Ozvučení zahrádky nebo terasy u restaurace

Ozvučení zahrádky nebo terasy u restaurace

Hudební kulisa je pro posezení v restauraci téměř nepostradatelná. Zahrádka nebo terasa se, co se týče ozvučení, začíná řešit mnohem později, než samotná restaurace, potažmo ozvučení tohoto venkovního prostoru je ryze sezónní.

Možné problémy při ozvučení restauračních zahrádek vyplývají ze čtyř hlavních aspektů ozvučení: velikosti okolního hluku, síly samotného zvuku, kvality zvuku a klimatické odolnosti. Proto při ozvučení venkovního prostru restaurace musíme dopředu vědět, kolik návštěvníků zahrádku obvykle obsadí a zda se budou bavit hlasitě nebo „decentně“ – to je vlastně dáno samotnou povahou restauračního zařízení. I samotná kvalita zvuku je obvykle dána „kvalitou“ restaurace. Jsou časté případy, kdy se neprofesionální provozovatel rozhodne pro jednu reprosoustavu, která ale nezní kvalitně a to na hosta působí špatným dojmem. S kvalitou a sílou zvuku souvisí i regulace hlasitosti, jež by měla být skrytá u baru a měla by dovolit celkové vypnutí ozvučení zahrádky. Posledním jmenovaným problémem je klimatická odolnost. Proto se na ozvučení zahrádek volí vlhkuodolné reprosoustavy, jež jsou nainstalovány celoročně.

Uvedené záležitosti řešíme pečlivým výběrem kvalitních, klimaticky odolných reprosoustav, poctivě provedenou kabeláží a vhodným nastavením zvuku. O vše by se měl postarat dodavatel. Ten nejenom systém dodá, ale i posoudí a nastaví. Obvyklým praktickým řešením jsou plastové reprosoustavy nainstalované na kloubových konzolkách řady SP 412 nebo SP 512, které jsou součástí. A ještě jeden problém je při ozvučení potřeba vyřešit: Záleží totiž na tom, kde je zahrádka umístěna. „Vezmeme-li v potaz nejhorší případ, a to zástavbu s bydlením, musí být ve večerních a nočních hodinách hladina akustického tlaku menší jak 65 dB. Tímto termínem a hodnotou se „ohání“ pracovníci hygieny, kteří si přijedou, obvykle po stížnosti některého ze sousedů, „nehlučnost“ zahrádky zkontrolovat. Při návrhu ozvučení musíme na tento aspekt myslet a samotné ozvučující reprosoustavy nasměrovat tak, aby okolní sousedé nebyli rušeni.

Pokud se provozovatel rozhodne ozvučit zahrádku později než interiér, řešení existuje. Jde o to posoudit, jak je systém restaurace zapojen a pokud je to ve 100V režimu, máme vyhráno. Pokud ne, doporučujeme na něj rychle přejít, protože i pozdější rozšiřování ozvučení bude mnohem snazší.

Nezřídka se v prostorech restaurace používají i další zdroje hudebního signálu, např. výstup ze satelitního přijímače (pro spor. přenosy), výstup z počítače (Mp3 a internetová rádia), ale také i signál z mikrofonu (např. v kasinech). Ať tak či onak, signály musíme smíchat a výkonově zesílit. Chtěli-li jsme ušetřit a stále používáme HiFi receiver jako hlavní zesilující prvek, čeká nás nemálo problémů, tím prvním bude právě rozšíření ozvučení na chystanou zahrádku.

Použijme raději rozhlasovou ústřednu. Jako základní modely (lišící se výkonem) Dexon nabízí řadu JPA 1185, JPA 1306, JPA 1506. Tyto umí směšovat a umí budit 3 zóny (např. restauraci, zahrádku, zázemí) tímž signálem. Sofistikovanějším řešením je použít tzv. maticovou rozhlasovou ústřednu JPA 6120 nebo JPA 6240. Ta směšuje, zesiluje a umí budit až 6 zón, ale navíc v každé zóně může hrát jiná hudba. Takže např. pohoda v restauraci a něco živějšího na zahrádce.

