Ozvučení firemních, administrativních a výrobních prostor

Ozvučení firemních, administrativních a výrobních prostor

Ozvučení administrativních prostor sebou nese potřebu ozvučovat několik místností, obvykle kanceláří a několik dalších prostor vč. výroby a skladů. Proto je vhodné ozvučení provádět výlučně ve 100 V režimu (trasy jsou dlouhé a mohou se rozšiřovat) s několika zónami. Výhodou pak je možnost spínání a regulování hlasitosti na zónách zvlášť, vyhlašování oznámení do jednotlivých zón a další komfort. Vystačíme-li se třemi zónami, jejiž počet můžeme samozřejmě rozšířit díky posilujícímu zesilovači,, zvolíme ústředny JPA 1185 nebo JPA 1306 nebo JPA 1506. Větší model rozhlasové ústředny JPA 1504 disponuje šesti zónami. Šestizónové ústředny JPA 1504 nebo ZA 6480 dovolují připojení speciálního přepážkového (stolního) mikrofonu PA 115 nebo RC 600 ve vrátnici, recepci, nebo u ředitele. „Umí“ volbu zón, takže hlášení můžeme směrovat jen do určité části podniku.

Vývoj v rozhlasových ústřednách jde ale stále kupředu. Tím nejmodernějším řešením ozvučení, je ozvučení digitální po počítačové síti. Proto výše uvedené ústředny můžete pořídit ve verzi IP nebo WiFi a pak je snadno ovládat přes počítač, přehrávat internetová rádia, volat do nich, plánovat znělky a spuštění, mít spoustu aplikací a mnoho dalšího.

Velké administrativní budovy většinou vyžadují tzv. evakuační rozhlas, To ověříme prostudování technické zprávy nebo tzv. požárně bezpečnostního řešení stavby, zvláště jsou-li v běhu nové výstavby nebo rekonstrukce. Evakuační rozhlas je komplikované sofistikované zařízení s potřebnou certifikací a řeší nejenom komfort obsluhy, ale také i napojení na požární systém EPS, zálohu zesilovačů, zálohu napájení, dohled, měření zařízení i reproduktorů. Celý systém v tomto případě řešíme pomocí Evakuačního rozhlasu Met nebo Metcube jež je plně certifikován podle ČSN EN 54–4, EN 54–16. I reproduktory v tomto případě jsou v evakuační ver­zi.

Použití reprosoustav je dáno především interiérem, volíme např. sloupové DPT pro ozvučení do větší šířky v sálech, ARS řadu (reprosoustavy s ohledem na cenu, plastové na zavěšení), řadu SP (dřevěné nebo plastové s konzolou) pro „hezčí“ interiéry, zejména modely SP 412 a SP 512.

Skryté ozvučení ve stropě má vždy praktické výhody. Zapadá lépe do interiéru a je, do jisté míry, nezávislé na pozicích nábytku. Jelikož 100V rozvod je nutností, tak z reproduktorů volíme řadu RPT (reproduktory obsahují transformátor), doporučujeme modely RPT 110 a RPT 122. Do sádrokartonových a stropů se také hodí RPT 80×80. Jejich instalace podhledových reproduktorů je snadná a snažíme se ji upřednostnit před reprosoustavami na zdi.

Pro výrobu doporučujeme nejčastěji reentrantní reproduktory. Svou povahou zvuku nejsou zbytečně maskovány hlukem strojů, a tak hlášení je dobře rozumět i při nutné vyšší hlasitosti. Dalším přínosem je možnost jejich nasměrování – mají úzkou směrovou charakteristiku. Tu mají i tzv. zvukové projektory, ty ale již nemají tak velkou citlivost, hodí se proto na nákladové rampy, sklady a klidnější prostory. Zvukové projektory se hodí i pro reprodukci hudby.

Reproduktory či reprosoustavy rozmísťujeme v síti 3–4 metrů a tak, aby reprodukce byla všude dobře slyšet a aby zbytečně v určitých místech příliš nerušila. Reprosoustavy doporučujeme ve výšce min 2,5 m s mírným náklonem směrem dolů. Vždy ozvučujeme místa, kde jsou pracovníci, zbytečně „neplýtváme“ reproduktory tam, kde nikdo nechodí. Totéž platí pro výrobu, kde ozvučujeme místa, kde je obsluha strojů a pracovníci. Tedy ne místa, kde jsou pouze stroje či regály a pracovníci se tam vyskytují zřídka.

