Ozvučení kulturního domu

Ozvučení kulturního domu

Kulturní dům, to není jenom velký sál, jak jej znáte. V případě větších staveb, jsou to také menší sály a přísálí. Proto tento návrh ozvučení rozdělíme na jednotlivé prostory. A toto rozdělení doporučujeme provést i fyzicky.

Menší, nebo velmi malý sál

Městské kulturní domy (rozpočtové organizace, státní správa) mají pro účely menších, často ryze soukromých akcí, vybudované i malé sály. Kapacita se pohybuje obvykle kolem 50 osob a mohou se zde uskutečnit malé oslavy, školení a přednášky. Zvuková kulisa proto nemusí být příliš hlasitá a ozvučovací systém bude menší.

Jako reprosoustavy se v tom nejmenším možném měřítku, a to i cenově nejvýhodnějším, používají SP 812, nebo SP 632, nebo SP 1032, které se mohou umístit po bocích na stěnách nebo zapředu od malého pódia. Často jde o jeden nebo dva páry. Výkonnější variantou je volba profesionálních reprosoustav BC1200. Nyní již je možné reprodukovat i hlasitější hudbu. Připomeňme, že systém je samozřejmě nízkoimpedanční (ne stovoltový) a stereofonní.

Myslíme-li i na hlasitější akce, např. na již zmíněné oslavy a večírky, hodí se systém doplnit aktivním (nepotřebuje externí zesilovač) subwooferem BCW 1500A. Tím máme zajištěnou výkonnou reprodukci nízkých kmitočtů (basů), hodící se právě pro hudbu.

Pro výše navrhnuté reprosoustavy musíme zvolit i výkonové buzení. Naše instalace je zde založena na pasivních reprosoustavách BC 1200, nebo SP 812, nebo SP 632, nebo SP 1032 a tudíž je „nakrmíme“ kombinací mixážního pultu z řady DMC, jehož konkrétní provedení volíme podle počtu instalovaných mikrofonů, a klasického „výkonového zesilovače řady DAC,“:/katalog/pro­fesionalni-technika/zesi­lovace/ jehož typ volíme podle výkonového nároku užitých reprosoustav. Vše ve stereu.
Méně častým, ale stále ještě se vyskytujícím řešením, bývá také volba výkonového mixážního pultu řady PMS.

Provozovatel malého sálu se musí rozhodnout, jakým způsobem bude ozvučení posykovat veřejnosti, která si sál pronajímá. Může samozřejmě veřejnosti nabídnout uvedený mixážní pult a říci „připojte si, co chcete“, a víceméně počítat s tím, že nastavení ozvučení dříve, nebo později „rozhasí“. Praktickou vychytávkou je mixážní pult ponechat pro „naše“ akce a pro veřejnost připojit navíc externí mixážní konzolu JWP 460. Nejenom, že to je externí připojovací prvek ozvučení (má vstupy na přístupném místě), ale také disponuje přehrávačem Mp3 souborů z USB flash paměti a dokonce i Bluetooth konektivitou, takže pronajímatel má možnost, přehrát si podkresovou hudbu přímo z telefonu nebo tabletu. A nastavení pevného ozvučení tak zůstane uchráněno.

Velký sál

Na velký sál již musí nastoupit větší kalibr. Neřešíme teď velmi výkonné ozvučení pro vystoupení rockové kapely, která bude mít své ozvučení, včetně svého zvukaře. Cílem je instalovat ozvučení napevno, tak aby bylo schopné i hlasitější reprodukce pro veřejné akce s větším počtem návštěvníků.

Po stranách pódia, výše, instalujeme několik párů výkonových pasivních reprosoustav BC 1200 nebo BC 1500, které mírně natočíme od sebe a směrem na hlediště (taneční parket). Jako podpora nízkých frekvencí (basů) zde musí být opět po stranách, na pódiu, či vbudované pod pódiem, subwoofery. Pro malé instalace vystačíme s aktivními subwoofery BCW 1500A a pro větší sály již šáhneme po výkonnějších pasivních subwooferech BCW 1500.