Vývoj v rozhlasových ústřednách jde ale stále kupředu. Tím nejmodernějším řešením ozvučení, je ozvučení digitální po počítačové síti. Proto výše uvedené ústředny můžete pořídit ve verzi IP nebo WiFi a pak je snadno ovládat přes počítač, přehrávat internetová rádia, volat do nich, plánovat znělky a spuštění, mít spoustu aplikací a mnoho dalšího.

Jsou situace, kdy se záměrně rozhodneme nenapojovat ozvučení zahrádky či terasy na ozvučení restaurace. Chceme, aby toto ozvučení bylo solitérní. K tomuto účelu existuje elegantní řešení. Představte, si že vedle vypínačů na osvětlení instalujete další chytrou krabičku. Tou je tzv. nástěnný přehrávač se zesilovačem. Má v sobě přehrávač audia a videa, zesilovače, FM rádio nebo internetové rádio, většinou dotykový displej a hlavně spojení Bluetooth a na internet přes kabel nebo WiFi. Napájí se rovnou z 230 V, není potřeba žádný překážející adaptér. Předností nástěnných přehrávačů Dexon je jejich komfort a to, že nikde nic nepřekáží a hudba je vždy snadno dostupná, navíc i přes aplikaci v tabletu nebo smartphonu. Vše záleží na komfortu přehrávače, který si vyberete.

Přehrávání hudby pro veřejnost má dva úskalí. Tím prvním je fakt, že dříve nebo později se Mp3 soubory nebo rádia oposlouchají. Hudební kulisa už nebude tak zajímavá, bude známá a vznikne potřeba přeladit rádia nebo stáhnout jiné Mp3. Tudíž nastávají mezi zaměstnanci dohady, co vlastně poslouchat a komu se co líbí. Druhým úskalím je zákonná nutnost platit autorské poplatky a je jedno jestli posloucháte FM rádio, internetové rádio nebo Mp3 soubory. Oba problémy řeší služby streamování hudby a reklam InStore Radio Lite a InStore Radio Full. Hudební podkres je tvořen „dál a dál“ automatem, takže se neoposlouchá, a nemusíte platit autorské poplatky OSA a Intergramu.


Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
Chcete se o sestavě dozvědět více, upřesnit ji a nebo na ni vytvořit nezávaznou cenovou nabídku?