Subwoofer, ať už domácí nebo profesionální je velice vhodný pro hudbu, film, tanec, ale i pro tichý poslech – zvukovou kulisu. Hudební pásmo totiž příjemně doplní o nejnižší basy, čímž se atmosféra prostoru ještě více „zútulní“. Návštěvníci se pak v tomto prostředí mnohem lépe cítí.

V jistých případech, nejvíce v administrativních budovách státní správy, s přístupem veřejnosti je nařízena tzv. indukční smyčka. Indukční smyčka je „posilující“ prostředek pro nedoslýchavé. V tomto článku rozebíráme, kde a kdy je potřeba, jak ji navrhnout, instalovat a zapojit.

Přehrávání hudby pro zaměstnance má dva úskalí. Tím prvním je fakt, že dříve nebo později se Mp3 soubory nebo rádia oposlouchají. Hudební kulisa už nebude tak zajímavá, bude známá a vznikne potřeba přeladit rádia nebo stáhnout jiné Mp3. Tudíž nastávají mezi zaměstnanci dohady, co vlastně poslouchat a komu se co líbí. Druhým úskalím je zákonná nutnost platit autorské poplatky a je jedno jestli posloucháte FM rádio, internetové rádio nebo Mp3 soubory. Oba problémy řeší služby streamování hudby a reklam InStore Radio Lite a InStore Radio Full. Hudební podkres je tvořen „dál a dál“ automatem, takže se neoposlouchá, a nemusíte platit autorské poplatky OSA a Intergramu.





Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
Chcete se o sestavě dozvědět více, upřesnit ji a nebo na ni vytvořit nezávaznou cenovou nabídku?

