovat. A to i s přihlédnutím na on-line provedení.

Jako zdroje signálu se dnes mohou používat nejenom dataprojektory, televizory, monitory, notebooky, ale také např. i tablety, smartphony, nebo starší DVD přehrávače. S ohledem na tuto skutečnost je potřeba zvolit vhodný mixážní pult, u kterého nepotřebujeme ani tak velký komfort obsluhy, jako spíše dostatek stereofonních vstupů, k čemuž se výborně hodí např. DMC 2220 nebo DMC 2440. Na tyto mixážní pulty ještě nezapomeneme napojit bezdrátový mikrofonní komplet MBD 940 (ruční) nebo MBD 940 (náhlavní + klopový), nebo jejich vícekanálové ekvivalenty, vše podle toho, kolik „mobilních“ řečníků předpokládáme. Samozřejmě se hodí i mikrofony „drátové“ z řady MD, to když řečníci sedí (zasedání úřadů, představenstev), nebo pultíkové PA 580

Chcete-li, aby vaše „zasedačka“ byla více „smart“ a na počtu zdrojů signálu tolik nesejde, zamyslete se nad přelomovým řešením ve formě nástěnného přehrávače s bezdrátovými mikrofony MRP 8200WM.

Elegantně jej vestavíte do nábytku nebo do stěny, spojíte s reproduktory a přes HDMI také s projektorem, nebo televizorem. Vše ovládáte na jeho displeji a dálkovým ovládačem Hudbu či video přehrajete pomocí Spotify či YouTube, další zařízení připojíte přes Bluetooth, nebo audio linkou, a bezdrátové mikrofony jsou k provozu připravené ihned. K tomu všemu je nainstalována kupa dalších aplikací, nejenom pro internetová rádia či sdílení obrazovky, DLNA nebo Airplay přes WiFi konektivitu. Prostě kombajn.

Zasedací místnost může být i velká, kde každý účastník bude potřebovat svůj mikrofon. Důvodem je ozvučení i nahrávání diskuze. WA 510RC je konferenčním systémem, jež se skládá z hlavní přijímací stanice a osmi stolních bezdrátových mikrofonů v pásmu UHF. Vyniká především svou variabilitou a rychlostí zprovoznění. Nepoužívá žádnou kabeláž. Jsme si totiž vědomi toho, že existuje celá řada aplikací, kde konferenční systém nesmí být instalován napevno a navíc, když už se zapojuje, tak pokaždé s jinou konfigurací. Tady to máme velice jednoduché: Pouze „rozhodíme“ mikrofony na stoly a zprovozníme přijímací stanici.

V jistých případech, nejvíce v administrativních budovách státní správy, s přístupem veřejnosti je nařízena tzv. indukční smyčka. Indukční smyčka je „posilující“ prostředek pro nedoslýchavé. V tomto článku rozebíráme, kde a kdy je potřeba, jak ji navrhnout, instalovat a zapojit.

Zasedací místnost můžeme pojmout i multijazyčně. Volíme bezdrátový tlumočnický systém WA 601RC + WA 601RB, který dovolí až 16jazyčné vysílání a neomezený počet bezdrátových přijímačů, na kterých si posluchači volí jeden ze tří jazyků. Tento systém lze také použít pro nedoslýchavé.

Koncovou část ozvučení zesilovač – reprosoustavy můžeme instalovat dvojím způsobem. První způsob znamená použití aktivních (s vestavěným zesilovačem) reprosoustav uchycených na konzole, tedy varianta BC 800A nebo BC 1000A. Pokud reprosoustavy budeme instalovat na držáky, je vhodné mít připravený sólo zásuvkový okruh, abychom je mohli pohodlně centrálně vypínat z napájení. Systém můžeme udělat i variabilní (např. v hotelových salóncích, kde jej chtějí uklízet), tak, že reprosoustavy ustavujeme na klasické stojany – trojnožky.

