Zvuková sestava pro soudní síně

Zvuková sestava pro soudní síně

Ozvučení soudní síně, nebo podobného prostoru, jež má ve své dikci státní správa, má svá specifika. Jedná se především o požadavek na nahrávání a na velký počet mikrofonů. Proto naše doporučení obsahuje jak klasický mikrofon na stojanu, tak mikrofony stolní nebo např. pevně zabudované. Nejčastějším a nejdoporučovanějším případem je pevné zabudování mikrofonů, které se nedají vypínat a vlastně se obsluhují pouze z jednoho místa. Naproti stolním je tak jejich lokální obsluha omezena. Všechny tyto „nestojanové“ typy používají elektretovou vložku, což znamená, že snímají zvuk i z větší dálky, takže hovořící se nemusí tolik na mikrofon soustředit. Samozřejmě, že všechny mikrofony vedeme nakonec do mixážního pultu, který signály smíchá. U určitých instalací jde dokonce docílit toho, že pokud používáme pevně zabudované typy PA 220, můžeme tyto přímo smíchávat na kabeláži a tak nakonec mixážní pult nepotřebujeme. Nevýhodou ovšem je, že všechny mikrofony snímají všechno. Pro s lepším zvukem, ale bližší, doporučujeme elektrodynamický typ PA 300.

Jiným typem mikrofonní techniky je tzv. konferenční systém. WA 510RC je konferenčním systémem, jež se skládá z hlavní přijímací stanice a osmi stolních bezdrátových mikrofonů v pásmu UHF. Vyniká především svou variabilitou a rychlostí zprovoznění. Nepoužívá žádnou kabeláž. Jsme si totiž vědomi toho, že existuje celá řada aplikací, kde konferenční systém nesmí být instalován napevno a navíc, když už se zapojuje, tak pokaždé s jinou konfigurací. Tady to máme velice jednoduché: Pouze „rozhodíme“ mikrofony na stoly a zprovozníme přijímací stanici. Její výstupní sekce zahrnuje jednak separátní signály z jednotlivých mikrofonů, ale také i sloučený signál. všech mikrofonů dohromady. Je už pak na vás, zda výstupy napojíte na ozvučení nebo do nahrávacího zařízení, např. známého Dexon Conference Recorderu.

V této chvíli nesmíme zapomenout na důležitou součást soudního ozvučení, a sice, že signál musíme někde nahrávat. Dnes už to není žádný problém. Záznam jakéhokoliv jednání a jeho okamžité zpřístupnění všem, lze řešit jednoduše i bez zkušeností s digitálním zpracováním zvuku pomocí software Dexon Conference Recorder. Je to stejně jednoduché, jako spuštění televize, videa nebo DVD přehrávače. Dexon Conference Recorder je softwarové řešení, které veškerou práci udělá za vás. Je vyvinuto na základě zkušeností a požadavků, které vznikly při praktickém využití v celé řadě institucí a firem.

Každý připojený mikrofon(na vstup zvukové karty počítače) je ukládán do samostatné stopy, je tedy možné přehrát si záznam každého řečníka zvlášť. V základní verzi jsou k dispozici dvě stopy. Pokud nepotřebujeme stopy pořizovat zvlášť je možné mikrofonní signály nejprve smíchat v mixážním pultu do jednoho celkového signálu a ten zde nahrávat jako jednou stopu.

To co je na software kouzelné, je že v průběhu záznamu lze vkládat časové značky s textovou poznámkou. Tyto záložky umožňují snadno později nalézt a přesunout se na dané místo v záznamu. Mají také vliv na pozdější archivaci. Systém je dále vybaven archivační funkcí s kompresí a odesláním zvukových souborů na archivační servery. Do archivačního serveru může být jednoduchý přístup pomocí webového prohlížeče, což je praktické pro laickou obsluhu, která potřebuje vyhledat danou nahrávku anebo dokonce jen její část.

Pokud máme vyřešené mikrofony a samotné nahrávání, bývá obvyklé systém doplnit i samotným ozvučením soudní místnosti. Za tímto účelem potřebujeme buzení, např. zesilovačem z řady DAC nebo jednoduché rozhlasové ústředny z řady JPA. Odsud pak již jdeme monofonně nebo stereofonně na samotné reprosoustavy. Tady doporučujeme SP 402 nebo lépe řadu DPT např. DPT 208, které se vyznačují širokou směrovou charakteristikou a tak soudní síň ozvučíme kvalitně a rovnoměrně z malého počtu míst.
Kabeláž je provedena min. průřezem 1,5 mm².

Dále musíme připomenout, že velké soudní budovy také většinou vyžadují tzv. evakuační rozhlas, který řeší nejenom komfort obsluhy, ale také i napojení na požární systém EPS, zálohu zesilovačů, napájení, dohled, měření atd. Celý systém řešíme tak pomocí rozhlasu Met nebo Metcube.


Zkuste si sami navrhnout sestavu ozvučení a použijte náš rychlý Konfigurátor ozvučení.
Chcete se o sestavě dozvědět více, upřesnit ji a nebo na ni vytvořit nezávaznou cenovou nabídku?