Naše reference s podobným ozvučením

Ekofarma skotu (Bílsko) Ekofarma skotu (Bílsko) 01/2024 47 300 Kč
Nejenom výrobní prostory ekofarmy jsou ozvučeny nástěnnými reprosoustavami SP 812 pro účely agroturistiky.
Zasedání zastupitelstva (Zubří) Zasedání zastupitelstva (Zubří) 01/2024 127 400 Kč
Trojnásobný konferenční systém WA 510RC je použit pro ozvučení a nahrávání zasedání zastupitelstva.
Výrobní hala Saargummi (Červený Kostelec) Výrobní hala Saargummi (Červený Kostelec) 12/2023 223 800 Kč
Digitální technologie ozvučení IP Audio prostřednictvím několika IP zesilovačů je použita pro ozvučení výrobce těsnění pro automobily. Doplněny jsou reentrantní a další reproduktory a je realizováno také napojení na technologii výroby a automatizace hlášení.
Zasedání zastupitelstva (Milovice) Zasedání zastupitelstva (Milovice) 10/2023 115 100 Kč
Rozšířený bezdrátový konferenční systém s 16 mikrofony, mixážním pultem a software pro nahrávání ozvučuje zastupitelstvo. Audio signál je směrován pro nahrávání a do ozvučení prostřednictvím stropních reproduktorů.
Prezentační prostory Marlenka (Frýdek-Místek) Prezentační prostory Marlenka (Frýdek-Místek) 08/2023 60 600 Kč
Ozvučení prezentačních prostor - koridoru nad výrobou je provedeno pomocí podhledových reproduktorů RP 122, bezdrátového mikrofonu a budící rozhlasové ústředny JPA 1506.
Městský úřad (Rousínov) Městský úřad (Rousínov) 08/2023 118 500 Kč
Bezdrátový konferenční systém WA 510RC s 16 mikrofony je zapojen do ozvučení zasedacího sálu s reprosoustavami SP 1032. Doplněna je mixážní konzola JWP 460 a zesilovač DAH 800.
Jídelna Altech (Uherské Hradiště) Jídelna Altech (Uherské Hradiště) 07/2023 69 700 Kč
Kombinace ústředna JPA 1506 a nástěnné reprosoustavy SP 622, spolu s mikrofony ozvučují jídelnu výrobního podniku v nové hale.
Kanceláře TTS Energo - teplárny (Třebíč) Kanceláře TTS Energo - teplárny (Třebíč) 07/2023 90 200 Kč
Ozvučení administrativních prostor je řešeno netradičně pomocí 12 sad Bluetooth ozvučení s podhledovými reproduktory, zesilovači JPM 2021 a nástěnným přehrávačem MRP 2171, nebo 4170. Je také doplněna rozhlasová ústředna JPA 1185 pro další prostory.
Výrobní haly (Vyškov) Výrobní haly (Vyškov) 06/2023 88 500 Kč
Čtyřzónové ozvučení výrobních prostor s použitím rozhlasové ústředny JPA 1504, která je výkonově posílena o zesilovač JPM 1504. Jako zdroj podkresové hudby slouží internetové rádio JBG 203.
Zasedání obecního zastupitelstva (Luka nad Jihlavou) Zasedání obecního zastupitelstva (Luka nad Jihlavou) 03/2023 86 000 Kč
Ozvučení zasedání městského zastupitelstva je koncipováno na bázi mikrofonního bezdrátového systému WA 510RC, které je doplněno reproduktory, mixážním pultem a výkonovým zesilovačem.
Stredná priemyselná škola Jozefa Murgaša (Banská Bystrica) Stredná priemyselná škola Jozefa Murgaša (Banská Bystrica) 02/2023 40 200 Kč
Systém digitálního ozvučení IP Audio zde zastupují IP reprosoustavy venkovního ozvučení střední průmyslové školy SC 50IP.
Výroba a kanceláře Festool (Česká Lípa) Výroba a kanceláře Festool (Česká Lípa) 01/2023 76 900 Kč
Ozvučení kanceláří podhledovými reproduktory a výrobních prostor reentrantními. K buzení je využito digitálního zesilovače JPM 1904.
Spofa Deantal - výroba nekovových dentálních mater (Jičín) Spofa Deantal - výroba nekovových dentálních mater (Jičín) 11/2022 493 200 Kč
Ozvučení výrobních a administrativních prostor technologií IP audio. Obsahuje mnoho nástěnných a reentrantních reproduktorů, které budí soustava IP zesilovačů a rozhlasových ústředen komunikujících datově.
Mlékárna (Hlinsko) Mlékárna (Hlinsko) 11/2022 263 100 Kč
Rozsáhlý digitální rozhlas v technologii IP audio ozvučuje výrobní prostory. Jsou zvoleny digitální zesilovače JPM xxxxIP, spolu s mnoha reentrantními a podhledovými reproduktory, mikrofonní technikou a možností napojení na výrobní technologii.
Foxconn zasedací místnosti (Kutná Hora) Foxconn zasedací místnosti (Kutná Hora) 10/2022 73 000 Kč