Zvukově přínosné je, ozvučovat samotný sál (hlediště) také po jeho stranách. Zvýší to srozumitelnost řeči i hlasitost. Proto na stěny instalujeme aktivní reprosoustavy BC 1000A nebo BC 1200A, jež mají svůj vlastní budící okruh (řízený výstup z mixážního pultu).

Výkonové buzení pro pasivní reprosoustavy v předešlých odstavcích zahrnuje kombinaci mixážního pultu DMC 2440 a několika výkonových zesilovačů DAC 1300. Opět vše stereofonně.

Velké kulturní domy mají svou zvukovou kabinu, kde se nachází vše zvukově podstatné. Častým požadavkem bývá i instalace podružného mixážního pultu u jeviště, který se propojuje do hlavního mixážního pultu ve zvukové kabině. Zde opět volba DMC 2220, nebo DMC 2440. Někdy se použije jen mixážní konzola JWP 460.

Přísálí

Tato část kulturního domu musí mít své vlastní buzení se svým vlastním nastavením. Bývá praktické, použít i jako jeden z mnoha zdrojů zvuku, také výstup z hlavního mixážního pultu pro velký sál.

BC 1000A jsou vhodnou volbou jakožto aktivní reprosoustavy na stěny. Požadujeme-li ale pasivní řešení s externím zesilovačem, volíme SP 812, nebo SP 632, nebo SP 1032.

Výkonovým prvkem pasivního řešení může být „výkonový zesilovač z řady DAC,“:/katalog/pro­fesionalni-technika/zesi­lovace/ ale pokud je ozvučení svou povahou spíše plošné, tedy např. formou podhledových reproduktorů a velkého počtu malých reprosoustav či reproduktorů, je praktické zvolit rozhlasovou ústřednu JPA 1306 nebo JPA 1506. Jde o zařízení, které kromě zesilovače, v sobě skrývá i přehrávač. Volba rozhlasové ústředny přináší také výhodu v možnosti tvorby zón a jejich následného ovládání. Kupříkladu to znamená, že v předsálí bude jiná hlasitost než v zázemí.

Zdroje signálu, přehrávače a mikrofony

V kulturních domech ještě stále pamatujeme na možnost přehrávání CD. Zapojuje se MP 103USB, jehož schopností je i přehrávání Mp3 souborů z disku, i z USB flash paměti.

Nyní k mikrofonům. Základem pro zpěv i řeč je drátová verze MD 550. Pro snímání hudebních nástrojů a pěveckých sborů je výborný MC 110. Z mikrofonní techniky nesmíme opomenout bezdrátové modely z řady MBD nebo MBC a na stojany a další příslušenství.

Spínání a dostupnost ozvučovacích systémů

Schválně je napsáno „ozvučovacích systémů“. Jak je patrné z předešlého textu, v kulturním domě je více, než praktické, ozvučovací systém rozdělit. Podle toho je voleno i centrální spínání jednotlivých částí, nejlépe z jednoho místa, např. ze zvukové kabiny či technického zázemí. Podle druhu a velikosti pořádané akce si technik sám sepne, co bude potřeba.

Bývají dokonce případy, kdy se má zvuková kabina nahradit mobilním rozvaděčem. To je přínosné spíše u menších instalací, kdy se do rozvaděče (racku) na kolečkách skutečně namontují zesilovače, mixážní pult, přijímače bezdrátových mikrofonů a další zvuková technika. Z rozvaděče již pak jenom vede variabilní propojení na sítě reprosoustav, které mají své „vstupy“ na několika místech v sále. Obsluha pak rozvaděč přiveze na kýžené místo a tam se napojí na reprosoustavy.


Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
Chcete se o sestavě dozvědět více, upřesnit ji a nebo na ni vytvořit nezávaznou cenovou nabídku?

