Ozvučení pro cvičitelky a trenéry

Ozvučení pro cvičitelky a trenéry

Léto, čas dovolených, můžeme trávit aktivně. Co je zajímavé, řady těch, kteří se rozhodnou davově páchat aerobic či zumbu, stále rostou. A když už se rozhodnete jako cvičitelka někde vycestovat a uspořádat cvičení např. na pláži nebo u bazénu, anebo jen začít cvičit „u nás doma“, je podstatné se zamyslet nad vašim ozvučením. A trenéři jsou na tom podobně. Nač pořád křičet, když si lze pomoci ozvučením. Ale popořádku.

Pryč jsou doby, kdy si cvičitelka vystačila s hifi věží nebo jen svými hlasivkami. Tento druh sportu se stal populárním, a tak i cvičitelky dobře ví, že kvalitní, dostatečně výkonné a mobilní ozvučení je výhodou nejenom pro samotnou cvičitelku, ale i pro cvičence, které dobrá, dynamická a líbivá hudba dokáže vybudit ke „sportovnějším a vypocenějším“ výkonům. Samozřejmě, systém musí být pro cvičitelku cenově dostupný a především praktický.

Začněme od složitějšího, avšak lépe hrajícího, systému.

Praxe ukázala, že jako naprosté minimum pro ozvučení cca 40 cvičenek se velice dobře hodí reprosoustavy Dexon BC 1000A. Jsou aktivní, tzn., že mají již v sobě zesilovač. Instalujeme je na stojany – trojnožky. To je důležité, neboť reprosoustavy musí směřovat mírně nad hlavy cvičenek. Není tudíž možné postavit reprosoustavy na stůl, či dokonce na zem a myslet si, že ozvučení bude dostatečné.

Dále je potřeba vyřešit podkresovou hudbu a hlas cvičitelky. Pro posílení hlasu cvičitelky dnes výhradně používáme bezdrátové mikrofony. Zde doporučujeme modely Dexon MBD 940 nebo MBD 932 nebo nejlépe MBC 940 Jde o sadu mikrofonu na hlavu, vysílací „krabičky“ za oděv a samotného přijímače. Náhlavní mikrofony mohou být různé. Praxí se osvědčily ty s velkou výdrží, zejména modely HM 40 a HM 26.

Podkresovou hudbu, podle které cvičíte, můžete sice pouštět z nějakého velkého přehrávače, ale, jak se říká, kdo by se s tím tahal. Moderní, a řekněme elegantní způsob, je použít skladný tablet nebo chytrý telefon.

No, a jelikož potřebujeme nastavovat odděleně sílu hlasu, podle toho, v jakém prostoru s jakou akustikou se nalézáme, a sílu podkresové hudby, potřebujeme mixážní pult. Nebojte, není to nic složitého, např. model MRP 2220 patří ke snadno pochopitelným a malým.

Jak to vše nakonec zapojíme? Reprosoustavy propojíme signálovými kabely s mixážním pultem. Do toho pak „nastrkáme“ výstup z tabletu nebo mobilního telefonu a výstup z přijímače bezdrátového mikrofonu. A je hotovo.

Když vás zapojování ozvučovacího setu skutečně neláká a chcete mít vše v jednom a s minimem propojování, je čas zvolit na začátku zmiňovaný řečnický systém.

Bezdrátové řečnické systémy, např. WA 480RC, či menší WA 410RC, jsou dodávány s různě bohatou výbavou. Ty nejkomfortnější tak pořídíte s ručním bezdrátovým mikrofonem a vysílačem za oděv spolu s klopovým a náhlavním mikrofonem. V zařízení je vždy vestavěn zesilovač s reproduktory a samozřejmě i přijímače bezdrátových mikrofonů. Ke komfortu přispívá i vestavěný MP3 přehrávač, Bluetooth (abyste mohli vysílat hudbu přímo ze smartphone) a možnost bateriového napájení z akumulátoru, který můžete dobíjet.