Druhý způsob instalace se provádí pomocí sítě pasivních reprosoustav (obvykle SP 402, SP 412, SP 512 a SP 812, nebo SP 632, nebo SP 1032 ve větším počtu), které připojujeme sérioparalelně na budící zesilovač DAC 500 nebo DAC 1300, podle požadovaného výkonu. Tento způsob nevyžaduje sice zásuvkový okruh na napájení soustav, ale na druhou stranu je finančně nákladnější díky většímu počtu reprosoustav a použitému zesilovači. Tento druhý způsob ale také umožňuje větší variabilitu volby reprosoustav, takže dokonce můžeme ozvučovat jen z přední části pomocí sloupových reprosoustav DPT 2×x, nebo 6×x, či používat např. podhledové reproduktory RPT 122 nebo RPT 110. Právě ozvučení zasedací místnosti pomocí podhledových reproduktorů se ukazuje jako nejpraktičtější s velmi dobrým zvukovým pokrytím.

Subwoofer, ať už domácí nebo profesionální je velice vhodný pro hudbu, film, tanec, ale i pro tichý poslech – zvukovou kulisu. Hudební pásmo totiž příjemně doplní o nejnižší basy, čímž se atmosféra prostoru ještě více „zútulní“. Návštěvníci se pak v tomto prostředí mnohem lépe cítí.

Kombinace mixážní pult – zesilovač bývá někdy nahrazena rozhlasovou ústřednou JPA 1504, nebo oblíbenou JPA 1185 popř. JPA 1306 přičemž napojená reproduktorová síť je provedena ve 100V režimu.

Je potřeba zaznamenat přednášku, workshop nebo konferenci? Potřebujete archivovat nebo publikovat porady a jednání ve vaši firmě? Potřebujete nahrávky doplňovat textovými poznámkami a podle nich rychle hledat v nahrávce?

Dnes už to není žádný problém. Záznam jakéhokoliv jednání a jeho okamžité zpřístupnění všem, lze řešit jednoduše i bez zkušeností s digitálním zpracováním zvuku pomocí software Dexon Conference Recorder. Je to stejně jednoduché, jako spuštění televize, videa nebo DVD přehrávače. Dexon Conference Recorder je softwarové řešení vyvinuté na základě zkušeností a požadavků, které vznikly při praktickém využití v celé řadě institucí a firem. To co je na software kouzelné, je že v průběhu záznamu lze vkládat časové značky s textovou poznámkou. Tyto záložky umožňují snadno později nalézt a přesunout se na dané místo v záznamu. Mají také vliv na pozdější archivaci a publikaci na webu. Systém je dále vybaven archivační funkcí s kompresí a odesláním zvukových souborů na archivační servery. Do archivačního serveru může být jednoduchý přístup pomocí webového prohlížeče, což je praktické pro laickou obsluhu, která potřebuje vyhledat danou nahrávku anebo dokonce jen její část.

Ať už použijte kterýkoliv způsob řešení, nezapomínejme na to, že ozvučovací systém nesmí překážet, musí být v souladu s interiérem, a co je nejdůležitější, kvalita a čistota zvukového přenosu je úměrná hustotě sítě a kvalitě použitých reprosoustav.



Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
Chcete se o sestavě dozvědět více, upřesnit ji a nebo na ni vytvořit nezávaznou cenovou nabídku?

