Ozvučení vozu radiohlídky

Ozvučení vozu radiohlídky

Mnohá soukromá rádia oslovují své posluchače také svými „výlety“ do terénu. Právě k tomu jim slouží vhodně nazvučený vůz, jehož ozvučení se obvykle děje na střeše auta.

Prvním rozhodnutím, jež musí padnout je, zda ozvučení provedeme přímo na autobaterii, čemuž budeme muset uzpůsobit veškeré buzení, nebo zda ozvučení bude provedeno na 230 V, k čemuž bude zapotřebí tzv. měnič napětí, který 230 V vyrobí z 12 V autobaterie. V prvním případě vybíráme autozesilovače popř. aktivní reprosoustavy právě na 12 V a musíme podotknout, že tato varianta je opravdu mnohem složitější a vyžadující pečlivý výběr zesilovačů. Chyby jsou zde časté. V druhém případě, kterému jsou věnovány další řádky, je vše jednodušší a ozvučení se dá navrhnout variabilně. Bude to chtít ale již zmiňovaný měnič napětí (viz autodíly).

Jako hlavní zdroje signálu – hudby slouží autorádio. To by mělo umět přehrávat Mp3 z USB disku nebo paměťové karty a nezřídka bývá vybaveno i Bluetooth konektivitou, takže můžete přehrávat hudbu či znělky z vašeho smartphonu. Druhým zdrojem signálu – řeči, jsou bezdrátové mikrofony MBD 940 nebo MBD 940. Protože radiohlídka je často složena z více moderátorů, doporučujeme také vícekanálové typy bezdrátových mikrofonů. Nakonec všechny zdroje signálu svádíme do mixážního pultu DMC 2440, to abychom mohli nastavit korekce pro hudbu i hlas.

Zatímco výkonovým prvkem býval před léty klasický autozesilovač a praxe ukázala že toto řešení není vhodné, dnes se zcela přikláníme na stranu použít zesilovač klasický, např. z řady DAC xxxx a na něj „pověsit“ pasivní profesionální reproduktory. Toto řešení je nejrobustnější, nejspolehlivější a nejvýkonnější. Další možností je použít aktivní reprosoustavy, které mají zesilovač již v sobě.

Kam reprosoustavy ale umístit? V rámci vyšší kvality hudebního přenosu reproboxy a subwoofer umísťujeme vně vozu, do střešní nástavby, kterou je nutné chránit před nepřízní počasí. Obvykle vozy mají vyrobenu laminátovou střešní nástavbu, v které jsou instalovány satelitní reprosoustavy. Zde doporučujeme několik SP 512 nebo SP 812, nebo SP 632, nebo SP 1032, směřujících na obě boční strany auta. Ze zmiňovaných profesionálních reprosoustav, jako satelitní navrhujeme modely BC 800(A), BC 1000(A), BC 1200(A).

Je-li subwoofer větší, a je-li vůbec použít, např. proto protože jsme použili malé satelitní reprosoustavy, můžeme jej instalovat v zavazadlovém prostoru. Ten při zastavení otevíráme, aby nízké kmitočty zbytečně „nehrály“ do auta, ale ven. Toto se týká profesionálních subwooferů BCW 1500(A) a BCW 1501(A).

Závěrem tohoto článku musíme zdůraznit: „Nezapomínejte na údržbu.“ Díky chvění a prachu elektronika zesilovačů a mixážního pultu trpí. Vlhko je zase nepřítelem membrán. A tak pravidelná kontrola může leccos zachránit.

I tyto systémy, český výrobce DEXON, navrhuje a nabízí. Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat Dexon Czech s.r.o. na jejich stránkách www.dexon.cz nebo na tel. 596 321 160. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení zcela zdarma.


Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
Chcete se o sestavě dozvědět více, upřesnit ji a nebo na ni vytvořit nezávaznou cenovou nabídku?