Naše reference s podobným ozvučením

Společenský dům (Sány) Společenský dům (Sány) 11/2023 52 600 Kč
Interiér sálu tohoto, vlastně kulturního, společenského domu je vybaven rozhlasovou ústřednou JPA 1185. Ta je napojena na podhledové reproduktory, doplněné o subwoofer SUB 1201A. Nechybí také zesilovač pro indukční smyčku a mikrofonní technika vč. kabeláže.
Valdštejnská lodžie (Jičín) Valdštejnská lodžie (Jičín) 10/2023 87 900 Kč
Víceúčelová ozvučovací sestava je založena na reprosoustavách BC 1200, zesilovači DAG 800 a mixážním pultu DMC 2440. Slouží pro různé akce v této zajímavé kulturní zámecké památce.
Tvrz (Hluk) Tvrz (Hluk) 07/2023 187 300 Kč
Hrad - tvrz Hluk používá pro ozvučení prostor rozhlasovou ústřednu JPA 6240, posílenou o výkonové zesilovače. Pro ovládání slouží nástěnné ovládače a je doplněna mikrofonní technika, nejenom pro účely kulturních akcí.
Letní kino pod Samovýčepem (Vranov) Letní kino pod Samovýčepem (Vranov) 05/2023 31 100 Kč
Zvuková aparatura pro letní kino - profesionální aktivní reprosoustavy řady BC 1200A a mixážní pult vč. potřebné kabeláže.
Středisko volného času (Budišov nad Budišovkou) Středisko volného času (Budišov nad Budišovkou) 04/2023 86 400 Kč
Audioprůvodce (10 sluchátek + 1 uploader a nabíječ) WA 710RC pro nejenom pro kulturní účely návštěv a exkurzí.
Ozvučení kulturních akcí obce (Bašnice) Ozvučení kulturních akcí obce (Bašnice) 03/2023 43 100 Kč
Univerzální ozvučovací variabilní sestava pro různá vystoupení a kulturní akce obsahuje profesionální reprosoustavy BC 1200, které budí výkonový mixážní pult PMS 410.
Obec (Horní Újezd) Obec (Horní Újezd) 11/2022 66 100 Kč
Výkonová obecní ozvučovací sestava s profesionálními reprosoustavami řady BC 1500, mixážním pultem a bezdrátovými mikrofony MBD 840 a rozšiřující mixážní konzolou JWP 460 pro účely kulturních a řečnických vystoupení.
Kulturní vystoupení obce (Bělá pod Bezdězem) Kulturní vystoupení obce (Bělá pod Bezdězem) 10/2022 51 800 Kč
Sestava audio techniky pro potřeby ozvučení kulturních akcí obce zahrnuje zesilovač, mixážní pult, internetové rádio i mikrofonní techniku.
Restaurace U Ježků (Jirkov Červený Hrádek) Restaurace U Ježků (Jirkov Červený Hrádek) 10/2022 69 900 Kč
Sestava profesionálních reprosoustav, aktivního subwooferu a bezdrátových mikrofonů s mixážním pultem je určena pro ozvučení kulturních vystoupení v restauraci.
Pódium pro kulturní akce (Velký Újezd) Pódium pro kulturní akce (Velký Újezd) 09/2022 98 600 Kč
Výkonová sestava založená na profesionálních reprosoustavách BC 1200 a subwooferech z řady BCW ozvučuje spolu s mikrofony MBD, přehrávači a další audio technikou kulturní akce městyse. Doplněna je potřebná kabeláž i malý řečnický systém WA 410RC.
Letní kino (Trnovany) Letní kino (Trnovany) 05/2022 61 900 Kč
Aktivní reprosoustavy řady BC doplněné o subwoofery řady BCW spolu s mixážním pultem a potřebnou kabeláží pro venkovní ozvučení letního kina a kulturních akcí na místním obecním hřišti.
Sbor Dobrovolných hasičů (SDH) (Rataje) Sbor Dobrovolných hasičů (SDH) (Rataje) 03/2022 65 000 Kč
