Jakých 8 komplikací skýtá pořízení kompaktního řečnického systému?

Jakých 8 komplikací skýtá pořízení kompaktního řečnického systému?

Prodejci ozvučovací techniky mnohdy Vás – zákazníky nechápou. Nechtějí pochopit, že nepotřebujete příliš komfortní věci s množstvím čudlíků a ohromujícím výkonem, že potřebujete jen něco málo ozvučit a nechcete nad tím strávit několik hodin. Proto dexon věnuje konzultaci s Vámi opravdu hodně času. Dělají to ale i jiní? A co vlastně konzultovat a co nás může nemilého překvapit při pořizování kompaktního řečnického systému?

Pro koho je to určeno?

Mnohokrát se setkávám s praxí, kdy zákazník je opravdu totální laik a přijde s potřebou řešení malého ozvučení. To slovo „malé“, je ale většinou prodejců nějak rychle zapomenuto a tudíž se začne navrhovat ozvučení de-facto velké. Co to znamená? Zákazník obdrží v tom lepším případě nabídku na pořízení aktivního subwooferu a dvou aktivních satelitních reprosoustav, v tom horším případě, mu prodejce začne nabízet klasickou sestavu mixážní pult – výhybka – zesilovač – reprosoustavy. Jsou to hezké, propracované návrhy ozvučení, ale vždyť toto zákazník původně vůbec nechtěl. Představím si, chudáka, jak musí tento složitý systém zapojovat a následně zprovozňovat. Docela živě si představím např. cvičitelku aerobiku, nebo školitele, který na svou akci musel přijet o hodinu dříve, aby toto martýrium stihl podstoupit.

V názvu tohoto článku je " kompaktního řečnického systému" a o to jde. Zákazník chtěl něco kompaktního, v jedné krabici, bez složitého zapojování, bez složitého zprovozňování, bez složité obsluhy. Tak říkajíc, vše v jednom.

Jaké vzít z toho ponaučení? Pokud prodejce na toto neslyší a začne vám – zákazníkům, „nutit“ klasický ozvučovací set, který jsem popsal výše, nejde mu o to, aby vyřešil vaši potřebu ozvučení, ale primárně o to, aby prodal a utržil. Takoví prodejci jsou neseriózní. Takoví raději prodají a vydělají, než aby zákazník – obsluha měla to co chce.

Jakou chtít výbavu?

V předešlém oddíle jsme udělali závěr, že zákazník potřebuje kompaktní řešení, tak říkajíc, vše v jednom. A o tom tyto řádky budou.

Vyjděme z předpokladu, že zákazník je laik. A mnohdy netuší, jakou výbavu vlastně chtít a jakou bude v praxi potřebovat. Už zde poznáte kvalitního prodejce/výrobce. Vyslechne Vás a zkonzultuje především účel užití onoho zamýšleného kompaktního řečnického systému. Začnete tím, že si společně položíte otázku: „Budeme ozvučovat konferenci, školení, exkurzi, průvodce nebo např. aerobik?“

Už z toho vznikne první část zadání, a sice počet a druh potřebných mikrofonů. Chceme mikrofony klasické, nebo lépe bezdrátové? Do ruky, nebo na hlavu, abychom měli volné ruce? A jeden, dva? Koukněte na tyto řečnické systémy, na první pohled zjistíte, jak se právě použitými mikrofony liší.

A postačíme si s mikrofony, které jsou součástí? Nebo budeme zapojovat i nějaké externí? To se pak zaměříme i na počet a druh mikrofonních vstupů.

Co to umí přehrávat? Kdybychom u našeho ozvučení zůstali jen u mikrofonů, bylo by „naše vystoupení“ poněkud suché. Ale nezavrhujme to, jsou případy, kdy skutečně potřebujeme jen mikrofon, bez další doprovodné hudby. Ty levnější řečnické a konferenční systémy, a megafony jsou toho důkazem. Ty dražší a „namakanější“, jako je např. Dexon WA 480RC, už umí přehrávat CD včetně Mp3 souborů.

Kvalitní školení, ale i konference, se dnes neobejde bez notebooku. I ten generuje zvuk a obsluha ho chce také připojit. A to není jenom notebook, ale i třeba i DVD přehrávač či jiný zdroj hudby. Znamená to, že náš kompaktní řečnický systém, musí s tímto počítat a musí tak mít další univerzální vstupy, kterými se toto připojení provede. Viz např. tento návod, str.4. Někdy jich je více, někdy méně.