Naše reference s podobným ozvučením

Výrobní haly (Vyškov) Výrobní haly (Vyškov) 06/2023 88 500 Kč
Čtyřzónové ozvučení výrobních prostor s použitím rozhlasové ústředny JPA 1504, která je výkonově posílena o zesilovač JPM 1504. Jako zdroj podkresové hudby slouží internetové rádio JBG 203.
Slezskostravský hrad (Ostrava) Slezskostravský hrad (Ostrava) 01/2023 250 200 Kč
Kombinace několika plošných ozvučení pro sály, galerii i venkovní prostory, zahrnující vždy nerozhlasovou ústřednu, bezdrátové mikrofony a nástěnné reprosoustavy doplněné subwooferem. Dále je realizováno mobilní ozvučení s profesionálními reprosoustavami a mixážním pultem.
Kulturní vystoupení obce (Bělá pod Bezdězem) Kulturní vystoupení obce (Bělá pod Bezdězem) 10/2022 51 800 Kč
Sestava audio techniky pro potřeby ozvučení kulturních akcí obce zahrnuje zesilovač, mixážní pult, internetové rádio i mikrofonní techniku.
Spolek Mezihoří (Blatno) Spolek Mezihoří (Blatno) 02/2022 68 700 Kč
Výkonová ozvučovací mobilní sestava pro účely kulturního spolku. Skládá se z aktivních reprosoustav BC 1200, subwooferu, mixážního pultu, zesilovače, mikrofonů a potřebné kabeláže.
Mobilní ozvučovací sestava pro obec (Hranice) Mobilní ozvučovací sestava pro obec (Hranice) 08/2021 49 600 Kč
Sestava ozvučení zahrnující reprosoustavy BC 1200, bezdrátové i drátové mikrofony, zesilovač DAC 1300, mixážní pult DMC 2220 s potřebnou kabeláží, pro univerzální účely obce.
Hasičský Záchranný Sbor (Prusinovice) Hasičský Záchranný Sbor (Prusinovice) 12/2020 87 100 Kč
Mobilní ozvučovací sestavu s mikrofonem i mixážním pultem doplňuje i plošné ozvučení s rozhlasovou ústřednou v šestizónovém uspořádání.
Zajíček na koni, o.p.s. (Praha) Zajíček na koni, o.p.s. (Praha) 11/2020 27 500 Kč
Mobilní výkonová ozvučovací sestava s reprosoustavami řady BC, bezdrátovým mikrofonem a přehrávačem. Tato společnost poskytuje své služby rodinám a zařízením pečujícím o děti a mladistvé znevýhodněných skupin obyvatel (tělesný, mentální, nebo sociokulturní handicap)
Venkovní zahrada v Domově pro seniory Kamenec (Slezská Ostrava) Venkovní zahrada v Domově pro seniory Kamenec (Slezská Ostrava) 09/2020 30 100 Kč
Ozvučení pomocí přenosných reprosoustav BC 1000A, mikrofonů, a to i bezdrátových, mixážního pultu vč. kabeláže
Kostel sv. Bartoloměje (Teplice) Kostel sv. Bartoloměje (Teplice) 09/2020 33 500 Kč
Mobilní ozvučovací sestava s aktivními profesionálními reprosoustavami řady BC, mixážním pultem a mikrofony
Autobusové nádraží Zvonařka (Brno) Autobusové nádraží Zvonařka (Brno) 04/2020 170 600 Kč
Maticové řešení pro 24 zón s vícekanálovými zesilovači a reproduktory
Autobusový terminál (Blansko) Autobusový terminál (Blansko) 5/2018 226 700 Kč
IP plošné ozvučení, přepážkové ozvučení
  Mobilní víceúčelová ozvučovací sestava (Praha) 4/2016 87 700 Kč
Profesionální aktivní reprosoustavy s mikrofony
Ozvučení sportovní haly (Kojetín) Ozvučení sportovní haly (Kojetín) 4/2015 124 000 Kč
Výkonové mobilní ozvučení vč.bezdrátových mikrofonů