Ozvučení pro kulturní akce SDH (hasičů) je koncipována na základě výkonového zesilovače DAC, mixážního pultu DMC a několika reprosoustav vč. potřebných bezdrátových mikrofonů.
Spolek Mezihoří (Blatno) Spolek Mezihoří (Blatno) 02/2022 68 700 Kč
Výkonová ozvučovací mobilní sestava pro účely kulturního spolku. Skládá se z aktivních reprosoustav BC 1200, subwooferu, mixážního pultu, zesilovače, mikrofonů a potřebné kabeláže.
Kulturní dům (Rudná) Kulturní dům (Rudná) 01/2022 56 700 Kč
Výkonové ozvučení obsahující profesionální reprosoustavy BC doplněné subwoofery řady BCW, výkonovým zesilovačem, mixážním pultem a bezdrátovými mikrofony
Kulturní dům (Jestřábí) Kulturní dům (Jestřábí) 01/2022 82 500 Kč
Profesionální reprosoustavy BC doplněné subwoofery řady BCW, výkonovým zesilovačem bezdrátovými mikrofony
Městské kulturní centrum (Votice) Městské kulturní centrum (Votice) 01/2022 50 200 Kč
Sada elektronického audioprůvodce s nabíjecí stanicí a software
Divadlo, kulturní dům (Valašská Senice) Divadlo, kulturní dům (Valašská Senice) 10/2021 45 900 Kč
Výkonová ozvučovací sestava s aktivními výkonovými reprosoustavami, mikrofony i mixážním pultem. Doplněna je kompletní kabeláž.
Kinosál  Krajského ředitelství policie Středočeské (Praha) Kinosál Krajského ředitelství policie Středočeské (Praha) 04/2021 42 200 Kč
Rozhlasová ústředna a sloupové reprosoustavy s mikrofonem ozvučují navazující interiéry kinosálu.
Zajíček na koni, o.p.s. (Praha) Zajíček na koni, o.p.s. (Praha) 11/2020 27 500 Kč
Mobilní výkonová ozvučovací sestava s reprosoustavami řady BC, bezdrátovým mikrofonem a přehrávačem. Tato společnost poskytuje své služby rodinám a zařízením pečujícím o děti a mladistvé znevýhodněných skupin obyvatel (tělesný, mentální, nebo sociokulturní handicap)
Kulturní dům (Malý Beranov) Kulturní dům (Malý Beranov) 09/2020 46 600 Kč
Plošné ozvučení podhledovými reproduktory, buzenými rozhlasovou ústřednou s doplněním aktivním subwooferem a bezdrátovým mikrofonem
Taneční sál Domu dětí a mládeže (Rychvald) Taneční sál Domu dětí a mládeže (Rychvald) 06/2020 34 700 Kč
Výkonové profesionální reprosoustavy na držácích a mixážní pult
  Společenský sál výrobní firmy (Martin, SK) 01/2020 44 100 Kč
Pevné výkonové ozvučení včetně bezdrátového mikrofonu
Kulturní dům (Deštné v Orlických Horách) Kulturní dům (Deštné v Orlických Horách) 10/2019 84 000 Kč
Výkonové ozvučení s mikrofony, vč. ext. mixážní konzoly
Kulturní středisko (Pečky) Kulturní středisko (Pečky) 8/2019 65 900 Kč
Bezdrátový diskuzní systém
Kulturní centrum (Nupaky) Kulturní centrum (Nupaky) 4/2019 75 900 Kč
Ozvučení několika sálů, vestavné, ústředny
Kulturní dům (Kuřim) Kulturní dům (Kuřim) 12/2018 144 900 Kč
Plošné ozvučení, výkonové ozvučení sálu
Taneční studio (Praha - Vršovice) Taneční studio (Praha - Vršovice) 8/2016 170 500 Kč
Ozvučení několika prostor, vč. mikrofonů a přehrávačů
  Kulturní a společenský klub (Hradec Králové) 9/2016 181 800 Kč
Evakuační rozhlas vč. reproduktorů
Centrum stavitelského dědictví (Plasy) Centrum stavitelského dědictví (Plasy) 3/2015 86 000 Kč
Ozvučení kulturní památky v nízkoimpedančním režimu