Uvedené řečnické systémy jsou velmi vhodné všude tam, kde je potřeba reprodukovat hudbu a řeč rychle a bez zapojování. Samozřejmě nejsou tak výkonné jako výše uvedená varianta. To je ale vyváženo tím, že se dají snadno přenášet a jejich snadné zapojení nevyžaduje žádnou manipulaci s kabely nebo nastavování parametrů, ale jen připojení do elektrické sítě. Není-li k dispozici elektrická síť, je možné použít napájení z automobilu anebo vestavěného akumulátoru. Tuto variabilitu ocení zejména laická obsluha, která chce být ušetřena zapojování kabelů a chce „vše v jednom“. A skutečně to dostává – řečnický systém je opravdu jedna „krabice“ a mikrofon k tomu.

Je tedy na cvičitelce, zda opětuje více peněz a času na zapojení, čímž získá robustní kvalitní ozvučení, anebo chce raději „chytré“ malé řešení bez zapojování. Otázka financí je pak jen odvislá od vyžadovaného komfortu a výkonu ozvučení.

Řečnické systémy jsou vhodné i pro trenéry. Těm musíme doporučit i megafony, které jsou hlasitější a ozvučí prostor více do dálky.


Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
Chcete se o sestavě dozvědět více, upřesnit ji a nebo na ni vytvořit nezávaznou cenovou nabídku?

