Výběr ozvučení pro hotely a penziony

Výběr ozvučení pro hotely a penziony

Současná praxe výběru ozvučení v ubytovacích zařízeních, hotelích a restauracích je taková, že se na ni vždy zapomíná a přitom je tak důležitá. Proto v tomto článku rozebereme základní kroky, co a jak vybrat, abychom předešli nečekaným situacím. Řeknete si „vždyť stačí vybrat nějaké ty bedýnky do restaurace“. Ale když se nad tím vším zamyslíte, zjistíte, že není prostoru, kde by zvuk neměl chybět. Kde tedy a jak?

Ozvučení restaurace či kavárny
je tím prvním co vás k ozvučení asi napadne. Ano. Restaurace bude tím jednodušším co nás při výběru zvukové techniky čeká. Jako zdroj hudby používáme obvykle HiFi receiver, který doplníme dle požadavků o další zdroje signálu (např. satelitní přijímač, DVD či internetové rádio).

Jako samotné reproduktory doporučujeme s interiérem ladící, reprosoustavy s konzolkou DEXON SP 412, či větší SP 512, který tento výrobce nabízí v bílém a černém provedení. Jejich kvalitní a příjemný zvuk je právě pro restaurace a kavárny velmi vhodný. Máte restaurační zahrádku, terasu? I tam tyto univerzální bedničky patří.

V místech interiéru, kde jsou stropy řešeny jako podhled, se pro „restaurační účel“ nabízejí HiFi podhledové reproduktory DEXON RP 122, které zajistí naprostou „anonymitu zvuku“ a přitom jeho vysokou kvalitu, rovnoměrné vykrytí a soulad s interiérem (reproduktory lze přetřít přímo výmalbou). Samotná instalace podhledových reproduktorů se obvykle provádí v rozteči 3 – 5 m. Komu se nelíbí kulatá verze, šáhne po čtvercovém nebo obdélnikovém provedení, které tento český výrobce také nabízí.

Bývají restaurace, kde zvuk není jenom příjemnou kulisou, ale také složí pro taneční a společenské „hlasité“ účely. I na toto je myšleno, konkrétně se používá tzv. subwoofer. Je to prostě krabice hrající basy a celé ozvučení tak výkonově posiluje. Subwoofer umísťujeme např. za bar, nebo jiné místo, kde není vidět, protože je konstruován tak, že jeho poloha je hodně univerzální. Za zmínku určitě stojí skvělé modely SUB 800A (dřevěné „domácí“ provedení) a BCW 1200A s robustnějším vzhledem. Subwoofer, ať už domácí nebo profesionální je velice vhodný i pro tichý poslech – zvukovou kulisu. Hudební pásmo totiž příjemně doplní o nejnižší basy, čímž se atmosféra prostoru ještě více „zútulní“. Návštěvníci se pak v tomto prostředí mnohem lépe cítí.

I na zábavu je třeba myslet

Tím máme na mysli všechny ty bary s tanečními parkety. Čas od času žádáme klasickou aparaturu pro hlasité ozvučení – vezměme v úvahu, že potřebujeme na venkovním prostranství ozvučit oddávajícího na svatbě, anebo našim hostům „připravit“ diskotéku. Jak na to?

Jsou dvě cesty, kudy se vydat. Buďto ozvučení bude trvalé a nedílnou součástí prostoru, anebo jej budeme někde skladovat, přemísťovat a zapojovat tam, kde bude zrovna potřeba. První způsob sice bude praktičtější a nenáročný na zprovoznění, ale zato nás bude omezovat – bude hold na jednom místě.

Jaké technické řešení se dá očekávat? Pánové z DEXONu vypracují návrh ozvučení, jež bude v sobě skýtat profesionální reprosoustavy umístěné na konzolách na stěnách a doplněné o subwoofer. To vše bude doprovázet mixážní pult a zesilovač DEXON DAC xxxx, nepostradatelný zdroj „hudební“ energie.

Když jsou hosté extra – ozvučení salónků a banketek

Je libo trvalé ozvučení menších prostor, které chcete pouštět i hlasitěji? Chceme ozvučit svatbu, oslavu nebo jen tak zorganizovat „hlasitou“ párty?

V tomto případě je ozvučovací sestava koncipována jednoduše tak, že basová aktivní reprosoustava DEXON BCW 1501A je srdcem celé sady, má v sobě zabudovány zesilovače pro všechny reprosoustavy a navíc má připraveny vstupy jak pro napojení mikrofonů, tak i pro napojení např. Hifi věže, CD přehrávače nebo MP3. Z ní už jenom vedou dráty na pomocné reprosoustavy na stěnách a ozvučení je hotovo. Zvuk je vyvážený, kvalitní a zároveň dostatečně hlasitý. Účelný jak pro řečnické ozvučení, tak i pro diskotéky a zábavu.

