Ozvučení pro smuteční nebo obřadní síň

Ozvučení pro smuteční nebo obřadní síň

Smuteční síň, nebo obřadní síň, někdy součástí kulturního domu nebo radnice (i zasedací účely), bývá obvykle ve správě města či obce a k jejímu ozvučení se přistupuje obvykle v době rekonstrukce, neboť staré ozvučení již je, pro účely svateb, pohřbů a podobných akcí, svou kvalitou zvuku nevyhovující.

Zvuk a volba reprosoustav

Obřadní síně, nebo smuteční síně, to jsou především emoce. Zní to sice nehezky, ale zvuk (doprovodná hudba a řeč), musí působit „teplým“ příjemným dojmem. Technicky to znamená, nevolit příliš malé reprosoustavy, ale spíše ty větší, které reprodukují i nižší kmitočty.

V malých síních se velice dobře osvědčují SP 402, které mají příjemný líbivý zvuk a vykrytí hudebním signálem do větší šířky. Dají se tak instalovat i v menším počtu na strany síně.

Větší a velké síně, myšleno pro 70 a více hostů, již potřebují výkonnější ozvučení. Větší počet hostů totiž znamená i větší fyzický útlum zvuku, proto ozvučení musí být „silnější“. Jako reprosoustavy, instalované opět na bočních stěnách síně, volíme profesionální modely BC 1000 nebo BC 1200 s dodáním instalačních konzol, což je „poctivé“ a kvalitní řešení s ohledem na výkon, ale stejně tak můžeme šáhnout po méně výkonných SP 812, nebo SP 632, nebo SP 1032, jež jsou cenově příznivější.

Obřadní síň, to není jenom interiér, ale také exteriér, na který nesmíme zapomenout. Je to veřejný prostor, často před hlavním vstupem, kde se také hudba přenáší před samotným obřadem, např. v případě pohřbů, ale také během obřadu, když kapacita síně nevystačuje a hostů je příliš mnoho. Na tento prostor se hodí klimaticky odolné reprosoustavy s konzolou DPT 612, nebo větší DPT 614. jejich instalace je pevná celoroční.

Aby pocit „teplého“ příjemného zvuku byl ještě více umocněn, doporučujeme použít subwoofer. Je to prostě krabice hrající basy a celé ozvučení také výkonově posiluje. Subwoofer umísťujeme nejlépe do rohu síně, nebo na jiné místo, kde není vidět. Je konstruován tak, že jeho instalační poloha je hodně univerzální. Za zmínku určitě stojí skvělý model SUB 1201A.

Zdroj hudby a mikrofony

Obřadní síň je jeden z mála prostorů, kde se ještě stále objevuje požadavek na přehrávání CD. Je-li to i váš případ, zapojuje se MP 103USB, jehož schopností je i přehrávání Mp3 souborů z disku, i z USB flash paměti.

Praktické zkušenosti říkají přejít co nejdříve z CD na přehrávání Mp3. Je to spolehlivější a především dostupnější, protože přehrávat hudbu můžeme nejenom přímo rozhlasovou ústřednou, jak se dočtete dále, ale také prostřednictvím tabletu, nebo mobilního telefonu za použitím Bluetooth konektivity. Mp3 soubor vám totiž nikdo nepoškrábe a Mp3 soubor se neztratí.

Nyní k mikrofonům. Pokud se v síni rekonstruuje i nábytek, potažmo samotný řečnický pult, je dobrou vychytávkou řečnický mikrofon přímo do něj vestavět. Zde použijeme mikrofon PA 300. Není-li možné přímo vestavovat, šáhneme po „nepevné“ verzi PA 580. Z mikrofonní techniky nesmíme opomenout na přenosné bezdrátové modely MBD 840, nebo MBC 840. Ty využijí další řečníci, hosté a veřejnost a bezdrátový mikrofon jim umístíme do stojanu.

Podružné napojení zdrojů hudby a mikrofonů

Než přejdeme k samotným výkonovým prvkům, které ozvučení budou budit, zamysleme se, zda mikrofony a zdroj hudby bude fyzicky vždy na stejném místě. Praktický poznatek je ten, že obsluha audio systému či řečníci s mikrofonem se potřebují, čas od času, na audio systém připojit z jiné místnosti, z předsálí, z druhé strany samotné síně, eventuálně venku před budovou. K tomuto záměru se výborně hodí mixážní konzola JWP 460. Nejenom že to je externí připojovací prvek ozvučení (má vstupy), ale také disponuje přehrávačem Mp3 souborů z USB flash paměti a dokonce i Bluetooth konektivitou, takže máme možnost, přehrát si podkresovou hudbu přímo z telefonu nebo tabletu.

Výkonové prvky ozvučení

Zmínili jsme zdroje hudby, mikrofony, reprosoustavy, ale odkud vzít samotný výkon, pro jejich buzení? Máme na výběr z více variant.