Naše reference s podobným ozvučením

Fitness a gymnastický salónek v Gymnáziu Dr.J.Peka (Mladá Boleslav) Fitness a gymnastický salónek v Gymnáziu Dr.J.Peka (Mladá Boleslav) 12/2023 66 100 Kč
Předpoklad hlasitějšího přehrávání hudby v těchto školních prostorách pro sport je splněn použitím nástěnných reprosoustav SP 632 a buzením zesilovačem DAH 800. na stěnách se dále nacházejí nástěnné přehrávače jakožto multimediální centra.
Sál pro fitness a skupinové lekce (Praha Stodůlky) Sál pro fitness a skupinové lekce (Praha Stodůlky) 09/2023 86 700 Kč
Sportovní prostory jsou ozvučeny pomocí podhledových reproduktorů RP 110 a nástěnných reprosoustav SP 512. Ozvučení je rozděleno na dvě části, každá je buzena rozhlasovou ústřednou JPA 1506 a 1186.
Fotbalové hřiště TJ Sokol (Hroznová Lhota) Fotbalové hřiště TJ Sokol (Hroznová Lhota) 09/2023 60 500 Kč
Rozhlasová ústředna JPA 1506 spolu s bezdrátovým mikrofonem MBD 840 a stolním PA 580, budí soustavu sloupových reprosoustav DPT, zvukových projektorů CSP a reentrantních dvoupásmových reproduktorů SC 60AH.
Fitness centrum Royal (Kladno) Fitness centrum Royal (Kladno) 04/2023 36 700 Kč
Interiér sportovního zařízení je osazen nástěnnými reprosoustavami řady SP. Jako zdroj hudby se využívá rozhlasová ústředna JPA 1186 s internetovým rádiem a streamováním.
Sportovní hala (Kaplice) Sportovní hala (Kaplice) 04/2023 54 700 Kč
Výkonová sestava s reprosoustavami BC 1200 je buzena zesilovačem DAC 20000. Pro externí vstup do ozvučení je použita mixážní konzola JWP 460 doplněná o mikrofony.
Fitness centrum Titan Gym (Unhošť) Fitness centrum Titan Gym (Unhošť) 02/2023 18 800 Kč
Nástěnné reprosoustavy SP 512 pro ozvučení interiéru fitness centra.
Hřiště TJ Sokol (Velké Žernoseky) Hřiště TJ Sokol (Velké Žernoseky) 02/2023 23 800 Kč
Kombinace rozhlasové ústředny, stolního mikrofonu a reentrantních reproduktorů pro ozvučení venkovní hrací plochy.
Tělocvična gymnázia (Brandýs nad Labem) Tělocvična gymnázia (Brandýs nad Labem) 01/2023 82 400 Kč
Nástěnné reprosoustavy SP 512 umístěné do ochranných klecí ozvučují sportovní prostory gymnázia. Pro buzení je zvolena kombinace nástěnného přehrávače a výkonového zesilovače.
Kluziště (Velim) Kluziště (Velim) 12/2022 80 700 Kč
Sportovní areál, zde ledová plocha, je ozvučená odolnými a výkonnými reprosoustava SL 1002, které budí rozhlasová ústředna a mikrofonní technika. Důraz je kladen na srozumitelnou řeč i kvalitně reprodukovanou hudbu.
Areál zimních sportů (Praha) Areál zimních sportů (Praha) 11/2022 194 700 Kč
Větší mužství reprosoustav s konzolou SL 1002 pro reprodukci řeči i hudby na stadionu
Sokolovna (Luhačovice) Sokolovna (Luhačovice) 10/2022 122 500 Kč
Soubor nástěnných reprosoustav i podhledových reproduktorů je buzen vícezónovou maticovou ústřednou JPA 6240C, na kterou jsou napojeny nástěnné ovládače a drátové i bezdrátové mikrofony.
Gymnastický sál Tělocvičné jednoty Sokol (Poděbrady) Gymnastický sál Tělocvičné jednoty Sokol (Poděbrady) 10/2022 156 800 Kč
Sportovní objekt využívá ozvučení pomocí maticové rozhlasové ústředny JPA 6240, na kterou jsou napojeny nástěnné ovládače, mixážní konzole pro lokální vstupy a mikrofony. Ústředna budí podhledové reproduktory RP 122.
Multifunkční tělocvična (Kosmonosy) Multifunkční tělocvična (Kosmonosy) 09/2022 169 500 Kč
Plošné i výkonové ozvučení sportovního objektu. Je použit výkonový mixážní pult, profesionální reprosoustavy a mikrofonní technika. Pro plošné ozvučení slouží rozhlasová ústředna z řady JPA a podhledové reproduktory RP 122.
Multifunkční sportovní hala (Lhota u Vsetína) Multifunkční sportovní hala (Lhota u Vsetína) 08/2022 398 000 Kč
Velice obsáhlý systém ozvučení postavený na několika rozhlasových ústřednách. Pro vzdálený vstup dalšími audio signály se navíc používá několik nástěnných konzolí JWP 460. Doplněna je i mikrofonní technika i kompletní kabeláž.
Sportovní hala (Dobruška) Sportovní hala (Dobruška) 06/2022 107 600 Kč
