404 Diverzitní nebo nediverzitní?

Dalším důležitým faktem, který má vliv na příjem signálu, je samotný princip příjmu. Mikrofony jsou označovány jako nediverzitní, diverzitní anebo true-diverzitní. První a druhá skupina mikrofonu patří k těm méně kvalitním a ty obvykle všude vidíte za podezřele nízké ceny. A prodejce moc dobře ví proč. Nekupovat! Leda že by takové mikrofony byly součástí řečnických systémů, kde vzdálenost přijímač – vysílač bývá do 10 m.

Jak tedy správně tušíte, kvalitní mikrofon by měl být „true-diverzity“, stejně jako jsou dexoňácké MBD 840 MBD 940, MBC 840 a MBC 940 Co to „true-diverzity“ znamená? Je to finta v příjmové části. Přijímací jednotka je osazena dvěma tunery, každý má svou VF část a anténu. Každá anténa je natočena jinak. Jednotka posuzuje kvalitu signálu a plynule si vybírá ten tuner, kde signál je lepší.

Co to znamená prakticky? Pokud se budete s mikrofonem pohybovat, zcela určitě se u nediverzitního systému stane, že signál chvilkově zašumí, protože nebyl kvalitní. U true-diverzitního by k tomu nemělo téměř dojít, když by signál měl být méně kvalitní, plynule se vybírá ten lepší, takže žádné zašumění neuslyšíte. A to je hodně důležitá praktická věc.