LED svítidla ve 14 otázkách a odpovědích

LED svítidla ve 14 otázkách a odpovědích

Led svítidla jsou relativně novým fenoménem. Stejně rychle, jak se objevily nové modely LED svítidel, se i stejně rychle vyrojily docela nespolehlivá LED svítidla s nízkou kvalitou.
Tento článek slouží k lepší orientaci v datech a pojmech LED svítidel, abyste správně vybrali potřebný typ a nevolili nekvalitní modely.

Co je to tzv. světelný tok?

Světelný tok je mírou toho, jak „silně“ daný zdroj světla svítí. Jednotkou je lumen a označuje se lm. Světelný tok výrobce může udávat tzv. „u zdroje“, což je hodnota změřená přímo u LED čipu anebo na výstupu reflektoru, tedy „za optikou“, která je nižší.

Co je to příkon?

Příkon je mírou toho, kolik energie dané svítidlo na svém vstupu potřebuje. Jednotkou je Watt označuje se W. Čím větší je příkon, tím více budeme platit za elektřinu.

Jak jsou LED svítidla účinné?

Jednoduše řečeno, mnohem více, než žárovka. Zatímco žárovka většinu dodané energie přemění na teplo a světlo je zde jakýmsi postranním efektem, u LED svítidel a žárovek je tomu opačně. Dodaná energie je téměř celá přeměněna na světlo. V praxi dosahujeme až kolem 70% účinnosti.

Aby účinnost byla lépe uchopitelná a srovnatelná s různými zdroji světla, je vhodné účinnost rovnou posuzovat jako srovnání el. energie a světelného toku. Říkáme tomu měrný světelný výkon. Vypovídající jsou následující případy:

Žárovka: měrný světelný výkon 13,4 lm/W 100 W žárovka tedy bere 100 W a dává 1340 lm. Naproti tomu 20W LED svítidlo bere jen 20 W a dává více – 1400 lm.

Zářivková trubice: měrný světelný výkon 45 lm/W 120 cm zářivka bere 36 W a dává 1620 lm. Naproti tomu 18W LED trubice bere jen 18 W a dává téměř totéž – 1600 lm.

Halogenové reflektorové svítidlo: měrný světelný výkon 24 lm/W Z reflektoru s halogenovou žárovkou 150 W dostaneme 3600 lm. Naproti tomu 100W LED reflektor si vezme jen 100 W a dá mnohem více – 6500 lm.

LED svítidlo je tudíž potřeba vybírat podle svítivosti v lumenech. Pomůže i následující tabulka.

Typ žárovky Světelný tok
Klasická wolframová žárovka 25 W 230 lm
Klasická wolframová žárovka 40 W 380 lm
Klasická wolframová žárovka 60 W 710 lm
Klasická wolframová žárovka 75 W 920 lm
Klasická wolframová žárovka 100 W 1340 lm
Klasická wolframová žárovka 150 W 2000 lm
Halogenová žárovka 25 W 210 lm
Halogenová žárovka 40 W 420 lm
Halogenová žárovka 60 W 740 lm
Halogenová žárovka 75 W 950 lm
Halogenová žárovka 100 W 1400 lm
Halogenová žárovka 300 W 4600 lm
Fluorescenční úsporná žárovka 7 W 300 lm
Fluorescenční úsporná žárovka 11 W 550 lm
Fluorescenční úsporná žárovka 14 W 800 lm
Fluorescenční úsporná žárovka 20 W 1155 lm
Fluorescenční zářivka T8, 60 cm, 18 W 1000 lm
Fluorescenční zářivka T8, 120 cm, 36 W 3250 lm
Fluorescenční zářivka T8, 150 cm, 58 W 5000 lm

Co je to tzv. osvětlení?

Osvětlení je mírou toho, jak silně je daná plocha osvětlena. Jednotkou je lux a označuje se lx. Má-li být osvětlení dané plochy větší, musí být silnější zdroj světla (více světelného toku – více lumenů) nebo celková osvětlovaná plocha musí být menší, nebo blíže ke zdroji. Jeden lux je osvětlení 1 m2 plochy rovnoměrným světelným tokem o velikosti jednoho lumenu.

Jak je důležitá směrovost LED svítidla?

V posuzování osvětlení je tedy nutné brát v úvahu velikost osvětlované plochy. Znamená to, že musíme vědět, jakým směrem daný zdroj světla svítí. Anebo lépe řečeno, musíme vědět, jak široce, či jak úzce daný zdroj svítí. K tomuto používáme tzv. směrový úhel.
Představme si to na jednoduchém příkladu: Bude-li svítidlo svítit hodně do široka, např. jeho směrový úhel bude 120°, bude osvětlení sice rovnoměrné, ale plocha bude osvětlena méně, než kdyby stejně silný světelný zdroj svítil úzce, např. s úhlem 40°.