Konferenční prostory

bývají tahounem celého hotelu a tak si zaslouží kvalitní ozvučení. Chceme přece aby náš host se prezentoval na špičkové úrovní a k tomu špičkový zvuk patří.

U tohoto ozvučení, které je určeno pro přednášející, moderátory, konference a školení, klademe důraz především na variabilitu. Na jedné straně sice požadujeme co největší komfort zařízení a bohaté možnosti připojení, ale to je právě se zmiňovanou variabilitou v rozporu, protože čím větší komfort budeme požadovat, tím náročnější bude kabeláž a celkové propojení. A pak se v tom obsluho vyznej.

Co se tedy používá? Především tzv. aktivní reprosoustavy, tj. bedýnky se zesilovačem uvnitř, např. DEXON BC 1000A, které s velkou přesností přenesou řečové pásmo. O to nám jde nejvíce, musí být rozumět. Platí, že jsou instalovány na stojanech nebo nástěnných konzolách a nasměrovány cca 40cm nad hlavy sedících posluchačů.

Všechny zdroje signálů, jako je např. ozvučení prezentace z notebooku, signál z bezdrátového mikrofonu DEXON MBC 840, nebo klasického mikrofonu DEXON MD 510, ale také i signál z DVD přehrávače, jsou zavedeny do mixážního pultu. Ten nám instalační firma propojí, pro nás to jen znamená, že všechny hlasitosti budeme nastavovat právě na něm.

Konferenční sestava ale může být mnohem jednodušší. Představte si, že existují doslova „kombajny“ na řečnické účely. Kupříkladu DEXON WA 480RC je jedna krabice skrývající v sobě reproduktor, zesilovač, akumulátor (to pak nepotřebujeme ani napájení), dva bezdrátové mikrofony a dokonce i CD/MP3 přehrávač. Přijdete, postavíte na stůl a do minuty máte ozvučen sálek pro 50 lidí. Žádné kabely, vše je rychle k dispozici.

Dáme si do těla

No my asi ne, ale naši hosté. Ano, i do fitness hudba patří! spinningová a fitness centra jsou místa, která, podobně jakou sestavy pro cvičitelku aerobicu, vyžadují velmi kvalitní a dostatečně výkonné nazvučení. Zvláště u spinning center bývá toto nazvučení provozováno s vysokou hlasitostí, navíc s požadavkem na srozumitelnost řeči cvičitele.

Jako zdroj hudby cvičitel používá 2 MP3/CD přehrávače, u kterých je velmi důležitá funkce změny rychlosti. Pro samotnou řeč cvičitele volíme náhlavní bezdrátový mikrofon DEXON MBD 940. Všechno to opět vede do mixážního pultu, kde si nastavujeme hlasitosti.

Samotná reproduktorová část ozvučení se dá řešit dvojím způsobem.

  1. Použít reprosoustavy na konzolách na stěně
  2. Provést vestavné ozvučení do pohledu pomocí výkonových podhledových reproduktorů DEXON RP 122. Tento způsob je sice trochu netradiční, ale uživatele často překvapuje, jak účinný a vyrovnaný po celém prostoru.

Hoří heršpická hospoda

Ti z Vás, kteří podstoupili martýrium rekonstrukce celého hotelu či penzionu se určitě setkali s nároky hasičů na únikové cesty a všechny ty protipožární opatření. Jejich nedílnou součástí bývají tzv. Evakuační rozhlasy. Bohužel nebo bohudík? Na jedné straně docela slušná investice na druhé straně zachráněné životy hostů…Tyto systémy patří bezesporu k těm nejpropracova­nějším, nejenže dovolují reprodukovat různá hlášení, ale kompletně, díky svému napojení na protipožární systém, automaticky odbaví celou evakuaci v hotelu.

I tyto systémy, český výrobce DEXON, navrhuje a nabízí. Pro zpracování návrhu ozvučení, je jedno jestli jednoduchého v restauraci nebo kompletního pro celý hotel, doporučujeme kontaktovat Dexon Czech s.r.o. na jejich stránkách www.dexon.cz nebo na tel. 596 321 160. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení zcela zdarma.



Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
Chcete se o sestavě dozvědět více, upřesnit ji a nebo na ni vytvořit nezávaznou cenovou nabídku?