Naše reference s podobným ozvučením

Zasedání zastupitelstva (Zubří) Zasedání zastupitelstva (Zubří) 01/2024 127 400 Kč
Trojnásobný konferenční systém WA 510RC je použit pro ozvučení a nahrávání zasedání zastupitelstva.
Zasedání zastupitelstva (Milovice) Zasedání zastupitelstva (Milovice) 10/2023 115 100 Kč
Rozšířený bezdrátový konferenční systém s 16 mikrofony, mixážním pultem a software pro nahrávání ozvučuje zastupitelstvo. Audio signál je směrován pro nahrávání a do ozvučení prostřednictvím stropních reproduktorů.
Městský úřad (Rousínov) Městský úřad (Rousínov) 08/2023 118 500 Kč
Bezdrátový konferenční systém WA 510RC s 16 mikrofony je zapojen do ozvučení zasedacího sálu s reprosoustavami SP 1032. Doplněna je mixážní konzola JWP 460 a zesilovač DAH 800.
Kanceláře TTS Energo - teplárny (Třebíč) Kanceláře TTS Energo - teplárny (Třebíč) 07/2023 90 200 Kč
Ozvučení administrativních prostor je řešeno netradičně pomocí 12 sad Bluetooth ozvučení s podhledovými reproduktory, zesilovači JPM 2021 a nástěnným přehrávačem MRP 2171, nebo 4170. Je také doplněna rozhlasová ústředna JPA 1185 pro další prostory.
Přednáškový sál Obchodního zeměďělského družstva (Mrákov) Přednáškový sál Obchodního zeměďělského družstva (Mrákov) 05/2023 118 900 Kč
Výkonová ozvučovací sestava osmi pasivních reprosoustav řady BC, Výkonového zesilovače DAC 2000, mixážního pultu a mikrofonní bezdrátové techniky pro firemní účely přednášek a školení.
Středisko volného času (Budišov nad Budišovkou) Středisko volného času (Budišov nad Budišovkou) 04/2023 86 400 Kč
Audioprůvodce (10 sluchátek + 1 uploader a nabíječ) WA 710RC pro nejenom pro kulturní účely návštěv a exkurzí.
Zasedání obecního zastupitelstva (Luka nad Jihlavou) Zasedání obecního zastupitelstva (Luka nad Jihlavou) 03/2023 86 000 Kč
Ozvučení zasedání městského zastupitelstva je koncipováno na bázi mikrofonního bezdrátového systému WA 510RC, které je doplněno reproduktory, mixážním pultem a výkonovým zesilovačem.
Výroba a kanceláře Festool (Česká Lípa) Výroba a kanceláře Festool (Česká Lípa) 01/2023 76 900 Kč
Ozvučení kanceláří podhledovými reproduktory a výrobních prostor reentrantními. K buzení je využito digitálního zesilovače JPM 1904.
Obec (Horní Újezd) Obec (Horní Újezd) 11/2022 66 100 Kč
Výkonová obecní ozvučovací sestava s profesionálními reprosoustavami řady BC 1500, mixážním pultem a bezdrátovými mikrofony MBD 840 a rozšiřující mixážní konzolou JWP 460 pro účely kulturních a řečnických vystoupení.
Spofa Deantal - výroba nekovových dentálních mater (Jičín) Spofa Deantal - výroba nekovových dentálních mater (Jičín) 11/2022 493 200 Kč
Ozvučení výrobních a administrativních prostor technologií IP audio. Obsahuje mnoho nástěnných a reentrantních reproduktorů, které budí soustava IP zesilovačů a rozhlasových ústředen komunikujících datově.
Foxconn zasedací místnosti (Kutná Hora) Foxconn zasedací místnosti (Kutná Hora) 10/2022 73 000 Kč
Dvě zasedací místnosti vedle kanceláří jsou ozvučeny pomocí mixážního pultu do racku, na který jsou navázány zesilovače, mikrofonní technika a především podhledové reproduktory.
Zasedací místnost a kanceláře (Košice) Zasedací místnost a kanceláře (Košice) 10/2022 65 900 Kč
Interiér firmy je ozvučen prostřednictvím podhledových reproduktorů. Jako centrální prvek je zvolena komfortní rozhlasová ústředna s internetovým rádiem JPA 1186. Doplněny jsou bezdrátové mikrofony.
Kanceláře a výroba Karosář CZ (Mnichovo Hradiště) Kanceláře a výroba Karosář CZ (Mnichovo Hradiště) 09/2022 47 800 Kč
Ozvučení dílenských i kancelářských prostor karosářského provozu zajišťují podhledové reproduktory, zvukové projektory, mikrofon pro hlášení a v neposlední řadě komfortní rozhlasová ústředna JPA 1306.
Pódium pro kulturní akce (Velký Újezd) Pódium pro kulturní akce (Velký Újezd) 09/2022 98 600 Kč