Opakem vstupů jsou výstupy. Na co jsou potřeba? Na začátku Vám budou připadat zbytečné. Sem tam se ale stane, že se začnete zamýšlet nad tím, jak systém posílit a když už je tady v místnosti nějaké ozvučení, zda by se „můj“ řečnický systém nedal na toto ozvučení připojit. K tomu vždy zneužijeme výstup pojmenovaný jako AUX.

Co je vlastně dále uvnitř?

Kompaktní řečnický systém, to nejsou jenom vestavěné bezdrátové mikrofony, malý mixážní panel a CD/Mp3 přehrávač, ale také i další technické vybavení.

To co je zřejmé, je, že řečnický systém – krabice musí mít „v sobě“, reproduktor a zesilovač. Po reproduktoru se žádá co největší citlivost, protože to je nejslabší článek celého ozvučovacího řetězce a je i nejméně účinný. Po vestavěném zesilovači také chceme co největší účinnost, už jenom proto, aby šetřil spotřebovávanou elektrickou energii.

Dalším technickým vybavením by mohl být vestavěný tuner (rádio). Vězte ale, že ten opravdu prakticky není potřeba.

To co ale potřeba sem tam je a je to i hodně praktická věc, je tzv. prioritní chování mikrofonů nebo mikrofonních vstupů. Co to znamená? Představte si školení, které doprovází hudba z CD přehrávače. Začnete-li mluvit na mikrofon, bylo by dobré hudbu ztišit, ať je Vám lépe rozumět. A ony priority právě toto automaticky dělají – ztišují hudbu a ostatní vstupy podle mikrofonního signálu.

Potřebuje to ale šťávu…

Říkali jsme, že vestavěná elektronika, použitý zesilovač, ale i reproduktor musí být hodně účinné, aby co nejméně spotřebovávala elektrickou energii.

Jenže, odkud tu elektřinu vzít? Při pohledu na širokou nabídku řečnických systémů, vidíme, že samozřejmě jsou tyto kompaktní přístroje napájeny ze síťového napětí 230 V / 50 Hz. Ale ne vždy a ne všude je toto napájení k dispozici.

A tady už se dostáváme k těm lepším kouskům, které zvládají i napájení z napětí 12 V, z auta. Jdeme-li ale dál, nemusí být k dispozici ani auto, tak by to chtělo nějaké baterie. Ty levnější systémy, které se upevňují např. za oděv a používají se pro exkurze, třeba Dexon WA 110RC obsahují nabíjecí baterky, které nabíjíme pomocí adaptéru, jež je ve výbavě. U propracovanějších řečnických systémů, jako je Dexon WA 480RC, je nabíjení zcela automatické.

Jakmile vnitřní elektronika rozpozná, že systém je připojený na síťové napětí 230 V / 50 Hz, začne vestavěný akumulátor automaticky dobíjet. Takže laická obsluha se nemusí o nic starat. Navíc i podle indikátoru stavu akumulátoru, vidí, kolik mu „zbývá života“, nebo, jak se postupně dobíjí.

Jaký požadovat výkon?

Na otázku „jak výkonné to má být“ se těžko odpovídá. Obvykle platí, že čím, větší, tím výkonnější. Musíme to avšak posoudit ze dvou hledisek.

  1. Zamyslíme se nad počtem lidí a velikostí ozvučovaného prostoru. Malé systémy typu Dexon WA 400RC s výkonem okolo 20 W postačí na běžné malé zasedací místnosti do 25 m2 s počtem lidí do dvaceti. Naproti tomu velké „řečničáky“, třeba Dexon WA 480RC s výkonem 100 W už vystačí na místnost 40 m2 s 30 až 40 lidmi. To jsou velice zhruba stanovené výkonostní nároky.
  2. Zamyslíme se nad tím, jak dlouho bude řečnický systém schopen provozu z baterií. Čím větší systém budeme mít a tento budeme co nejméně vytěžovat, můžeme se s dobou provozu dostat i na 5 h. Pokud ale systém bude malý a hlavně nedostačující na naši místnost, budeme se jej snažit vytěžovat co nejvíce, ale to naopak znamená celkové snížení doby provozu klidně jenom na 1 h.