Naše reference s podobným ozvučením

Hotelový ostrovní resort (Maledivy) Hotelový ostrovní resort (Maledivy) 02/2024 89 300 Kč
Doplnění stávajícího ozvučení o dekodéry IDE 1101 pr ozvučení bungalovů hotelového resortu. Dekodéry následně budí zesilovače jednotlivých umístění.
Domov pro seniory (Radkova Lhota) Domov pro seniory (Radkova Lhota) 02/2024 411 300 Kč
Reprosoustavy RP 512IP z technologie IP audio ozvučuji ubytovací prostory domovu pro seniory. Ozvučení je řízeno počítačem.
Restaurace u Kubínů (Hlučín) Restaurace u Kubínů (Hlučín) 01/2024 49 800 Kč
Prostory restaurace jsou ozvučeny podhledovými reproduktory RPT 110, které budí rozhlasová ústředna a s internetovým rádiem JPA 1306.
Biliard club Anděl (Praha Smíchov) Biliard club Anděl (Praha Smíchov) 10/2023 60 000 Kč
Prostory restaurace a klubu jsou ozvučeny nástěnnými reprosoustavami SP 512, které budí rozhlasová ústředna JPA 1506 s internetovými rádii.
Dětský klub v hotelu Vista (Dolní Morava) Dětský klub v hotelu Vista (Dolní Morava) 10/2023 74 900 Kč
Hotel vyčlenil 4 prostory jako dětské koutky, V každém prostoru hraje jiná hudba, která je generována ústřednou JPA 6240. K jejímu ovládání slouží nástěnné ovládače. Ozvučení je provedeno jako stropní pomocí RPT 110.
Privátní wellness (Jeseník) Privátní wellness (Jeseník) 10/2023 85 300 Kč
Základ ozvučení mnoha prostor tvoří rozhlasová ústředna JPA 6240 doplněná o další zdroje hudby, jako jsou další internetová rádia z JWS 11. Na stěnách se nachází reprosoustavy SP 412 a ve vestavbách pak voděodolné repro RP 84.
Restaurace Míšenská (Praha Malá Strana) Restaurace Míšenská (Praha Malá Strana) 09/2023 68 400 Kč
Větší množství reprosoustav SP 512IP z technologie IP audio ozvučuje za pomocí počítače restauraci a další prostory klubu.
Restaurace a pivovar (Budišovice) Restaurace a pivovar (Budišovice) 09/2023 63 900 Kč
Ozvučení prostor restaurace za pomocí rozhlasové ústředny JPA 1506 s internetovými rádii a nástěnných reprosoustav SP 622.
Zábavní park Šikland (Zvole nad Pernštejnem) Zábavní park Šikland (Zvole nad Pernštejnem) 06/2023 355 100 Kč
Dva evakuační rozhlasy pro prostory restaurace a zábavy - Arizona, Saloon a Mexico jsou provedeny certifikovanými systémy Metcube a certifikovanými reproduktory.
Wellness Symphony Hotel Sonata (Praha - Nové Město) Wellness Symphony Hotel Sonata (Praha - Nové Město) 06/2023 76 800 Kč
Hudba ze tří internetových rádií je distribuována přes rozhlasovou ústřednu JPA 6240 do prostor wellness centra. Jako reprosoustavy byly zvoleny voděodolné SP 632.
Restaurace U Wenzlů (Slatiňany) Restaurace U Wenzlů (Slatiňany) 05/2023 48 300 Kč
Dva vnitřní velké prostory jsou ozvučeny pomocí rozhlasové ústředny JPA 1186 a subwooferu SUB 1201A. Použity jsou podhledové reproduktory a vnější prostor- zahrádka je ozvučena zvukovým projektorem.
Restaurace Statenický mlýn (Statenice) Restaurace Statenický mlýn (Statenice) 05/2023 105 400 Kč
Maticová rozhlasová ústředna JPA 6240 zde distribuuje různé hudební signály do různých zón. Využity jsou také dvě internetová rádia a podhledové i nástěnné reproduktory. Nechybí možnost nástěnného ovládání hlasitosti i zdroje a typu podkresové hudby.
Restaurace Friuli v hotelu Central (Špindlerův Mýn) Restaurace Friuli v hotelu Central (Špindlerův Mýn) 04/2023 40 000 Kč
Šest reprosoustav SP 622 ozvučuje interiéry restaurace. Jako zdroj hudby je zvolena rozhlasová ústředna JPA 1504 s možností externího připojení dalších audio zdrojů.
Restaurace Caffe Opera (Olomouc) Restaurace Caffe Opera (Olomouc) 04/2023 90 800 Kč
Vícezónové ozvučení prostor kavárny na bázi ústředny JPA 6240 s podporou nástěnných ovládačů pro výběr hudby a nastavení hlasitosti. K dispozici jsou i internetová rádia a streamování.
Reastaurace (Záhoří - Smrčí) Reastaurace (Záhoří - Smrčí) 01/2023 28 600 Kč
Malá konfigurace ozvučení restaurace, salónku a terasy - rozhlasové ústředna JPA 1185 a nástěnné reprosoustavy z řady SP.