Tím instalačně nejjednodušším je volba rozhlasové ústředny JPA 1186, nebo JPA 1306, případně nejlacinější JPA 1185. Jde o zařízení, které kromě zesilovače, v sobě skrývá i přehrávač. Výborně se hodí pro kombinaci se zmíněnými reprosoustavami SP 402, nebo SP 812, nebo SP 632, nebo SP 1032. Volba rozhlasové ústředny přináší také výhodu v možnosti tvorby zón a jejich následného ovládání. Kupříkladu to znamená, že v předsálí bude jiná hlasitost než v hlavním sále (síni) a venkovní prostory mohou být vypnuty.

Je-li instalace založena spíše na výkonnějších reprosoustavách BC 1000 nebo BC 1200, nebo SP 812, nebo SP 632, nebo SP 1032, je zvukově přínosnější využít kombinaci mixážního pultu z řady DMC, jehož konkrétní provedení volíme podle počtu instalovaných mikrofonů, a klasického „výkonového zesilovače řady DAC,“:/katalog/pro­fesionalni-technika/zesi­lovace/ jehož typ volíme podle výkonového nároku užitých reprosoustav.

Méně častým, ale stále ještě se vyskytujícím řešením, bývá také volba výkonového mixážního pultu řady PMS.


Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
Chcete se o sestavě dozvědět více, upřesnit ji a nebo na ni vytvořit nezávaznou cenovou nabídku?