Jak to tedy rozpoznat a jaký výkon zvolit? Je to opravdu těžká otázka, kterou doporučujeme s prodejci a výrobci řečnických systému konzultovat. I zde poznáte, jak dobře své výrobky znají, a zda to, co Vám doporučí, bude pro vaše praktické využití vhodné.

Co znamenají ty ostatní parametry?

Výkon jsme již rozebrali. Narazit ale ještě můžete (a měli byste) na následující, které vysvětlím hodně laicky:

Frekvenční rozsah – udává od jak nízkých po jak vysoké frekvence bude „bedýnka“ hrát. Nutno brát ale v potaz toleranční pásmo, které bývá obvykle 6 nebo 10 dB.

Citlivost použitého reproduktoru – jednoduše kolik to „žere“ a jak hlasitě to hraje. Tedy účinnost. Podle citlivosti si uděláme obrázek o tom, jak hlasitě to bude na jednotku přivedeného výkonu hrát. Každé 3 dB rozdílu znamenají dvojnásobek výkonu.

Zkreslení THD – udává, jak moc reprodukovaná sinusovka bude zdeformovaná

Zkreslení IMD – udává, jak moc ze dvou přivedených sinusovek se ozve více sinusovek

Rozměry – měly by se udávat včetně všech výstupků. Asi není třeba dále rozebírat.

Pracovní teplota – údaj, který naznačuje, jak moc můžeme „tahat“ řečnický systém do exteriérů. Musí zvládat i mráz. Např. Dexon WA 480RC spolehlivě funguje v teplotách –10 °C až 45 °C.

Hmotnost – zdálo by se, že čím lehčí tím lepší! No pro přenášení možná. Ale ona ta hmotnost ukazuje na poctivou mechanickou konstrukci nejenom samotné skříně, ale také použitého reproduktoru, zesilovače a akumulátoru..

Jak to vybalit a instalovat?

Tak výbavu a parametry řečnického systému máme za sebou. Je třeba se ale ještě zamyslet nad následujícími praktickými aspekty:

  1. Dá se řečnický systém vůbec přenášet? Je součástí jen krabice nebo i kufr na kolečkách? Malé systémy typu Dexon WA 400RC mají skutečně jenom tu papírovou krabici. Tu hold vezmeme „pod paži“, nebo za madlo krabice. Naproti tomu ty velké, třeba Dexon WA 480RC mají ve výbavě skutečně kufr na kolečkách, který při neustálém cestování, třeba jako školitel, hodně oceníte.
  2. Jak je to sbaleno a jak je rychlé vybalení? To souvisí s předchozím bodem. Malé levné řečnické systémy budete déle vybalovat. Musíte otevřít papírovou krabici, vytáhnout polystyrenové rohy a celý systém postavit bokem. U velkých, drahých systémů stačí otevřít přední stranu kufru.
  3. Jak to postavit? Malé levné systémy pokládáme jen tak na stůl. Ty větší a především vybavenější, na stůl nebo na trojnožku, jako třeba u typu Dexon WA 480RC.

Jak to zapojíme a zprovozníme?

Když už řečnický systém stojí na stole nebo na trojnožce a máme ho vybalený, musíme ho zprovoznit. Tady přijdeme kompaktnímu řečnickému systému na chuť. Totiž skoro nic nemusíme zapojovat.

Chceme-li, propojíme nejprve další zdroje signálu, jako notebook, další mikrofon nebo DVD přehrávač. Dílčí regulátory hlasitostí vstupů a regulátory celkové hlasitosti nastavíme na minimum. Zapneme hlavní vypínač, zapneme daný zdroj signálu, např. CD přehrávač, celkovou hlasitost systému nastavíme regulátorem cca na 75% a pomalu nastavujeme hlasitost daného vstupu. Takto nastavíme hlasitosti pro všechny vstupy, bezdrátové mikrofony a taktéž i samotný modul CD přehrávače. Nakonec si dostavíme frekvenční korektor (basy a výšky).

Jak vidíte nastavování a elektrické propojení je opravdu minimální. A o to u kompaktních řečnických systémů jde nejvíce. Méně tady znamená lépe.