Kasíno Go4Games (Pardubice) Kasíno Go4Games (Pardubice) 12/2022 129 200 Kč
Ozvučení interiéru kasina a restaurace pomocí šestizónové rozhlasové ústředny, která dovoluje různý hudební podkres pro různé zóny vč. internetových rádií. Interiéry jsou ozvučeny podhledovými a nástěnnými reproduktory.
Restaurace Sulov (Staré Hamry - Bílý Kříž) Restaurace Sulov (Staré Hamry - Bílý Kříž) 11/2022 51 000 Kč
Nástěnné reprosoustavy SP 1032 budí rozhlasová ústředna JPA 1506 s internetovými rádii.
Hotel Liberec (Liberec) Hotel Liberec (Liberec) 10/2022 59 100 Kč
Kombinace maticové rozhlasové ústředny a závěsných reprosoustav v interiéru hotelu
Restaurace U Ježků (Jirkov Červený Hrádek) Restaurace U Ježků (Jirkov Červený Hrádek) 10/2022 69 900 Kč
Sestava profesionálních reprosoustav, aktivního subwooferu a bezdrátových mikrofonů s mixážním pultem je určena pro ozvučení kulturních vystoupení v restauraci.
Restaurace Brloh (Mělník) Restaurace Brloh (Mělník) 10/2022 98 700 Kč
Dva typy závěsných reprosoustav RPT 90Z a RPT 83Z, v celk. počtu 15 ks jsou doplněny aktivními subwoofery pro zpříjemnění atmosféry. Vše budí maticová rozhlasová ústředna s ovládači.
Pivní lázně (Blatná) Pivní lázně (Blatná) 09/2022 25 700 Kč
Nástěnný přehrávač se zesilovačem a dotykovým displejem MRP 822 budí nástěnné reprosoustavy a podhledové repro v prostorách lázní zámeckého pivovaru.
Restaurace Valachovec (Petřvald) Restaurace Valachovec (Petřvald) 07/2022 29 900 Kč
Ozvučení restaurace a venkovní pergoly pomocí rozhlasové ústředny s internetovými rádii a nástěnnými reprosoustavami SP 512
Sportovní a rekreační areál Kraví hora (Brno) Sportovní a rekreační areál Kraví hora (Brno) 05/2022 123 600 Kč
Šestizónová rozhlasová ústředna JPA 6240 budí skupiny podhledových i nástěnných reprosoustav v celém sportovním areálu. Zahrnut je také vstup telefonní linkou.
Hotelový ostrovní resort (Maledivy) Hotelový ostrovní resort (Maledivy) 05/2022 868 600 Kč
Komfortní a především rozsáhlý systém digitálního ozvučení jak samotných bungalovů, tak i společných prostor zahrnuje 85 IP zesilovačů a další elektroniky pro účely čtyřkanálového streamování podkresové hudby.
Plavecký bazén Lázně Libverda (Liberec) Plavecký bazén Lázně Libverda (Liberec) 04/2022 103 900 Kč
Dva ozvučovací celky pro 1. a 2. nadzemní podlaží - prostory bazénu, masérny, koupele a dalších prostor je tvořen rozhlasovou ústřednou, podhledovými reproduktory v zónovém členění s důrazem na vlhkuodolnost repro.
Pivní lázně Hotel Na vývoji (Vlašim) Pivní lázně Hotel Na vývoji (Vlašim) 01/2022 79 900 Kč
Šestizónové provedení ozvučení restaurace a přilehlých prostor s použitím nástěnných reprosoustav a maticové rozhlasové ústředny
Správa Uprchlických Zařízení Ministerstva Vnitra (Bělá pod Bezdězem) Správa Uprchlických Zařízení Ministerstva Vnitra (Bělá pod Bezdězem) 01/2022 60 000 Kč
Systém digitálního ozvučení vnitřních ubytovacích prostor využívá digitálního IP koncového zesilovače a mnohá nástěnných reprosoustav. Pro hlášení se využívají jednak IP mikrofony PA 701 a také mikrofony s nahranými hlášeními PA 600.
Restaurace Radegastovna (Ostrava) Restaurace Radegastovna (Ostrava) 12/2021 90 600 Kč
Systém ozvučení založený na rozhlasové ústředně s internetovým rádiem JPA 1506 a několika zónách, kde se využívají reprosoustavy s konzolou a podhledové reproduktory. Pro doplnění basů je použit subwoofer SUB 1201A.
Hotel Golfi (Poděbrady) Hotel Golfi (Poděbrady) 10/2021 62 800 Kč
Maticová rozhlasová ústředna dovoluje až 6 zón, přičemž v každé může hrát jiná hudba. Toho je využito v ozvučení interiérů hotelu prostřednictvím nástěnných reprosoustava i stropních reproduktorů
Restaurace Pizzeria Casa Verde (Blatná) Restaurace Pizzeria Casa Verde (Blatná) 09/2021 17 600 Kč
Rozhlasová ústředna a nástěnné reprosoustavy pro ozvučení interiéru pizzerie