Maticový budící systém postavený na ústředně JPA 6120 s posílením zesilovačem JPM 1904. Doplněno je lokální ovládaní pomocí nástěnných ovládačů a mikrofonní technika vč. internetového a DAB rádia.
Sportovní a rekreační areál Kraví hora (Brno) Sportovní a rekreační areál Kraví hora (Brno) 05/2022 123 600 Kč
Šestizónová rozhlasová ústředna JPA 6240 budí skupiny podhledových i nástěnných reprosoustav v celém sportovním areálu. Zahrnut je také vstup telefonní linkou.
Paintball hala (Královo Pole) Paintball hala (Královo Pole) 04/2022 100 600 Kč
Sportovní halu ozvučují výkonné reprosoustavy s konzolou SP 812 a SP 512, které budí výkonový zesilovač JPM 1904. ke smíchání různých zdrojů signálu slouží mixážní pult řady DMC.
Koupaliště Starez Sport (Brno) Koupaliště Starez Sport (Brno) 04/2022 152 800 Kč
Ozvučení vstupu, hlavní budovy i prostranství pomocí několika zón IP systému, jež je složen z IP zesilovačů i IP nástěnných reprosoustav.
Sportovní areál  tenisová hala (Bukovice) Sportovní areál tenisová hala (Bukovice) 03/2022 191 300 Kč
Několikazónový systém s možnosti stupování do ozvučení lokálními ovládači a bezdrátovými mikrofony. Jako centrum je zvolena ústředna JPA 6240, která budí sloupové reprosoustavy řady DPT a podhledové reproduktory RPT.
Jezdecký areál (Chotětice) Jezdecký areál (Chotětice) 12/2021 55 800 Kč
Dipólové reprosoustavy DPT a reentrantní reproduktory SC 60AH ozvučují jezdecký sportovní areál. Jsou buzeny rozhlasovou ústřednou s internetovým rádiem i konektivitou Bluetooth JPA 1306.
Volnočasové sportovní centrum Brána Beskyd (Frýdlant nad Ostravicí) Volnočasové sportovní centrum Brána Beskyd (Frýdlant nad Ostravicí) 11/2021 23 900 Kč
Ozvučení zázemí pomocí rozhlasové ústředny JPA 1186 a podhledových reproduktorů
Fitness centrum HC Sparta v Tipsport Aréně (Praha 7) Fitness centrum HC Sparta v Tipsport Aréně (Praha 7) 07/2021 83 300 Kč
Jako reprosoustavy pro ozvučení sportovního centra jsou zvoleny nástěnné SP 412. Pro doplnění nízkých kmitočtů a dalšího zefektivnění ozvučení je použit aktivní subwoofer řady BCW. Jako zdroj zvuku slouží nástěnný přehrávač MRP 8200WM s bezdrátovými mikrofony.
Hřiště TJ Unie Hlubina (Ostrava) Hřiště TJ Unie Hlubina (Ostrava) 04/2021 66 000 Kč
Rozhlasová ústředna JPA 1506 budí reentrantní reproduktory řady SC a sloupové reprosoustavy DPT 612. Systém je doplněn o bezdrátové mikrofony MBD 732.
Fitness centrum Jindrovka (Praha) Fitness centrum Jindrovka (Praha) 03/2021 51 600 Kč
Kombinace výkonového a plošného ozvučení s rozhlasovou ústřednou, podhledovými reproduktory i aktivními reprosoustavami. Pro snadné zapojení další techniky se využívá mixážní konzola JWP 450.
Sportovní gymnázium (Kladno) Sportovní gymnázium (Kladno) 03/2021 72 300 Kč
Větší množství nástěnných reprosoustav pro učebny a další prostory, které budí šestizónová rozhlasová ústředna JPA 1504
Běžecký atletický tunel se zázemím (Benešov u Prahy) Běžecký atletický tunel se zázemím (Benešov u Prahy) 03/2021 64 200 Kč
Ozvučení prostor sportovního zařízení podhledovými mikrofony s rozhlasovou ústřednou s několikakanálovou distribuci audia a mikrofony i bezdrátovými.
Sportovní hala (Kolín) Sportovní hala (Kolín) 02/2021 47 200 Kč
Tribuna je ozvučena prostřednictvím sloupových reprosoustav DPT 614, které budí rozhlasová ústředna JPA 1306 s bezdrátovým mikrofonem.
Sportovní hala (Nová Bělá) Sportovní hala (Nová Bělá) 12/2020 72 400 Kč
Rozhlasová ústředna s napojeným mikrofonem a mixážní konzolí budí síť reprosoustav pro ozvučení haly a reproduktorů pro ozvučení zázemí.
Sokolovna (Osek nad Bečvou) Sokolovna (Osek nad Bečvou) 12/2020 112 900 Kč
Ozvučení sálu s pódiem technologií s profesionálními reprosoustavami řady BC, včetně subwooferů a mikrofonů. Systém je buzen výkonovými zesilovači DAC 1300 a je doplněn o plošně ozvučovací část s rozhlasovou ústřednou a zvukovými projektory.
Balance Club Brumlovka (Praha) Balance Club Brumlovka (Praha) 11/2020 49 400 Kč
Několik sad nástěnných přehrávačů a podhledových reproduktorů s napojením na další zdroje hudebního signálu ozvučují interiér fitness a wellness centra.