Naše reference s podobným ozvučením

Zasedání zastupitelstva (Zubří) Zasedání zastupitelstva (Zubří) 01/2024 127 400 Kč
Trojnásobný konferenční systém WA 510RC je použit pro ozvučení a nahrávání zasedání zastupitelstva.
Zasedání zastupitelstva (Milovice) Zasedání zastupitelstva (Milovice) 10/2023 115 100 Kč
Rozšířený bezdrátový konferenční systém s 16 mikrofony, mixážním pultem a software pro nahrávání ozvučuje zastupitelstvo. Audio signál je směrován pro nahrávání a do ozvučení prostřednictvím stropních reproduktorů.
Městský úřad (Rousínov) Městský úřad (Rousínov) 08/2023 118 500 Kč
Bezdrátový konferenční systém WA 510RC s 16 mikrofony je zapojen do ozvučení zasedacího sálu s reprosoustavami SP 1032. Doplněna je mixážní konzola JWP 460 a zesilovač DAH 800.
Konferenční sál Černá Louka (Ostrava) Konferenční sál Černá Louka (Ostrava) 12/2021 67 900 Kč
Výkonová ozvučovací sestava s reprosoustavami BC 1000A, mixážním pultem, bezdrátovými mikrofony a kompletní kabeláži. Systém je doplněn také o buzení plošného ozvučení některých prostor budovy rozhlasovou ústřednou.
Univerzita Palackého -  Lékařská fakulta (Olomouc) Univerzita Palackého - Lékařská fakulta (Olomouc) 05/2021 41 900 Kč
Bezdrátový konferenční systém WA 510RC
Ozvučení veřejného zasedání (Zborovice) Ozvučení veřejného zasedání (Zborovice) 01/2021 91 700 Kč
Diskuzní systém pro obec, založený na dvou sestavách WA 510RC doplněných o ruční bezdrátový mikrofon, o záznam pomocí software Conference Recorder a o výkonové ozvučení pomocí profesionálních reprosoustav řady BC
Učebna AHCM Academy Of Health Management (Praha) Učebna AHCM Academy Of Health Management (Praha) 11/2020 53 500 Kč
Bezdrátový diskuzní systém WA 510RC doplněný o bezdrátové mikrofony. Jako buzení slouží rozhlasová ústředna, na niž navazují podhledové reproduktory. Učebna je určena pro on-line i prezenční výuku.
Diskuzní systém zasedání zastupitelstva (Újezd u Brna) Diskuzní systém zasedání zastupitelstva (Újezd u Brna) 10/2020 89 200 Kč
Bezdrátový konferenční systém s 16 stolními mikrofony a ručním mikrofonem pro veřejnost doplněný o software pro nahrávání zasedání.
Krajský soud (Ostrava) Krajský soud (Ostrava) 05/2020 26 000 Kč
Systém buzení indukční smyčky a přijímačů
Zasedací místnost radnice (Mimoň) Zasedací místnost radnice (Mimoň) 04/2020 66 000 Kč
Bezdrátový diskuzní systém s rozhlasovou ústřednou, reproduktory a nahráváním
Exkurzní systém pro výrobu Varroc (Šenov u Nového Jičína) Exkurzní systém pro výrobu Varroc (Šenov u Nového Jičína) 03/2020 36 700 Kč
Sestava založena na systému pro průvodce WA 600RC a WA 600RB
Kulturní středisko (Pečky) Kulturní středisko (Pečky) 8/2019 65 900 Kč
Bezdrátový diskuzní systém
Obecní úřad (Žielezovice) Obecní úřad (Žielezovice) 1/2019 80 000 Kč
Bezdrátový diskuzní systém s nahráváním a ozvučením
  Zotavovna Vězeňské Služby ČR (Praha) 9/2018 657 600 Kč
Ozvučení konferenčního sálu - mikrofony, reprosoustavy
Jednácí síň zastupitelstva (Krásno nad Kysucou) Jednácí síň zastupitelstva (Krásno nad Kysucou) 11/2017 85 400 Kč
Bezdrátový diskuzní systém, záznam a reprodukce
Ozvučení soudu (Brno) Ozvučení soudu (Brno) 3/2017 102 000 Kč
Mikrofony, směšování, reproduktory, záznam
Obec Mikulčice - obecní úřad (Mikulčice) Obec Mikulčice - obecní úřad (Mikulčice) 12/2016 129 000 Kč
Diskuzní systém s funkcí hlasování a prezence
  Diskuzní systém pro exkurze a zasedání (Brno) 8/2016 216 100 Kč
Bezdrátový systém založený na WA 600RC a 510RC
  Bezdrátový konfer.systém Dexon WA-600 (Velké Lovce) 9/2015 148 900 Kč
Větší konferenční systém, včetně centrální jednotky
  Konferenční systém (Chrudim) 6/2015 100 000 Kč
Konfer. systém vč. záznamového software a mikrof.
  Exkurzní systém (Hulín) 5/2015 186 200 Kč
Systém pro exkurze s reproduktory a rozhlas. ústřednou
  Systém pro tlumočení (Litovel) 5/2015 241 400 Kč
Systém pro exkurze s konferenčním systémem
  Diskuzní systém (Praha 10) 1/2015 117 000 Kč
Bezdrátový diskusní a konferenční systém pro zasedání
  Ozvučení konferenčních sálu. (Bečov u Mostu) 11/2014 81 000 Kč
Maticové Inteligentní ozvučení se zdroji signálu i zesílením