Naše reference s podobným ozvučením

Restaurace u Kubínů (Hlučín) Restaurace u Kubínů (Hlučín) 01/2024 49 800 Kč
Prostory restaurace jsou ozvučeny podhledovými reproduktory RPT 110, které budí rozhlasová ústředna a s internetovým rádiem JPA 1306.
Biliard club Anděl (Praha Smíchov) Biliard club Anděl (Praha Smíchov) 10/2023 60 000 Kč
Prostory restaurace a klubu jsou ozvučeny nástěnnými reprosoustavami SP 512, které budí rozhlasová ústředna JPA 1506 s internetovými rádii.
Restaurace Míšenská (Praha Malá Strana) Restaurace Míšenská (Praha Malá Strana) 09/2023 68 400 Kč
Větší množství reprosoustav SP 512IP z technologie IP audio ozvučuje za pomocí počítače restauraci a další prostory klubu.
Restaurace a pivovar (Budišovice) Restaurace a pivovar (Budišovice) 09/2023 63 900 Kč
Ozvučení prostor restaurace za pomocí rozhlasové ústředny JPA 1506 s internetovými rádii a nástěnných reprosoustav SP 622.
Zahradní centrum (Bruntál) Zahradní centrum (Bruntál) 08/2023 76 000 Kč
Ozvučení nových prodejních prostor formou závěsných reprosoustav RPT 90Z, jež jsou buzeny zesilovačem JPM 1504IP z technologie IP Audio. K dispozici je také digitální mikrofon PA 701 pro vyhlašování.
Zábavní park Šikland (Zvole nad Pernštejnem) Zábavní park Šikland (Zvole nad Pernštejnem) 06/2023 355 100 Kč
Dva evakuační rozhlasy pro prostory restaurace a zábavy - Arizona, Saloon a Mexico jsou provedeny certifikovanými systémy Metcube a certifikovanými reproduktory.
Restaurace U Wenzlů (Slatiňany) Restaurace U Wenzlů (Slatiňany) 05/2023 48 300 Kč
Dva vnitřní velké prostory jsou ozvučeny pomocí rozhlasové ústředny JPA 1186 a subwooferu SUB 1201A. Použity jsou podhledové reproduktory a vnější prostor- zahrádka je ozvučena zvukovým projektorem.
Restaurace Statenický mlýn (Statenice) Restaurace Statenický mlýn (Statenice) 05/2023 105 400 Kč
Maticová rozhlasová ústředna JPA 6240 zde distribuuje různé hudební signály do různých zón. Využity jsou také dvě internetová rádia a podhledové i nástěnné reproduktory. Nechybí možnost nástěnného ovládání hlasitosti i zdroje a typu podkresové hudby.
Restaurace Friuli v hotelu Central (Špindlerův Mýn) Restaurace Friuli v hotelu Central (Špindlerův Mýn) 04/2023 40 000 Kč
Šest reprosoustav SP 622 ozvučuje interiéry restaurace. Jako zdroj hudby je zvolena rozhlasová ústředna JPA 1504 s možností externího připojení dalších audio zdrojů.
Restaurace Caffe Opera (Olomouc) Restaurace Caffe Opera (Olomouc) 04/2023 90 800 Kč
Vícezónové ozvučení prostor kavárny na bázi ústředny JPA 6240 s podporou nástěnných ovládačů pro výběr hudby a nastavení hlasitosti. K dispozici jsou i internetová rádia a streamování.
Reastaurace (Záhoří - Smrčí) Reastaurace (Záhoří - Smrčí) 01/2023 28 600 Kč
Malá konfigurace ozvučení restaurace, salónku a terasy - rozhlasové ústředna JPA 1185 a nástěnné reprosoustavy z řady SP.
Kasíno Go4Games (Pardubice) Kasíno Go4Games (Pardubice) 12/2022 129 200 Kč
Ozvučení interiéru kasina a restaurace pomocí šestizónové rozhlasové ústředny, která dovoluje různý hudební podkres pro různé zóny vč. internetových rádií. Interiéry jsou ozvučeny podhledovými a nástěnnými reproduktory.
Restaurace Sulov (Staré Hamry - Bílý Kříž) Restaurace Sulov (Staré Hamry - Bílý Kříž) 11/2022 51 000 Kč
Nástěnné reprosoustavy SP 1032 budí rozhlasová ústředna JPA 1506 s internetovými rádii.
Restaurace U Ježků (Jirkov Červený Hrádek) Restaurace U Ježků (Jirkov Červený Hrádek) 10/2022 69 900 Kč
Sestava profesionálních reprosoustav, aktivního subwooferu a bezdrátových mikrofonů s mixážním pultem je určena pro ozvučení kulturních vystoupení v restauraci.
Restaurace Brloh (Mělník) Restaurace Brloh (Mělník) 10/2022 98 700 Kč