Naše reference s podobným ozvučením

Smuteční síň (Ústí nad Orlicí) Smuteční síň (Ústí nad Orlicí) 12/2023 34 200 Kč
Prostory obřadní síně jsou ozvučeny prostřednictvím nástěnných reprosoustav, které doprovází aktivní subwoofer pro vylepšení akustiky. Mikrofon PA 300 je pevně zabudován do řečnického pultu.
Obřadní síň (Klobouky u Brna) Obřadní síň (Klobouky u Brna) 06/2023 46 700 Kč
Rozhlasová ústředna JPA 1306 ozvučuje prostory smuteční síně, předsálí a katafalku. Pro kvalitní sejmutí řeči je zvolena vestavba mikrofonu PA 300 a nástěnné reprosoustavy SP 622 a subwoofer SUB 1201A.
Letní kino pod Samovýčepem (Vranov) Letní kino pod Samovýčepem (Vranov) 05/2023 31 100 Kč
Zvuková aparatura pro letní kino - profesionální aktivní reprosoustavy řady BC 1200A a mixážní pult vč. potřebné kabeláže.
Zasedání obecního zastupitelstva (Luka nad Jihlavou) Zasedání obecního zastupitelstva (Luka nad Jihlavou) 03/2023 86 000 Kč
Ozvučení zasedání městského zastupitelstva je koncipováno na bázi mikrofonního bezdrátového systému WA 510RC, které je doplněno reproduktory, mixážním pultem a výkonovým zesilovačem.
Obřadní síň (Moravské Budějovice) Obřadní síň (Moravské Budějovice) 12/2022 37 700 Kč
Zejména ozvučení interiéru, kde se jedná o ozvučení prostřednictvím nástěnných reprosoustav a subwooferu, tak, aby hudební doprovod byl příjemně znějící. Jako buzení je zvolena rozhlasová ústředna JPA 1185.
Obec (Horní Újezd) Obec (Horní Újezd) 11/2022 66 100 Kč
Výkonová obecní ozvučovací sestava s profesionálními reprosoustavami řady BC 1500, mixážním pultem a bezdrátovými mikrofony MBD 840 a rozšiřující mixážní konzolou JWP 460 pro účely kulturních a řečnických vystoupení.
Obecní rozhlas (Kozmice) Obecní rozhlas (Kozmice) 08/2022 91 900 Kč
Digitální obecní rozhlas v technologii IP Audio - rozhlasová ústředna + účinný digitální zesilovače, spolu s reentrantními reproduktory na sloupy.
Letní kino (Trnovany) Letní kino (Trnovany) 05/2022 61 900 Kč
Aktivní reprosoustavy řady BC doplněné o subwoofery řady BCW spolu s mixážním pultem a potřebnou kabeláží pro venkovní ozvučení letního kina a kulturních akcí na místním obecním hřišti.
Smuteční obřadní síň (Ostrava) Smuteční obřadní síň (Ostrava) 05/2022 76 000 Kč
Interiéry obřadní síně jsou ozvučeny nástěnnými reprosoustavami, vestavěn je mikrofon do nábytku, doplněn přehrávač hudebního podkresu a celý tento systém je buzen ústřednou JPA 6120 s nástěnným ovládáním.
Náměstí (Kopřivnice) Náměstí (Kopřivnice) 03/2022 48 900 Kč
Sloupové reprosoustavy pro rekonstrukci obecního rozhlasu
Obecní dům (Velký Ořechov) Obecní dům (Velký Ořechov) 02/2022 47 400 Kč
Ozvučení ve dvou provedeních, založené na malé rozhlasové ústředně JPA 3035 a podhledových reproduktorech. Každé je navíc doplněno bezdrátovým mikrofonem.
Smuteční obřadní síň (Kolín) Smuteční obřadní síň (Kolín) 01/2022 99 400 Kč
Dva ozvučovací systémy založené na rozhlasových ústřednách JPA 1504 a JPA 1506. Jsou použity nástěnné a sloupové reprosoustavy a posilující subwoofer. Nechybí mixážní pult a vestavba mikrofonní techniky do nábytku.
Správa Uprchlických Zařízení Ministerstva Vnitra (Bělá pod Bezdězem) Správa Uprchlických Zařízení Ministerstva Vnitra (Bělá pod Bezdězem) 01/2022 60 000 Kč
Systém digitálního ozvučení vnitřních ubytovacích prostor využívá digitálního IP koncového zesilovače a mnohá nástěnných reprosoustav. Pro hlášení se využívají jednak IP mikrofony PA 701 a také mikrofony s nahranými hlášeními PA 600.
Obecní ozvučovací sestava (Velké Hamry) Obecní ozvučovací sestava (Velké Hamry) 11/2021 46 000 Kč
Výkonná ozvučovací sestava se skládá z aktivních reprosoustav, mixážního pultu a bezdrátových mikrofonů. Vše je voleno s ohledem na variabilitu a rychlé zprovoznění sestavy pro menší a střední akce pořádané obcí.
Obecní rozhlas (Zruč Senec) Obecní rozhlas (Zruč Senec) 10/2021 100 900 Kč
Obecní digitální rozhlas na bázi rozhlasové ústředny. Jako výkonové prvky slouží digitální zesilovače JPM 1504.
Smuteční síň (Fulnek) Smuteční síň (Fulnek) 09/2021 56 300 Kč
Kombinace plošného a lokálního ozvučení s důrazem na příjemný poslech. Doplněn je subwoofer SUB 1201A a ozvučení je tvořeno mj. reprosoustavami SP 812 na konzolách.
Mobilní ozvučovací sestava pro obec (Hranice) Mobilní ozvučovací sestava pro obec (Hranice) 08/2021 49 600 Kč
Sestava ozvučení zahrnující reprosoustavy BC 1200, bezdrátové i drátové mikrofony, zesilovač DAC 1300, mixážní pult DMC 2220 s potřebnou kabeláží, pro univerzální účely obce.
Katastrální úřad (Liberec) Katastrální úřad (Liberec) 07/2021 34 000 Kč
Rekonstrukce stávajícího rozhlasu po drátě úřadu (obec - státní správa), kdy byly dodány moderní rozhlasové ústředny s internetovým rádiem JPA 1506 a JPA 1186 a tyto doplněny přepážkovým mikrofonem pro provozní hlášení.
Obecní rozhlas (Horoměřice) Obecní rozhlas (Horoměřice) 06/2021 87 400 Kč
Digitální obecní rozhlas s technologií IP Audio a výkonem více než 1 kW vč. reeentrantních reproduktorů
Obecní dům (Dřísy) Obecní dům (Dřísy) 05/2021 55 100 Kč
Ozvučení interiérů obecního úřadu pomocí rozhlasové ústředny, reprosoustava subwooferu.
Kinosál  Krajského ředitelství policie Středočeské (Praha) Kinosál Krajského ředitelství policie Středočeské (Praha) 04/2021 42 200 Kč
Rozhlasová ústředna a sloupové reprosoustavy s mikrofonem ozvučují navazující interiéry kinosálu.
Ozvučení veřejného zasedání (Zborovice) Ozvučení veřejného zasedání (Zborovice) 01/2021 91 700 Kč
Diskuzní systém pro obec, založený na dvou sestavách WA 510RC doplněných o ruční bezdrátový mikrofon, o záznam pomocí software Conference Recorder a o výkonové ozvučení pomocí profesionálních reprosoustav řady BC
Obecní rozhlas (Háj ve Slezsku) Obecní rozhlas (Háj ve Slezsku) 12/2020 55 600 Kč
Výkonové zesilovače a mikrofon pro rekonstrukci obecního rozhlasu
Městský rozhlas Litovel (Litovel) Městský rozhlas Litovel (Litovel) 09/2020 98 200 Kč
Výkonové rozšíření digitálního obecního rozhlasu pomocí IP zesilovačů JPM 1904, jež je využito pro dedikované obecní rozhlasy podřízených obcí
Smuteční obřadní síň (Děčín) Smuteční obřadní síň (Děčín) 08/2020 48 000 Kč
Plošné ozvučení všech prostor smuteční síně sloupovými reprosoustavami doplněnými o subwoofer. Buzení tvoří rozhlasová ústředna s podkresovou hudbou a bezdrátovými mikrofony.
Obecní hřiště (Želetice) Obecní hřiště (Želetice) 01/2020 19 700 Kč
Rozhlasová ústředna pro ozvučení hřiště a tribuny
Obecní úřad (Žielezovice) Obecní úřad (Žielezovice) 1/2019 80 000 Kč
Bezdrátový diskuzní systém s nahráváním a ozvučením
Obec Mikulčice - obecní úřad (Mikulčice) Obec Mikulčice - obecní úřad (Mikulčice) 12/2016 129 000 Kč
Diskuzní systém s funkcí hlasování a prezence
Obnova a rekonstrukce MR Litovel (Litovel) Obnova a rekonstrukce MR Litovel (Litovel) 8/2015 262 600 Kč
Další etapa rozšíření obecního digitálního IP rozhlasu