Dvě zasedací místnosti vedle kanceláří jsou ozvučeny pomocí mixážního pultu do racku, na který jsou navázány zesilovače, mikrofonní technika a především podhledové reproduktory.
Zasedací místnost a kanceláře (Košice) Zasedací místnost a kanceláře (Košice) 10/2022 65 900 Kč
Interiér firmy je ozvučen prostřednictvím podhledových reproduktorů. Jako centrální prvek je zvolena komfortní rozhlasová ústředna s internetovým rádiem JPA 1186. Doplněny jsou bezdrátové mikrofony.
Kanceláře a výroba Karosář CZ (Mnichovo Hradiště) Kanceláře a výroba Karosář CZ (Mnichovo Hradiště) 09/2022 47 800 Kč
Ozvučení dílenských i kancelářských prostor karosářského provozu zajišťují podhledové reproduktory, zvukové projektory, mikrofon pro hlášení a v neposlední řadě komfortní rozhlasová ústředna JPA 1306.
Sauna Park výroba Saun (Stará Ves nad Ondřejnicí) Sauna Park výroba Saun (Stará Ves nad Ondřejnicí) 09/2022 114 100 Kč
Prostory výrobce saun, výrobní i reprezentativní ozvučuje rozhlasová ústředna napojená na podhledové reproduktory i nástěnné reprosoustavy.
Výrobní haly Aptec (Hodonice) Výrobní haly Aptec (Hodonice) 06/2022 115 700 Kč
Digitální IP ozvučení 5 výrobních hal s použitím výkonových dedikovaných zesilovačů s řízením počítačem. Jako reproduktory jsou použity nástěnné SP 512.
Administrativní budova Kloboucká lesní s.r.o. (Brumov - Bylnice) Administrativní budova Kloboucká lesní s.r.o. (Brumov - Bylnice) 06/2022 157 000 Kč
Ozvučení dvou zasedací místností a podkroví formou podhledových reproduktorů se subwooferem a digitálních IP rozhlasových ústředen. V podkroví jsou dále zvoleny závěsné reprosoustavy.
Výrobní hala Elvin (Rabča) Výrobní hala Elvin (Rabča) 05/2022 36 200 Kč
Rozhlasová ústředna, nástěnné reprosoustavy a mikrofon pro hlášení ozvučují vnitřní prostory výroby.
  Výzkumné centrum - polygon BMW (Sokolov) 05/2022 72 700 Kč
IP digitální ozvučení kanceláří a zázemí vývojového centra složené z IP reproduktorů a mikrofonu.
Výrobní závod Alukov (Orel) Výrobní závod Alukov (Orel) 03/2022 189 300 Kč
Kombinace výkonového ozvučení s reprosoustavami BC a plošného ozvučení s ústřednou a podhledovými reproduktory je určena pro kanceláře a jídelnu.
Kanceláře (Praha 1) Kanceláře (Praha 1) 02/2022 28 200 Kč
Administrativní prostory jsou ozvučeny podhledovými reproduktory RPT 102, které budí rozhlasová ústředna JPA 1306 s internetovým rádiem a dalším komfortem.
  Administrativní budova (Chodov) 02/2022 51 500 Kč
Rozhlasová ústředna s technologií IP Audio spolu s nástěnnými reprosoustavami a zvukovými projektory. Pro manuální hlášení byl zvolen mikrofon PA 580.
Konferenční sál Černá Louka (Ostrava) Konferenční sál Černá Louka (Ostrava) 12/2021 67 900 Kč
Výkonová ozvučovací sestava s reprosoustavami BC 1000A, mixážním pultem, bezdrátovými mikrofony a kompletní kabeláži. Systém je doplněn také o buzení plošného ozvučení některých prostor budovy rozhlasovou ústřednou.
Výrobní hala Daikin (Plzeň) Výrobní hala Daikin (Plzeň) 12/2021 94 100 Kč
Více jak 800 m kabeláže, 50 ks reproduktorů SC 20AH pro výrobní prostory, podhledové reproduktory. Vše buzeno výkonovým zesilovačem JPM 1904 o výkonu 900 W.
Mce Pharma výroba doplňků stravy (Bílovec) Mce Pharma výroba doplňků stravy (Bílovec) 10/2021 67 900 Kč
Hlavním centrem tohoto ozvučení je nástěnný přehrávač MRP 8200WM s bezdrátovými mikrofony. Jeho výstup budí dále výkonový zesilovač a podhledové reproduktory. Je určen pro ozvučení interiéru firmy se zaměřením na zdravotnictví - výrobu doplňků stravy.
Witte výroba automobilových dílů (Nejdek) Witte výroba automobilových dílů (Nejdek) 10/2021 305 300 Kč
Sedmizónový digitální systém ozvučení IP Audio s množstvím reeentrantních reproduktorů pro ozvučení montážních a výrobních hal
Výrobní areál TRCZ (elektroinstalační materiál) (Lovosice) Výrobní areál TRCZ (elektroinstalační materiál) (Lovosice) 09/2021 233 800 Kč
Rozsáhlý systém ozvučení technologií IP Audio s několika IP výkonovými zesilovači o celkovém výkonu 3500 W, napojením na technologii výroby. Pro samotné ozvučení slouží podhledové a reentrantní reproduktory.