Dva typy závěsných reprosoustav RPT 90Z a RPT 83Z, v celk. počtu 15 ks jsou doplněny aktivními subwoofery pro zpříjemnění atmosféry. Vše budí maticová rozhlasová ústředna s ovládači.
Restaurace Valachovec (Petřvald) Restaurace Valachovec (Petřvald) 07/2022 29 900 Kč
Ozvučení restaurace a venkovní pergoly pomocí rozhlasové ústředny s internetovými rádii a nástěnnými reprosoustavami SP 512
Pivní lázně Hotel Na vývoji (Vlašim) Pivní lázně Hotel Na vývoji (Vlašim) 01/2022 79 900 Kč
Šestizónové provedení ozvučení restaurace a přilehlých prostor s použitím nástěnných reprosoustav a maticové rozhlasové ústředny
Restaurace Radegastovna (Ostrava) Restaurace Radegastovna (Ostrava) 12/2021 90 600 Kč
Systém ozvučení založený na rozhlasové ústředně s internetovým rádiem JPA 1506 a několika zónách, kde se využívají reprosoustavy s konzolou a podhledové reproduktory. Pro doplnění basů je použit subwoofer SUB 1201A.
Restaurace Pizzeria Casa Verde (Blatná) Restaurace Pizzeria Casa Verde (Blatná) 09/2021 17 600 Kč
Rozhlasová ústředna a nástěnné reprosoustavy pro ozvučení interiéru pizzerie
Restaurace Radkovna (Bohumín) Restaurace Radkovna (Bohumín) 07/2021 33 100 Kč
Ozvučení prostor restaurace pomocí nástěnných reprosoustav řady SP a budící rozhlasové ústředny JPA 1186. která disponuje internetovým rádiem.
Alzheimercentrum Centrum Loucký Mlýn (Vodňany) Alzheimercentrum Centrum Loucký Mlýn (Vodňany) 06/2021 64 500 Kč
Sestava šestizónové rozhlasové ústředny, reprosoustav a podhledových reproduktorů ve zdravotním objektu. Doplněn je také mikrofon pro vyhlašování a modul audiopaměti pro rychlá uložená hlášení.
Restaurace U Brabců (Praha) Restaurace U Brabců (Praha) 05/2021 85 400 Kč
Maticová rozhlasová ústředna JPA 6120 s dvěma internetovými rádii a několika nástěnnými ovládači ozvučuje několik zón prostřednictvím podhledových reproduktorů a reprosoustav.
  Rodinný dům a terasa (Ostrava) 02/2021 44 600 Kč
Kompletní ozvučení prostor rodinného domu a jeho terasy založeném na nástěnném přehrávači MRP 8200 a dalších dvou skrytých systémech se zesilovači JPM 2022WI.
Restaurace La Famiglia (Ružomberok) Restaurace La Famiglia (Ružomberok) 02/2021 60 000 Kč
Šestizónové ozvučení restaurace, které umožňuje v každé zóně jinou podkresovou hudbu a její ovládání pomocí nástěnných ovládačů Součástí jsou i internetová rádia a napojení na další zdroje hudby.
Restaurace Hotelu Smetana (Karlovy Vary) Restaurace Hotelu Smetana (Karlovy Vary) 01/2021 29 900 Kč
Ozvučovací sestava skládající se z komfortní rozhlasové ústředny a podhledových reproduktorů i nástěnných reprosoustav určená pro restauraci hotelu.
Zahradnické centrum Jelínek (Veltrusy) Zahradnické centrum Jelínek (Veltrusy) 01/2021 40 100 Kč
Ozvučení pomocí rozhlasové ústředny s internetovým rádiem a reprosoustav pro interiér i exteriér
Kavárna LUI Chocolate (Znojmo) Kavárna LUI Chocolate (Znojmo) 10/2020 22 000 Kč
Ozvučení prostor prodejny (kavárny) pomocí podhledových reproduktorů a rozhlasové ústředny.
Restaurace hotelu Slavia (Boskovice) Restaurace hotelu Slavia (Boskovice) 10/2020 29 100 Kč
Nástěnné reprosoustavy, které budí rozhlasová ústředna JPA 1186 s možností poslechu internetových rádia.
Venkovní zahrada v Domově pro seniory Kamenec (Slezská Ostrava) Venkovní zahrada v Domově pro seniory Kamenec (Slezská Ostrava) 09/2020 30 100 Kč
Ozvučení pomocí přenosných reprosoustav BC 1000A, mikrofonů, a to i bezdrátových, mixážního pultu vč. kabeláže
Kostel sv. Bartoloměje (Teplice) Kostel sv. Bartoloměje (Teplice) 09/2020 33 500 Kč
Mobilní ozvučovací sestava s aktivními profesionálními reprosoustavami řady BC, mixážním pultem a mikrofony