Jak dlouho LED svítidlo vydrží?

Životnost LED svítidel je obrovská – až 50 000 hodin svícení. Právě toto je největším důvodem, proč volíme LED osvětlení. Opět jednoduchý příklad stejně svíticích světelných zdrojů:
Žárovka 100 W, životnost 2 000 h
Úsporná zářivka 18 W, životnost 3 000 h
LED svítidlo 20 W, životnost 50 000 h.

Co je nejefektivnější? Samozřejmě, že LED svítidlo, protože musíme brát v úvahu i náklady na pořízení nových zdrojů. Zatímco „úsporku“ jsme vyměnili 17×, led svítí stále tatáž. Žárovku bychom vyměnili 25× a navíc by odebrala 5× více energie.

Jak jsou LED svítidla konstruována?

LED je zkratka převzata z anglického Light Emitting Diode. LED je polovodičová součástka, která se donedávna používala v běžné elektronice, jako různé indikační prvky nebo pro podsvětlení displejů.

Jednoho dne někoho napadlo udělat tuto součástku mnohem větší, vyřešit problémy s napájením a chlazením a na světě se zrodila destička, která přeměňuje přivedené el. napětí na světlo. To může mít různou barvu, podle materiálové konstrukce destičky, kterou je tzv. polovodičový PN přechod. Pro naše účely využíváme přechodů, dávající světlo bílé barvy.

LED svítidla využívají buďto klasické SMD malé přechody (např. v trubicích nahrazující zářivky) nebo tzv. COB čipy, což jsou velké přechody s většími nároky na chlazení, ale také dávajícími mnohem větší světelný tok (např. v reflektorech).

Co je to index podání barev Ra?

Jak např. praví Wikipedie: Ra (CRI – color rendering index) je hodnocení věrnosti barevného vjemu, který vznikne osvětlením z nějakého zdroje, v porovnání s tím, jaký barevný vjem by vznikl ve světle slunce. Hodnota Ra může být od 0 do 100. Hodnota Ra=0 znamená, že při tomto osvětlení není možno rozeznat barvy. Naproti tomu Ra=100 znamená, že je to světelný zdroj, který umožňuje přirozené podání barev.

Prakticky tak můžeme vidět, že sodíkové výbojky mají tuto hodnotu malou, jelikož svítí oranžově a tudíž nás barevně „pletou“. Naopak to co svítí bíle, má hodnotu vysokou. A to je i případ LED osvětlení.

Můžeme LED svítidlo často vypínat?

Právě že můžeme. LED svítidla netrpí nešvarem, jako úsporné zářivky, jejíž životnost se častým spínáním drasticky zmenšovala.

Má teplota okolí vliv na životnost LED svítidla?

Má. Teplota okolí má vliv na stárnutí čipu v LED svítidle. U malých svítidel se tím nemusíme trápit, vážné to ovšem začíná být u průmyslových světel s příkony 100 – 200 W. Proto je u těchto svítidel určena pracovní teplota (typicky do 50°C), která nesmí být překračována. Např. v „horkých“ halách u stropu se toto může stát. Překročením teploty okolí se životnost může zkrátit až o třetinu. Proto výkonná LED svítidla mají tak velké chladiče.

Jak LED svítidlo svítí?

Plným jasem hned po zapnutí. Nijak nebliká, nijak se jas nezvětšuje. LED svítidla svítí bílým světlem. Pro práci doporučujeme a také nabízíme LED s denní neboli studenou bílou barvou, která méně unavuje oči.

Svítí LED svítidlo během své životnosti pořád stejně?

V poslední čtvrtině životnosti může dojít k poklesu světelného výkonu o 25%. Je to prozatím jen teoretická úvaha, protože ještě nikdo není na konci životnosti LED.

Kdy se investice do LED svítidla vrátí?

Návratnost investice může být různá, podle toho, jak velkou část budovy či prostranství osvětlujeme, tedy kolik svítidel využijeme. Investice se posuzuje vůči úspoře na elektrické energii, ale také na úspoře servisu a časté výměny zastaralých zdrojů světla.

U malých světelných zdrojů, jako jsou podhledová svítila a trubice, jsou-li tyto využívány několik hodin denně, se můžeme dostat na návratnost investice už na 3–4 roky.

Jak a kdo zlikviduje naše staré osvětlení?

My, jako dodavatel, jsme ze zákona povinni od Vás odebrat staré svítidla, ať už to jsou zářivky nebo žárovková svítidla. Za tímto účelem jsme registrování v systému zpětného odběru a recyklace elektrozařízení Retela.