Výkonová sestava založená na profesionálních reprosoustavách BC 1200 a subwooferech z řady BCW ozvučuje spolu s mikrofony MBD, přehrávači a další audio technikou kulturní akce městyse. Doplněna je potřebná kabeláž i malý řečnický systém WA 410RC.
Bezdrátový systém pro tlumočení a exkurze (Brno) Bezdrátový systém pro tlumočení a exkurze (Brno) 06/2022 107 800 Kč
Systém pro exkurse WA 601RC s vysílačem i nabíječem pro účely firmy nabízející IT služby
Administrativní budova Kloboucká lesní s.r.o. (Brumov - Bylnice) Administrativní budova Kloboucká lesní s.r.o. (Brumov - Bylnice) 06/2022 157 000 Kč
Ozvučení dvou zasedací místností a podkroví formou podhledových reproduktorů se subwooferem a digitálních IP rozhlasových ústředen. V podkroví jsou dále zvoleny závěsné reprosoustavy.
  Výzkumné centrum - polygon BMW (Sokolov) 05/2022 72 700 Kč
IP digitální ozvučení kanceláří a zázemí vývojového centra složené z IP reproduktorů a mikrofonu.
Výrobní závod Alukov (Orel) Výrobní závod Alukov (Orel) 03/2022 189 300 Kč
Kombinace výkonového ozvučení s reprosoustavami BC a plošného ozvučení s ústřednou a podhledovými reproduktory je určena pro kanceláře a jídelnu.
Kanceláře (Praha 1) Kanceláře (Praha 1) 02/2022 28 200 Kč
Administrativní prostory jsou ozvučeny podhledovými reproduktory RPT 102, které budí rozhlasová ústředna JPA 1306 s internetovým rádiem a dalším komfortem.
  Administrativní budova (Chodov) 02/2022 51 500 Kč
Rozhlasová ústředna s technologií IP Audio spolu s nástěnnými reprosoustavami a zvukovými projektory. Pro manuální hlášení byl zvolen mikrofon PA 580.
Konferenční sál Černá Louka (Ostrava) Konferenční sál Černá Louka (Ostrava) 12/2021 67 900 Kč
Výkonová ozvučovací sestava s reprosoustavami BC 1000A, mixážním pultem, bezdrátovými mikrofony a kompletní kabeláži. Systém je doplněn také o buzení plošného ozvučení některých prostor budovy rozhlasovou ústřednou.
Městské kulturní centrum (Votice) Městské kulturní centrum (Votice) 01/2022 50 200 Kč
Sada elektronického audioprůvodce s nabíjecí stanicí a software
Univerzita Palackého -  Lékařská fakulta (Olomouc) Univerzita Palackého - Lékařská fakulta (Olomouc) 05/2021 41 900 Kč
Bezdrátový konferenční systém WA 510RC
Rozhlas pro výrobní prostory CT Park - Hyundai (Ostrava) Rozhlas pro výrobní prostory CT Park - Hyundai (Ostrava) 02/2021 100 700 Kč
Technologie IP Audio zahrnující IP zesilovač a množství podhledových i reentrantních reproduktorů včetně mikrofonu rop hlášení do prostor výroby a kanceláře.
Ozvučení veřejného zasedání (Zborovice) Ozvučení veřejného zasedání (Zborovice) 01/2021 91 700 Kč
Diskuzní systém pro obec, založený na dvou sestavách WA 510RC doplněných o ruční bezdrátový mikrofon, o záznam pomocí software Conference Recorder a o výkonové ozvučení pomocí profesionálních reprosoustav řady BC
Učebna AHCM Academy Of Health Management (Praha) Učebna AHCM Academy Of Health Management (Praha) 11/2020 53 500 Kč
Bezdrátový diskuzní systém WA 510RC doplněný o bezdrátové mikrofony. Jako buzení slouží rozhlasová ústředna, na niž navazují podhledové reproduktory. Učebna je určena pro on-line i prezenční výuku.
Bezdrátový systém pro průvodce a exukrze (Krnov) Bezdrátový systém pro průvodce a exukrze (Krnov) 11/2020 60 400 Kč
Bezdrátový systém pro městské průvodce a exkurze založený na vysílači WA 600RB a přijímačích WA 600RC
Diskuzní systém zasedání zastupitelstva (Újezd u Brna) Diskuzní systém zasedání zastupitelstva (Újezd u Brna) 10/2020 89 200 Kč
Bezdrátový konferenční systém s 16 stolními mikrofony a ručním mikrofonem pro veřejnost doplněný o software pro nahrávání zasedání.
Vojenská základna (Štěpánov) Vojenská základna (Štěpánov) 08/2020 36 600 Kč
Řečnický systém doplněný o bezdrátový mikrofon.
Infocentrum (Zruč nad Sázavou) Infocentrum (Zruč nad Sázavou) 08/2020 56 500 Kč
Sestava audioprůvodce WA 710RC pro účely městského infocentra